Speelsteden WK 2022

Alle vijf speelsteden van het WK 2022 voetbal in Qatar

Eind 2022 worden de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar gehouden. We geven je hieronder een overzicht van de vijf WK 2022 speelsteden en de acht stadions waar dit unieke WK 2022 plaats gaat vinden. Niet alleen is het een uniek evenement doordat voor het eerst in het Midden-Oosten, in een Arabisch land, of in een woestijnklimaat een WK voetbal plaats vindt, maar ook omdat er voor het eerst in maar liefst vier verschillende stadions in één stad wordt gespeeld.

Wat zijn de 5 speelsteden van het WK 2022 voetbal in Qatar?

Qatar is relatief klein (iets meer dan een kwart van de oppervlakte van Nederland) en daarom liggen de verschillende WK speelsteden en stadions dicht bij elkaar. Maar wat zijn de vijf speelsteden van het WK 2022 voetbal? Dit zijn ze:

  • Doha
  • Lusail
  • Al-Khor
  • Al-Rayyan
  • Al-Wakrah

Overzicht WK speelsteden in Google Maps

  • Doha (vier stadions; Stadium 974, Khalifa International Stadium, Education City Stadium en Al Thumama Stadium)
  • Lusail (Lusail Stadion)
  • Al-Khor (Al Bayt Stadion)
  • Al-Rayyan (Ahmad Bin Ali Stadion)
  • Al-Wakrah (Al Janoub Stadion)

Hieronder een overzicht van alle vijf speelsteden in Google Maps. Speelstad Doha is, met vier stadions, het centrale punt van het WK 2022.

Speelstad Doha, centrum van het WK 2022 met vier WK stadions

stadions in WK 2022 speelstad Doha Qatar
De vier stadions in WK 2022 speelstad Doha in Qatar. Afb. via Wikipedia

Doha is de belangrijkste speelstad tijdens het WK voetbal in Qatar. Dat is niet verwonderlijk, want de hoofdstad van Qatar is ook veruit de belangrijkste stad van het emiraat. De stad telt tegenwoordig ruim 800.000 inwoners en is de economische motor van het land.

Zo landen alle vluchten van Qatar Airways op het hypermoderne nieuwe Hamad International Airport. In Doha is genoeg te zien: bezoek het Fort uit de negentiende eeuw, het museum voor Islamitische Kunst, of vergaap je aan de luxe in de Pearl of Qatar. De stad Doha ligt aan de Perzische Golf.

Sporthoofdstad van Qatar

Doha is ook de sporthoofdstad van het emiraat. Zo werden in 2011 vier stadions in de stad gebruikt voor de Aziatische voetbalkampioenschappen. In eerste instantie was het de bedoeling dat er in Doha in maar liefst zeven verschillende stadions gespeeld zou worden. Inmiddels is dit aantal definitief teruggedrongen naar vier.

Daarvan zijn er drie speciaal voor deze wereldkampioenschappen gebouwd en is de ander sterk gemoderniseerd. Op het grootste stadion (Khalifa International Stadium) na, hebben alle andere stadions in Doha een capaciteit van rond de 40.000 toeschouwers.

Stadion Doha: Khalifa International Stadium

Het al bestaande Khalifa International Stadium kreeg voor het WK voetbal in 2022 een flinke opknapbeurt. Het in 1976 geopende stadion biedt tijdens het WK voetbal plaats aan 40.000 toeschouwers. Het nationale voetbalelftal van Qatar speelt hier zijn thuiswedstrijden. In het Khalifa International Stadium werd in 2011 ook de finale van het Aziatisch voetbalkampioenschap gespeeld.

Stadion Doha: Al Thumama Stadium

Dit stadion biedt ook plaats aan 40.000 toeschouwers. Het Al Thumama Stadion herbergt groepswedstrijden, achtste finales en een kwartfinale.

al Thumama Stadion WK 2022

Stadion Doha: Stadion 974

Dit stadion in Doha is vanaf de grond af aan opgebouwd op een kunstmatige kaap in de haven van de stad. Het doet met een capaciteit van net geen 40.000 toeschouwers nauwelijks onder voor het Education City Stadium of het Sports City Stadium. Het door Albert Speer & Partners modulair ontworpen stadion zal na het WK weer ontmanteld worden.

