Loting WK 2022

De loting voor het WK 2022 voetbal in Qatar

UPDATE: De loting voor de kwalificatie van het WK 2022 is bekend. Op deze pagina vind je de uitslag van de loting met de daar bijbehorende groepsindeling.

Loting en indeling eindronde WK 2022 voetbal

De loting voor de eindronde van het WK 2022 in Qatar is nog niet verricht. Zodra alle WK kwalificaties afgerond zijn, wordt er geloot voor de eindronde. Er zullen 32 landen meedoen aan het komende WK voetbal. Deze 32 landen worden dan onderverdeeld in acht poules met daarin vier landen. Onderstaand de acht poules. Zodra de loting bekend is, zie je daar ook de bijbehorende indeling.

Poule A

Poule A WK 2022WGWGVDVDTPunten
Qatar
Nnb
Nnb
Nnb

Poule B

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule C

Poule C WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule D

Poule D WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule E

Poule E WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule F

Poule F WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule G

Poule G WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Poule H

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Nnb
Nnb
Nnb
Nnb

Informatie over de WK loting

Een groot voetbaltoernooi gaat pas echt leven vanaf het moment dat de loting WK 2022 wordt verricht. Enkele maanden voor het toernooi daadwerkelijk begint worden de landen aan elkaar gekoppeld in poules. Dit gebeurt meestal met een grote show met veel bekende oud-voetballers en andere prominenten.

Hoe werkt de loting voor een eindronde van een WK voetbal?

Alle 32 deelnemers zijn verdeeld over 4 potten, POT1, POT2, POT3 en POT4. Gastland Qatar en de 7 hoogst genoteerde landen op de FIFA ranglijst, komen in POT1 terecht . Zo zijn ook de andere potten ingedeeld. De regel dat twee landen van hetzelfde continent niet bij elkaar in de groep kunnen komen, blijft gehandhaafd. Dit geldt overigens niet voor de Europese (UEFA) landen.

Er worden dan acht groepen gemaakt:

De loting bepaalt de eerste ronde van het WK 2022

De loting wordt gedaan om de eerste ronde van het WK 2022 voetbal te bepalen. In het geval van het WK 2022 gaat het om acht poules van vier landen. Er doen namelijk 32 landen mee aan het toernooi. Door middel van het trekken van balletjes uit kommen wordt bepaald welk land in welke poule terecht komt. De vier landen spelen tegen elkaar en de beste twee gaan door. Daarna hoeft er niet meer geloot te worden. Het toernooi is namelijk doorgeloot zoals ze dat noemen. Iedereen weet al wie hij in de tweede ronde komt als hij het haalt, zo is het speelschema voor het WK 2022 verder ook al bekend, enkel nog niet welke landen op welke plek komen te staan.

Speelsteden WK 2022

De loting is ook belangrijk om erachter te komen in welke steden een land gaat spelen. Er zijn vijf speelsteden aangewezen in Qatar, waarbij de hoofdstad Doha de meest belangrijkste is. In Doha staan maar liefst vier verschillende stadions waarin gevoetbald gaat worden tijdens dit WK voetbal. Het is voor de fans handig om enkele maanden vooraf te weten waar ze heen moeten. Zo kunnen ze proberen een goede plek te bemachtigen en weten ze waar ze het beste kunnen overnachten.

De speelsteden hangen uiteraard af van de poule waarin een land terecht komt, maar ook van de volgorde van de wedstrijden die het speelt. Dit wordt tijdens de loting allemaal bepaald. Bekijk hier alle speelsteden voor het WK 2022.

Grote show

De loting wordt altijd omlijst door een grote show. In het land waar het toernooi gespeeld wordt, in dit geval Qatar, wordt een evenement georganiseerd voor alle vertegenwoordigers van de deelnemende landen. Daar zien zij veel prominenten uit de voetbalsport, maar ook andere bekende mensen, de loting verrichten.

Internationale sterren zullen hun opwachting maken. Vaak zijn dit spelers die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het toernooi of voor het gastland.

Wanneer is de loting van het WK 2022?

De loting is in april 2022. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt. De loting zal live op onze website te volgen zijn. Het wordt ook live uitgezonden op televisie.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.