Favorieten WK 2022

Wie zijn de favorieten voor de titel van het WK 2022 voetbal in Qatar? We bespreken hier een aantal favorieten vanuit verschillende invalshoeken, zoals de actuele FIFA ranking, quoteringen van bookmakers, resultaten uit het verleden en ‘gewoon’ het gevoel. Soms handig bij het wedden op het WK voetbal, ook gewoon leuk om rekening mee te houden bij het invullen en voorspellen van een WK voetbalpoule.

Favorieten voor het WK 2022 voetbal aan de hand van de FIFA Ranglijst

Als we puur kijken naar de actuele ranking van de FIFA ranglijst, onderstaand gemeten in september 2021, dan komen we uit op de volgende favorieten voor het WK 2022:

 1. België
 2. Brazilië
 3. Engeland
 4. Frankrijk
 5. Italië
 6. Argentinië
 7. Portugal
 8. Spanje
 9. Mexico
 10. Denemarken
 11. NEDERLAND

De Rode Duivels staan op de FIFA ranking stijf bovenaan, dus is als we dit lijstje gebruiken, is België de grote favoriet voor de titel op het WK 2022. Nummer vier op deze ranglijst, Frankrijk, is de regerend Wereldkampioen. Opvallend is de hoge notering van België op plek 1, die door de bookmakers (zie hieronder) niet in de top 5 valt.

Favorieten voor het WK 2022 aan de hand van bookmakers

favorieten wk 2022 voetbal bookmakers

Hierboven zie je de quoteringen van een grote internationale bookmaker. Volgens de quoteringen van deze bookmaker, is niet België of regerend wereldkampioen Frankrijk, maar Brazilië favoriet voor de titel. Dit was vier jaar geleden tijdens het WK 2018 ook al het geval. Wanneer je nu je geld op Brazilië zou zetten, krijg je 6 keer je inzet terug. Voor Frankrijk zou je 7 keer je geld terugkrijgen. Mocht België wereldkampioen worden, zou maar liefst 12 keer je inzet terug krijgen.

Verder ontlopen Engeland, Spanje en Duitsland ontlopen elkaar niet echt qua odds, respectievelijk 9, 10 en 11. In Italië, Europees Kampioen van 2021, heeft de bookmaker wat minder vertrouwen: wanneer zij het WK 2022 voetbal zouden winnen, krijg je 12 keer je inleg. Update: inmiddels is bekend dat Italië zich niet gekwalificeerd heeft voor het WK voetbal in Qatar.

Het Nederlands Elftal heeft een odd van 17. Dus mocht Oranje het WK 2022 winnen, dan krijg je 17 keer je inzet.

Favorieten bepalen aan de hand van historie

Als we puur kijken naar de historie van het aantal gewonnen WK’s zien we het volgende:

LandAantal gewonnen WK's
Brazilië5
Duitsland4
Italië4
Frankrijk2
Uruguay2
Argentinië2
Engeland1
Spanje1

Aan de hand van bovenstaande tabel zou je Brazilië, net als de bookmakers, als favoriet voor het WK voetbal 2022 kunnen beschouwen. Duitsland en Italië volgen als tweede favoriet met een Wereldtitel minder.

Favorieten bepalen aan de hand van sentiment

Als laatste hebben we natuurlijk nog onze gezonde verstand. Aspecten als vorm van de dag, selectiebeleid, sfeer binnen een selectie, zelfvertrouwen, ‘alles op zijn plaats’ vallen en nog talloze andere aspecten kunnen bepalend zijn voor het verloop van het komende WK voetbal in Qatar.

Wanneer je zelf kijkt naar de definitieve selecties, voorbereiding en andere aspecten dan kan je voor je zelf favorieten bepalen. Makkelijk is dat echter niet, wij hebben eerlijk gezegd nog geen duidelijke favoriet. In de aanloop van het komende WK zullen we dit gedeelte aanvullen. Dan weten we meer over de vorm van bepaalde (en bepalende) spelers en meer over hoe de selecties er uit zien. Al met al kijken we erg uit naar het WK 2022!