Nations League 2022-2023

Nations League voetbal 2022-2023

Het landenvoetbal in Europa ziet er sinds de komst van de Nations League anders uit dan voorheen. De UEFA heeft namelijk enkele flinke veranderingen doorgevoerd waardoor er minder oefeninterlands zijn, en waardoor ook de kwalificatie voor het WK 2022 en ook het EK 2024 anders dan anders verloopt. Om je te kwalificeren voor het WK 2022 en EK 2024 heb je door het nieuwe systeem twee mogelijkheden: de reguliere WK voetbal kwalificatie zoals we deze al kenden én via de Nations League. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? In dit artikel leggen we de werking van de Nations League van de UEFA uit in combinatie met de kwalificatie voor het WK 2022 en EK 2024.

nations league voetbal
Logo van de Nations League.

Kwalificatie WK 2022

logo wk 2022 qatar klein

Het WK 2022 wordt gespeeld in Qatar. Alleen gastland Qatar is automatisch geplaatst. Alle 31 andere deelnemers hebben de mogelijkheid om zich te plaatsen via de WK kwalificaties.

Alle 55 landen die lid zijn van de UEFA doen mee aan de Europese WK kwalificaties en worden verdeeld in tien verschillende groepen. Van al deze groepen gaan de nummers één direct door naar het WK. De 10 nummers twee van de tien kwalificatiepoules plaatsen zich voor de play-offs. Deze worden aangevuld met twee landen (Oostenrijk en Tsjechië) uit de Nations League. Middels deze play-offs zullen twaalf landen strijden voor de drie laatste tickets voor het WK 2022.

Kwalificatie EK 2024

Een zelfde opzet zal gelden voor het EK 2024 voetbal dat in Duitsland gespeeld gaat worden. Hoe de precieze kwalificatie van dit toernooi uit ziet, is nog niet helemaal bekend. Maar de opzet zal vergelijkbaar zijn met die van het voorgaande EK voetbal.

Op deze website alle informatie over het EK voetbal 2024.

Nations League, vervanger van oefeninterlands

De vier tickets die nog overblijven zijn te verdienen via Nations League voetbal, een volledig vernieuwd systeem dat min of meer de oefeninterlands vervangt. Daardoor wordt het interlandvoetbal uiteraard een stuk spannender en de belangen groter. De Nations League voetbal bestaat in de eerste fase uit een competitie van vier verschillende divisies. De landen zijn in deze divisies A tot en met D ingedeeld op basis van de ranking. In divisie A zitten dus de ploegen met de hoogste ranking en in Divisie D de ploegen die het laagste staan op de ranking.

Daar blijft het echter niet bij. Iedere divisie wordt vervolgens weer opgedeeld in verschillende groepen. In divisie A en B zijn twaalf landen te vinden die weer zijn opgedeeld in vier groepen van drie landen. In Divisie C nemen 15 landen deel die zijn verdeeld in vier groepen van vier en één groep van drie. Divisie D verdeelt de zestien landen in vier groepen van vier.

Indeling divisies:

  • Divisie A: Frankrijk, Denemakren, Kroatië, Oostenrijk
  • Divisie B: Rusland, Wales, Slowakije, Oostenrijk, Zweden, Ukraine, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Noord-Ierland, Turkije en Tsjechië
  • Divisie C: Hongarije, Schotland, Slovenië, Roemenië, Servië, Griekenland, Noorwegen, Albanië, Israël, Montenegro, Finland, Bulgarije, Cyprus, Estland, Litouwen
  • Divisie D: Georgië, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Macedonië, Armenië, Faeröer Eilanden, Letland, Luxemburg, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Loting Nations League 2022/2023

League A

Poule 1: Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Oostenrijk
Poule 2: Spanje, Portugal, Zwitserland, Tsjechië
Poule 3: Italië, Duitsland, Engeland, Hongarije
Poule 4: Nederland, België, Polen, Wales

League B

Poule 1: Oekraïne, Schotland, Ierland, Armenië
Poule 2: IJsland, Rusland, Israël, Albanië
Poule 3: Bosnië Herzegovina, Finland, Roemenië, Montenegro
Poule 4: Zweden, Noorwegen, Servië, Slovenië

League C

Poule 1: Turkije, Luxemburg, Litouwen, Faeröer Eilanden
Poule 2: Noord-Ierland, Griekenland, Kosovo, Cyprus of Estland
Poule 3: Slowakije, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan of Moldavië
Poule 4: Bulgarije, Macedonië, Georgië, Gibraltar

League D

Poule 1: Liechtenstein, Kazachstan of Moldavië, Andorra, Letland
Poule 2: Malta, Cyprus of Estland, San Marino

Finalerondes

In totaal zijn er dus veertien poules die allemaal een winnaar opleveren. Deze winnaars plaatsen zich voor de finalerondes van de Nations League voetbal die in juni 2023 worden afgewerkt. Deze finalerondes worden per divisie gespeeld en bestaan uit een halve finale, een wedstrijd om de derde plaats en natuurlijk de finale. Zodra de finalisten bekend zijn, wordt er door de UEFA ook een gastland voor deze finales aangewezen.

Belangrijk om te beseffen is dat de reguliere kwalificatiereeks voor het WK voetbal op dit moment al afgelopen is. Er zijn dus al twintig ploegen die zich op die wijze hebben gekwalificeerd voor het EK. Poulewinnaars in de Nations League voetbal die via de reguliere kwalificatie al een ticket veroverd hebben, geven hun plaats in de finaleronde van de Nations League voetbal af aan de hoogst gerankte ploeg in hun divisie.

In divisie A zitten de beste voetballanden van Europa. Het is dus goed mogelijk dat een groot gedeelte daarvan zich via de reguliere weg kwalificeert. Mocht het voorkomen dat er daardoor in divisie A geen landen meer over zijn om een play-off plaats aan te vergeven, wordt dat aangevuld met een ploeg uit de volgende divisie.

Degradatie

Er wordt ook gespeeld met een degradatieregeling. De ploegen die laatste worden in hun Divisie, degraderen naar een divisie lager. De bovenste vier van divisie promoveren én krijgen dus ook een extra kans om zich voor het EK te kwalificeren wanneer ze dat nog niet voor elkaar hebben gekregen. Van de finalerondes van de Nations League voetbal krijgt alleen de winnaar een EK-ticket.

Kansen van het Nederlands Elftal

De kansen van het Nederlands Elftal zijn ietwat groter door dit nieuwe systeem. Allereerst heeft Nederland natuurlijk de kans om zich via de reguliere kwalificatie te plaatsen voor het EK 2024. Stelt dat dit niet lukt, is er dus altijd de Nations League voetbal nog. De kans is wel vrij groot dat het overgrote merendeel van Divisie A zich via de normale weg kwalificeert.

Stand groep 4 Divisie A Nederland

Groep 4 Divisie AWGDVDTPTN
Nederland*614616
België611810
Polen66127
Wales66111
* Naar finales Nations League in juni 2023