Loting WK 2022

De loting voor het WK 2022 voetbal in Qatar

UPDATE: Klik hier voor de uitslag van de loting voor de kwalificatie van het WK 2022. Op deze pagina vind je alles over de loting voor de eindronde van het WK 2022 voetbal, met de bijbehorende groepsindeling.

Loting en indeling eindronde WK 2022 voetbal

Zodra alle WK kwalificaties afgerond zijn, wordt er geloot voor de eindronde. De loting voor de eindronde van het WK 2022 in Qatar is op vrijdag 1 april 2022. Er doen 32 landen mee aan het komende WK voetbal. Deze 32 landen worden tijdens de loting onderverdeeld in acht poules met in elke poule vier landen. Onderstaand de acht poules. Zodra de loting bekend is, zie je hier op deze website ook de bijbehorende indeling.

Potindeling loting WK 2022

Om te voorkomen dat de op papier sterkste deelnemers aan het WK 2022 direct allemaal bij elkaar in de groep geloot worden, wordt er gebruik gemaakt van een potindeling. Alle 32 deelnemers worden verdeeld over vier potten. De beste landen komen in pot 1 en worden in iedere poule groepshoofd. De verdeling over de potten wordt gebaseerd op de actuele FIFA ranking. In pot 1 komt het gastland en de beste 7 van de FIFA ranglijst. In de pot 2 de volgende acht, in pot drie de daarop volgende acht, en in pot 4 de volgende acht.

Er wordt bij de poule-indeling ook rekening gehouden met het feit dat er geen landen vanuit hetzelfde continent bij elkaar ingedeeld mogen worden. En daarbij geldt dat bij de Europese landen maximaal twee landen bij elkaar mogen komen.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Qatar
Duitsland
België
Frankrijk
Nnb
Brazilië
Nnb
Argentinië
Nnb
Spanje
Nnb
NnbNnb
NnbNnb

Poule A

Poule A WK 2022WGWGVDVDTPunten
Qatar
Nnb
Nnb
Nnb

Poule B

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule C

Poule C WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule D

Poule D WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule E

Poule E WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule F

Poule F WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule G

Poule G WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule H

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Informatie over de WK loting

Een groot voetbaltoernooi gaat pas echt leven vanaf het moment dat de loting WK 2022 wordt verricht. Enkele maanden voor het toernooi daadwerkelijk begint worden de landen aan elkaar gekoppeld in poules. Dit gebeurt meestal met een grote show met veel bekende oud-voetballers en andere prominenten. Op 21 oktober 2021 maakte de organisatie bekend dat de loting wordt verricht op 1 april 2022 in Doha, Qatar.

Hoe werkt de loting voor een eindronde van een WK voetbal?

Alle 32 deelnemers zijn verdeeld over 4 potten, POT1, POT2, POT3 en POT4. Gastland Qatar en de 7 hoogst genoteerde landen op de FIFA ranglijst, komen in POT1 terecht . Zo zijn ook de andere potten ingedeeld. De regel dat twee landen van hetzelfde continent niet bij elkaar in de groep kunnen komen, blijft gehandhaafd. Dit geldt overigens niet voor de Europese (UEFA) landen.

Er worden dan acht groepen gemaakt:

De loting bepaalt de eerste ronde van het WK 2022

De loting wordt gedaan om de eerste ronde van het WK 2022 voetbal te bepalen. In het geval van het WK 2022 gaat het om acht poules van vier landen. Er doen namelijk 32 landen mee aan het toernooi. Door middel van het trekken van balletjes uit kommen wordt bepaald welk land in welke poule terecht komt. De vier landen spelen tegen elkaar en de beste twee gaan door. Daarna hoeft er niet meer geloot te worden. Het toernooi is namelijk doorgeloot zoals ze dat noemen. Iedereen weet al wie hij in de tweede ronde komt als hij het haalt, zo is het speelschema voor het WK 2022 verder ook al bekend, enkel nog niet welke landen op welke plek komen te staan.

Speelsteden WK 2022

De loting is ook belangrijk om erachter te komen in welke steden een land gaat spelen. Er zijn vijf speelsteden aangewezen in Qatar, waarbij de hoofdstad Doha de meest belangrijkste is. In Doha staan maar liefst vier verschillende stadions waarin gevoetbald gaat worden tijdens dit WK voetbal. Het is voor de fans handig om enkele maanden vooraf te weten waar ze heen moeten. Zo kunnen ze proberen een goede plek te bemachtigen en weten ze waar ze het beste kunnen overnachten.

De speelsteden hangen uiteraard af van de poule waarin een land terecht komt, maar ook van de volgorde van de wedstrijden die het speelt. Dit wordt tijdens de loting allemaal bepaald. Bekijk hier alle speelsteden voor het WK 2022.

Grote show

De loting wordt altijd omlijst door een grote show. In het land waar het toernooi gespeeld wordt, in dit geval Qatar, wordt een evenement georganiseerd voor alle vertegenwoordigers van de deelnemende landen. Daar zien zij veel prominenten uit de voetbalsport, maar ook andere bekende mensen, de loting verrichten.

Internationale sterren zullen hun opwachting maken. Vaak zijn dit spelers die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het toernooi of voor het gastland.

Wanneer is de loting van het WK 2022?

De loting is op 1 april 2022 in Doha. Dit heeft de FIFA op 21 oktober 2021 bekend gemaakt. De loting zal live op onze website te volgen zijn. Het wordt ook live uitgezonden op televisie.

Loting play-offs Europese kwalificatie

De loting voor de play-offs van de Europese WK kwalificatie voor de laatste drie tickets voor het WK voetbal is op vrijdag 26 november om 17.00 uur. Deze loting wordt verricht in Zurich. Aan deze play-offs doen de tien nummers twee van de reguliere Europese WK kwalificaties mee, aangevuld met twee Nations League groep winnaars die niet bij de eerste twee van de reguliere WK kwalificaties zijn geëindigd.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.