Nations League voetbal

Nations League voetbal

Het landenvoetbal in Europa gaat er de komende jaren heel anders uitzien. De UEFA heeft namelijk enkele flinke veranderingen doorgevoerd waardoor de kwalificatie voor het EK van 2020 ineens heel anders gaat verlopen. Dat EK is sowieso al erg bijzonder aangezien het niet in één of twee gastlanden wordt afgewerkt maar in maar liefst twaalf verschillende landen! Om je te kwalificeren heb je door het nieuwe systeem bovendien twee mogelijkheden: de reguliere kwalificatie zoals we deze al kenden én de Nations League Voetbal. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? In dit artikel leggen we de werking van de Nation League van de UEFA uit.

nations league voetbal

Kwalificatie EK 2020

logo EK 2020 in Europa

Het EK 2020 zal door 24 landen gespeeld worden. Omdat er geen vast gastland is, is er geen enkel land automatisch geplaatst. Allereerst hebben landen de mogelijkheid om zich te plaatsen via de reguliere kwalificatiereeks. 20 van de 24 plaatsen worden hier namelijk vergeven. Deze kwalificatiereeks zal overigens later beginnen dan normaal. Waar de kwalificatie normaal gesproken in september 2018 had moeten beginnen, is dat nu maart 2019.

Alle 55 landen die lid zijn van de UEFA doen mee en worden verdeeld in tien verschillende groepen. Van al deze groepen gaan de nummers één en twee direct door naar het EK. De landen die als derde eindigen kwalificeren zich op deze wijze niet voor het EK. Ze spelen ook geen play-off wedstrijden zoals bij eerdere kwalificaties het geval was.

Op deze website alle informatie over het EK voetbal van 2020.

Nations League, vervanger van oefeninterlands

De vier tickets die nog overblijven zijn te verdienen via Nations League voetbal, een volledig vernieuwd systeem dat min of meer de oefeninterlands vervangt. Daardoor wordt het interlandvoetbal uiteraard een stuk spannender en de belangen groter. De Nations League voetbal bestaat in de eerste fase uit een competitie van vier verschillende divisies. De landen zijn in deze divisies A tot en met D ingedeeld op basis van de ranking. In divisie A zitten dus de ploegen met de hoogste ranking en in Divisie D de ploegen die het laagste staan op de ranking.

Daar blijft het echter niet bij. Iedere divisie wordt vervolgens weer opgedeeld in verschillende groepen. In divisie A en B zijn twaalf landen te vinden die weer zijn opgedeeld in vier groepen van drie landen. In Divisie C nemen 15 landen deel die zijn verdeeld in vier groepen van vier en één groep van drie. Divisie D verdeelt de zestien landen in vier groepen van vier.

Indeling divisies:

  • Divisie A: Spanje, Duitsland, België, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Polen, Italië, IJsland, Kroatië en Nederland
  • Divisie B: Rusland, Wales, Slowakije, Oostenrijk, Zweden, Ukraine, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Noord-Ierland, Turkije en Tsjechië
  • Divisie C: Hongarije, Schotland, Slovenië, Roemenië, Servië, Griekenland, Noorwegen, Albanië, Israël, Montenegro, Finland, Bulgarije, Cyprus, Estland, Litouwen
  • Divisie D: Georgië, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Macedonië, Armenië, Faeröer Eilanden, Letland, Luxemburg, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Loting Nations League

League A

Poule 1: Duitsland, Frankrijk, Nederland
Poule 2: België, Zwitserland, IJsland
Poule 3: Portugal, Italië, Polen
Poule 4: Spanje, Engeland, Kroatië

League B

Poule 1: Slowakije, Oekraïne, Tsjechië
Poule 2: Rusland, Zweden, Turkije
Poule 3: Oostenrijk, Bosnië & Herzegovina, Noord-Ierland
Poule 4: Wales, Ierland, Denemarken

League C

Poule 1: Schotland, Albanië, Israël
Poule 2: Hongarije, Griekenland, Finland, Estland
Poule 3: Slovenië , Noorwegen, Bulgarije, Cyprus
Poule 4: Roemenië, Servië, Montenegro, Litouwen

League D

Poule 1: Georgië, Letland, Kazachstan, Andorra
Poule 2: Wit-Rusland, Luxemburg, Moldavië, San Marino
Poule 3: Azerbeidzjan, Faroer Eilanden, Malta, Kosovo
Poule 4: Macedonië, Armenië, Liechtenstein, Gibraltar

Finalerondes

In totaal zijn er dus zestien poules die allemaal een winnaar opleveren. Deze winnaars plaatsen zich voor de finalerondes van de Nations League voetbal die in maart 2020 wordt afgewerkt. Deze finalerondes worden per divisie gespeeld en bestaan uit een halve finale, een wedstrijd om de derde plaats en natuurlijk de finale. Zodra de finalisten bekend zijn, wordt er door de UEFA ook een gastland voor deze finales aangewezen.

Belangrijk om te beseffen is dat de reguliere kwalificatiereeks op dat moment al afgelopen is. Er zijn dus al twintig ploegen die zich op die wijze hebben gekwalificeerd voor het EK. Poulewinnaars in de Nations League voetbal die via de reguliere kwalificatie al een ticket veroverd hebben, geven hun plaats in de finaleronde van de Nations League voetbal af aan de hoogst gerankte ploeg in hun divisie.

In divisie A zitten de beste voetballanden van Europa. Het is dus goed mogelijk dat een groot gedeelte daarvan zich via de reguliere weg kwalificeert. Mocht het voorkomen dat er daardoor in divisie A geen landen meer over zijn om een play-off plaats aan te vergeven, wordt dat aangevuld met een ploeg uit de volgende divisie.

Degradatie

Er wordt ook gespeeld met een degradatieregeling. De ploegen die laatste worden in hun Divisie, degraderen naar een divisie lager. De bovenste vier van divisie promoveren én krijgen dus ook een extra kans om zich voor het EK te kwalificeren wanneer ze dat nog niet voor elkaar hebben gekregen. Van de finalerondes van de Nations League voetbal krijgt alleen de winnaar een EK-ticket.

Kansen van het Nederlands Elftal

De kansen van het Nederlands Elftal zijn ietwat groter door dit nieuwe systeem. Allereerst heeft Nederland natuurlijk de kans om zich via de reguliere kwalificatie te plaatsen voor het EK. Stelt dat dit niet lukt, is er dus altijd de Nations League voetbal nog. Nederland heeft zich nipt weten te plaatsen voor Divisie A, maar wel een zware loting (ingedeeld in Poule 1 met Frankrijk en Duitsland). De kans is wel vrij groot dat het overgrote merendeel van Divisie A zich via de normale weg kwalificeert.

Landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben daar normaal gesproken namelijk weinig moeite mee. Daardoor moet het heel vreemd lopen wil Nederland zich niet plaatsen voor de finaleronde. Tegenstanders in die finaleronde zijn dus de ploegen uit divisie A die zich ook niet hebben weten te kwalificeren. Die worden eventueel aangevuld met ploegen uit divisie B. De Nations League voetbal biedt dan ook sowieso meer kansen voor Nederland om zich te plaatsen voor het EK 2020.

Alle informatie over de UEFA Nations League vindt u op nationsleaguenederland.nl

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.