Speelstad Lusail

Speelstad Lusail WK 2022

Het is misschien niet helemaal goed te bevatten wanneer je het voor het eerst leest, maar Lusail is een stad die nog niet bestond op het moment dat Qatar het bid voor het WK 2022 voetbal won. De naam Lusail bestaat wel al langer, het circuit waarop de MotoGP van Qatar gereden wordt heet zo. Hieromheen is dan ook de stad gebouwd waarin tijdens dit wereldkampioenschap gevoetbald gaat worden. Tijdens het toernooi zullen er inmiddels als zo’n 250.000 mensen woonachtig zijn. Wat vooral interessant is, is de rol die de stad tijdens dit toernooi zal hebben. Die is namelijk enorm groot te noemen.

Lusail Iconic Stadium

Het Lusail Iconic Stadium bestond net als de stad Lusail nog niet toen bekend werd dat Qatar het wereldkampioenschap voetbal van 2022 ging organiseren. Dat neemt niet weg dat tijdens het toernooi dit stadion het grootste stadion van allemaal zal zijn. Het is daarom ook zo dat de openingswedstrijd en de finale hier gespeeld gaan worden. Het stadion moet ook na het toernooi een grote rol spelen in het land. Het wil hiermee een basis leggen voor verdere groei op zowel sportgebied als in het land zelf. Het moet bovendien een blauwdruk worden van de toekomst van stadions.

De wedstrijden in Lusail op het WK 2022

Wat in ieder geval alvast duidelijk is, is dat Qatar hier zal gaan spelen. Dit is dan ook één van de weinige landen die op dit moment al zeker zijn van plaatsing voor het toernooi. Omdat de openingswedstrijd altijd door het gastland wordt gespeeld en het Lusail Iconic Stadium deze wedstrijd krijgt, is dus nu al zeker dat de gastheren hier spelen. Wie er verder nog zullen spelen is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de opvolger van de huidige wereldkampioen Frankrijk met zekerheid in dit stadion zal spelen. Het is namelijk ook de plek waar de finale van het WK 2022 zal gaan plaatsvinden.

Vervoer

Verwacht van Lusail de meest moderne oplossingen op het gebied van vervoer tijdens het WK 2022. Wanneer een stad helemaal vanuit het niets opgebouwd wordt, dan is het mogelijk om alle kennis en data op het gebied van verkeer en vervoer die er op dit moment is hierbij te gebruiken. Daardoor kan zowel het stadion als de stad zelf heel effectief worden ingericht. Opvallend hierbij is dat het getal zes een grote rol speelt. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak zes uitvalswegen omdat dit het best uitpakt volgens de gegevens die beschikbaar zijn hierover. Ook de metro en de trein gaan een rol spelen.

En verder

Hoe Lusail er precies uit zal gaan zien tijdens het wereldkampioenschap, is nog niet helemaal in detail uit te leggen. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat er in de stad heel veel ruimte zal zijn voor groen. Dit is wat in ieder geval duidelijk is geworden uit de plannen die zijn gepresenteerd en het werk dat tot op heden is gedaan aan de stad. De mogelijkheid om lekker uit te rusten en plezier te hebben is dus in ieder geval geboden. Ook zijn er plannen voor Entertainment City en Entertainment Island.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.