Speelstad Doha

Speelstad Doha WK 2022 in Qatar

Doha is de belangrijkste speelstad van het WK 2022 in Qatar. Wie aan Qatar denkt, denkt waarschijnlijk aan Doha. Dat is vooral voor sportliefhebbers het geval. Het is niet voor niets dat in deze stad de meeste sportevenementen van het lang worden georganiseerd.

De stad heeft zo’n 1,3 miljoen inwoners en is qua populatie dus te vergelijken met anderhalf keer Amsterdam. Het is ook de stad waar eigenlijk elke reis naar Qatar begint. De belangrijkste luchthaven van het land ligt er en alle vluchten van de nationale luchtvaartmaatschappij landen op deze plek. Wat vooral interessant is, is dat deze stad eigenlijk het middelpunt van dit toernooi zal worden door de vele stadions die er liggen.

speelstad doha wk 2022 unsplash

De stadions van Doha

Wanneer gekeken wordt naar Doha, dan valt op dat maar liefst vier van de WK 2022 stadions in deze stad liggen. Twee stadions liggen bovendien in een gebied dat voorheen tot Doha gerekend werd. Dit is niet eerder in de geschiedenis van het toernooi voorgekomen. In de eerste plaats is er het Khalifa International Stadium. Dit stadion zal straks 68.000 fans huisvesten. Daarnaast is er het Education City Stadium. Met het Ras Abu Aboud Stadium en het Al Thurmama Stadium is de reeks stadions in deze stad compleet. Deze stadions bieden allemaal plaats aan meer dan 43.000 bezoekers

Overzicht stadions in Doha WK 2022

  • Khalifa International Stadium, capaciteit 68.000
  • Education City Stadium, capaciteit 43.000
  • Ras Abu Aboud Stadium, capaciteit 43.000
  • Al Thurmama Stadium, capaciteit 43.000

De wedstrijden in Doha tijdens het WK voetbal in Qatar

Doordat er zoveel stadions in Doha liggen, zal dus ook het overgrote deel van het toernooi hier plaatsvinden. Het gaat dan om wedstrijden in elke ronde van het toernooi, verdeeld over verschillende poules en knock-outwedstrijden. Wat wel opvallend is, is dat juist de opening en de finale niet in deze stad in één van de stadions zullen plaatsvinden. Daarvoor is al een andere locatie in het land aangewezen. Dat neemt niet weg dat eigenlijk vrijwel alle landen in deze stad te zien zullen zijn tijdens de voortgang van dit wereldkampioenschap. Dit kan dus gemakkelijk zijn voor de fans van de sport.

Vervoer

Waar het gaat over vervoer in Doha, is het opvallend om te zien dat veel van de wegen en spoorlijnen die er tijdens het WK2022 zullen liggen speciaal aangelegd zijn met het oog op dit toernooi. Qatar als geheel en Doha in het bijzonder zijn altijd in ontwikkeling, maar met het oog op dit toernooi is extra aandacht besteed aan het zo gemakkelijk mogelijk maken om van de ene plek naar de andere plek in het land te kunnen reizen. Om de stad minder verkeersdruk te geven is ook aan bijvoorbeeld een metronetwerk gewerkt. Dat moet vervoer binnen de stad allemaal gemakkelijker maken voor bezoekers.

Wat je verder moet weten

Doha is als stad misschien wel de meest aantrekkelijke van heel het land. Eigenlijk alles gebeurt hier. Door de snelle groei is er bijvoorbeeld heel veel fascinerende architectuur te zien. Bovendien is het ook nog eens zo dat in recente jaren flink wat musea zijn geopend, waardoor er dus naast het voetbal ook allerlei andere leuke dingen te beleven zijn. Vooral kunst, zowel Islamitische als Moderne, is heel belangrijk in deze stad. Dit kan dus leuk zijn tussen de wedstrijden van het speelschema van het WK 2022 door.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.