Stadion Doha: Education City Stadium

Dit stadion is omgeven door universiteiten. De hele omgeving straalt kennis en educatie uit. Er zullen straks 40.000 toeschouwers in dit stadion passen. Nadat de laatste wedstrijd in dit stadion gespeeld is, wordt de capaciteit gereduceerd tot 20.000 en worden de 20.000 zitplekken gedoneerd aan een derdewereldland.

Education City Stadion wk 2022

Speelstad: Lusail

Lusail City is een stad die van de grond aan af gebouwd is. De naam Lusail is vooral bekend van het gelijknamige circuit, waar sinds 2004 de motor GP wordt verreden. Lusail is enkele jaren geleden 23 kilometer ten noorden van Doha komen te liggen en is onderdeel geworden van de gemeente Al Dayaan. De nieuwe stad is op een gebied van 35 vierkante kilometer gebouwd en zal ongeveer 250.000 inwoners krijgen. Naast woongebieden komen hier ook kantoren, winkels, opgespoten eilanden en ontspanningsmogelijkheden zoals een golfbaan.

Lusail Iconic Stadium

lusail iconic stadion wk 2022

Het spiksplinternieuwe Lusail Iconic Stadium heeft de grootste capaciteit van alle stadions tijdens dit WK. Hier worden dan ook de belangrijkere wedstrijden gespeeld. Onder meer een halve finale en de finale van het WK 2022 wordt hier gespeeld. Het Britse architectenbureau Foster + Partners tekende voor het ontwerp van dit stadion, met onder meer drie ringen en een zadelvormig dak. Er kunnen volgens dit ontwerp ruim 80.000 toeschouwers in dit bijna helemaal ronde stadion plaats nemen.

Speelstad: Al Khor

Al Bayt Stadion WK 2022

Al Khor is één van de belangrijkste steden van Qatar. De stad heeft ruim 200.000 inwoners en ligt 57 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha. Het staat vooral bekend om zijn grote verzameling moderne en historische moskeeën, en is voor toeristen daarnaast interessant vanwege de vele stranden. Al Khor wordt momenteel geregeerd door de lokale Emir, Sheikh Khawar Bin Ahmed Althani.

Al Bayt Stadium

Het nieuwe Al Bayt Stadium kan ruim 60.000 toeschouwers herbergen. Het stadion heeft een asymmetrisch ontwerp in de vorm van een zeeschelp, met overdekte zitplaatsen voor alle toeschouwers. De lokale voetbalclub Al-Khor zal voor en na het WK voetbal in Qatar gebruik maken van dit stadion.

Speelstad: Al-Wakrah

Het oorspronkelijke vissersdorp Al Wakrah is inmiddels uitgegroeid tot een stad met ongeveer 30.000 inwoners. De stad ligt even ten zuiden van Doha en heeft een omnisportvereniging (Al-Wakrah Sports Club), waarvan de voetbalclub meedoet in de hoogste divisie van Qatar. Al Wakrah is nu vanuit Doha met de bus te bereiken, en zal tijdens het WK ook op het spoornetwerk van Qatar zijn aangesloten.

Al Janoub Stadium

Met de bouw van het 40.000 zitplaatsen tellende Al Janoub Stadium is in 2014 begonnen. Het wordt ook wel het Saoud bin Abdulrahman Stadium genoemd. Het nieuwe bouwwerk vervangt een ouder stadion van de plaatselijke voetbalclub.

De bedoeling is om na afloop van het WK het stadion te ontdoen van de tweede ring, waardoor een capaciteit voor zo’n 20.000 fans van Al-Wakrah SC overblijft. Het nieuwe Al Wakrah Stadium is ontworpen door de inmiddels overleden Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die onder meer het London Aquatics Centre ontwierp. Haar ontwerp van Al Wakrah Stadium is niet geheel onomstreden, aangezien het volgens sommigen sterke gelijkenis toont met een vulva. Het Al Janoub Stadium stadion is inmiddels klaar.

Speelstad: Al Rayyan

Al Rayyan staat bekend om zijn liefde voor geschiedenis en lokale cultuur. Maar is ook bekend door de voetbalclub Al Rayyan (zevenvoudig landkampioen van Qatar en voormalig werkgever van onder meer Frank en Ronald de Boer). De stad ligt dichtbij Doha en is een van de meest traditionele steden in Qatar.

Ahmad Bin Ali Stadion

De thuishaven van voetbalclub Al-Rayyan is gemoderniseerd, zodat er tijdens de wereldkampioenschappen voetbal plaats is voor bijna 40.000 toeschouwers.

Al Rayyan stadion WK 2022