Speelstad Saransk

Saransk, een van de speelsteden tijdens het WK 2018

saransk WK 2018 rusland
Afbeelding door Гордеев at Russian Wikipedia (Transferred from ru.wikipedia to Commons.) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
Saransk is de hoofdstad van de deelrepubliek Mordovië. De stad is centraal gelegen op zo’n 650 kilometer ten oosten van Moskou, precies op het punt waar de rivieren de Insar en de Saranka elkaar ontmoeten. Het was eeuwenlang een zeer belangrijke vestingstad. Tegenwoordig is het een vrij kleine industriestad met ongeveer 300.000 inwoners.

Dankzij de centrale ligging in Rusland is het desondanks een vrij belangrijk economisch centrum. Je kunt er in de zomer genieten van heerlijk weer met maximum temperaturen rond de 24 graden en niet al te veel regen.

Bezienswaardigheden van Saransk

Saransk is in 1641 gesticht als een fort om de zuidgrens van het Russische Rijk te beschermen. Diverse gebouwen uit die periode staan nog altijd overeind en kun je bezichtigen. In het historische centrum van de stad kun je verder heerlijk wandelen over en langs een viertal grote pleinen met een ruim aanbod aan winkels, restaurants en cafés.

Tegenwoordig is Saransk een typische Russische industriestad. In de nieuwere delen van de stad tref je dan ook vooral fabrieken en grauwe woonblokken uit de Sovjettijd aan, die inmiddels in zeer slechte staat verkeren. Het meest in het oog springende bouwwerk is een 180 meter hoge televisietoren, die hoog boven de stad uittorent.

De Mordovia Arena is het WK stadion

Het WK voetbalstadion van Saransk heet de Mordovia Arena en biedt plaats aan ruim 44.000 mensen. Na het WK zal de capaciteit worden teruggebracht tot ongeveer 25.000, waardoor het stadion meer geschikt moet worden voor andere sporten zoals volleybal, tennis en basketbal.

Mordovia Arena saransk WK 2018 rusland
Renders van de Mordovia Arena in Saransk (Rusland)

Het is een nieuw stadion, dat speciaal gebouwd is voor het WK Voetbal van 2018. Het is ontworpen als een ovaal in opvallende felle kleuren: rood, wit en oranje. Dit zijn de kenmerkende kleuren van de traditionele Mordovische kunst. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal zullen er een viertal groepswedstrijden worden gespeeld. Na het WK zal de plaatselijke voetbalclub FC Mordovia er gaan spelen.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.