Kan Duitsland nog door naar de achtste finales van het WK voetbal: de scenario’s

Japan zorgde in de eerste wedstrijd in Groep E van het WK 2022 voor een enorme stunt. Ze wonnen met 2-1 van Duitsland. En over de gehele wedstrijd gezien was dit ook een terechte overwinning. Dit zorgde voor paniek in het Duitse kamp. Want met de wedstrijd tegen Spanje voor de deur, leek doorgaan naar de achtste finales van het WK 2022 een enorme opgave.

Gisteravond hielden de Duitsers de hoop op de knockout-fase van het WK voetbal nog even in leven: Niclas Fuellkrug maakte in de 83e minuut de 1-1 waardoor Duitsland een punt tegen Spanje uit het vuur sleepte. Hoe kan Duitsland nog doorgaan naar de achtste finales van het WK voetbal in Qatar? Hieronder de scenario’s voor Duitsland met de wedstrijd tegen Costa Rica voor de boeg.

Stand in Groep E, de poule van Duitsland

Poule E WK 2022WGWGVDVDTPunten
Japan *
3201436
Spanje *
3111934
Duitsland
3111654
Costa Rica
31023113
* Nummers 1 en 2 naar achtste finales WK 2022

Er moet gewonnen worden van Costa Rica

Voor Duitsland is het heel simpel. Er moet komende donderdag 1 december gewonnen worden van Costa Rica. Bij winst zijn er verschillende scenario’s mogelijk:

 • Duitsland wint en Spanje wint ook: Duitsland is door naar de achtste finales.
 • Duitsland wint met twee of meer doelpunten verschil en Spanje en Japan spelen gelijk, dan zijn Duitsland en Spanje door
 • Duitsland wint met een doelpunt verschil en Spanje speelt gelijk tegen Japan, dan wordt het even rekenen, want dan hebben Duitsland en Japan evenveel punten en hetzelfde doelsaldo. In dat geval is het aantal gemaakte doelpunten doorslaggevend. Beide landen hebben op dit moment ook evenveel gescoord (2x), dan is het onderlinge resultaat bepalend. Dus mocht het aantal gemaakte doelpunten ook gelijk zijn, zal Japan doorgaan.

Beslissingscriteria gelijke stand in groep WK

Hieronder alle beslissingscriteria om de rangschikking in de poule te bepalen bij een gelijke stand.

 • Doelsaldo: Allereerst wordt er gekeken naar het doelsaldo over alle groepswedstrijden.
 • Meeste gescoorde doelpunten. Wanneer het doelsaldo óók gelijk is, wordt er gekeken naar welk land de meeste doelpunten in alle groepswedstrijden heeft gemaakt.

Wanneer bovenstaande nog steeds gelijk is, dan wordt er gekeken naar:

 • Meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 • Doelpuntensaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 • Meeste doelpunten gescoord in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 • Wanneer teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, zullen deze criteria opnieuw worden toegepast, maar nu alleen tussen de teams in kwestie.

Wanneer de landen dan nog steeds gelijk staan, gelden de volgende beslissingscriteria:

 1. FIFA Fair Play-ranglijst (1 punt voor een losse gele kaart, 3 punten voor een rode kaart als gevolg van twee gele kaarten, 4 punten voor een directe rode kaart en 5 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart).
 2. Is bovenstaande ook gelijk, dan wordt er geloot.

Plaats een reactie