Speelstad Sotsji

Sotsji

De stad Sotsji is met 350.000 inwoners een relatief kleine stad in het uiterste zuidwesten van Rusland, aan de Zwarte Zee. Je kent Sotsji natuurlijk van de voor Nederland zo succesvol verlopen Olympische Winterspelen van 2014, maar het is ook de belangrijkste badplaats van Rusland en staat bekend als de ‘Russische Rivièra’. Sotsji heeft een subtropisch klimaat, met in de zomermaanden temperaturen boven de 25 graden en weinig neerslag. Sotsji is een van de bekendere speelsteden van het WK 2018.

Bezienswaardigheden in Sotsji

Sotsji is een echte toeristenplaats. Het warme klimaat, de ligging aan de Zwarte Zee, de vele mineraalbronnen en spabaden, het uitzicht op de toppen van het Kaukasusgebergte, de vele sportfaciliteiten, dat alles zorgt ervoor dat de regio zeer populair is bij rijke Russen. Velen van hen, onder wie ook president Poetin, hebben er een buitenverblijf.

Olympisch Stadion Fisjt

Tijdens het WK 2018 in Rusland zal er gevoetbald worden in het stadion waar tijdens de Olympische Winterspelen de openings- en slotceremonie plaatsvonden. Dit stadion bevindt zich in Adler, een voorstad van Sotsji en biedt plaats aan maximaal 47.700 toeschouwers.

olympisch stadion fisjt sotsji wk 2018 rusland
Het Olympisch Stadion Fisjt in Sotsji. © Afbeelding van de architect: populous.com/projects/type/stadia/

De betekenis van het woord Fisjt is ‘wit hoofd’. Het bouwwerk ziet er dan ook uit als een met sneeuw bedekte bergtop. Er zullen vier groepsduels, een achtste finale en een kwartfinale plaatsvinden. Het stadion wordt niet gebruikt door een voetbalclub, maar het Russische nationale team traint er regelmatig en speelt er ook thuiswedstrijden.

Sotsji is een sportstad bij uitstek

Sotsji is ook een echte sportstad. Uiteraard kun je er vele watersporten beoefenen, maar ook vind je er een trainingscomplex voor de nationale voetbalteams van Rusland. Er staat ook een beroemde tennisschool, waar toptennissers als Yevgeni Kafelnikov en Maria Sjarapova zijn klaargestoomd voor de wereldtop.

En men is er inmiddels zeer ervaren met het organiseren van grote sportevenementen. Na de succesvolle Winterspelen is de stad sinds 2014 bijvoorbeeld ook jaarlijks gastheer van een Formule 1 Grand Prix.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.