Speelsteden WK 2022

Alle speelsteden en stadions van het WK 2022 in Qatar

In 2022 worden de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar gehouden. We geven je hieronder een overzicht van de speelsteden en de twaalf stadions waar dit unieke WK 2022 plaats gaat vinden. Niet alleen is het een uniek evenement doordat voor het eerst in het Midden-Oosten, in een Arabisch land, of in een woestijnklimaat een wereldkampioenschap voetbal plaats vindt, maar ook omdat er voor het eerst in maar liefst zeven verschillende stadions in één stad wordt gespeeld.

Speelstad Doha

Doha is de belangrijkste speelstad tijdens dit WK. Dat is niet verwonderlijk, want de hoofdstad van Qatar is ook veruit de belangrijkste stad van het emiraat. De stad telt tegenwoordig ruim 800.000 inwoners en is de economische motor van het land. Zo landen alle vluchten van Qatar Airways landen op het hypermoderne nieuwe Hamad International Airport. In Doha is genoeg te zien: bezoek het Fort uit de negentiende eeuw, het museum voor Islamitische Kunst, of vergaap je aan de luxe in de Pearl of Qatar.

Sporthoofdstad van Qatar

Doha is ook de sporthoofdstad van het emiraat. Zo werden in 2011 vier stadions in de stad gebruikt voor de Aziatische voetbalkampioenschappen. Opvallend is dat er in Doha in 2022 maar liefst zeven verschillende stadions zullen zijn waar de wedstrijden van het WK worden gespeeld. Daarvan worden er vier speciaal voor deze wereldkampioenschappen gebouwd en worden de drie bestaande stadions sterk gemoderniseerd. Op het grootste stadion (Khalifa International Stadium) na, hebben alle andere stadions in Doha een capaciteit van rond de 45.000 toeschouwers.

Stadion Doha: Khalifa International Stadium

Het al bestaande Khalifa International Stadium krijgt voor het WK voetbal in 2022 een flinke opknapbeurt. Nu biedt het in 1976 geopende stadion plaats aan 40.000 toeschouwers en speelt het nationale voetbalelftal van Qatar hier zijn thuiswedstrijden. In het Khalifa International Stadium werd in 2011 ook de finale van het Aziatisch voetbalkampioenschap gespeeld. Als de in 2014 gestarte renovatie van het stadion klaar is, dan zal het vanaf 2018 een capaciteit van 68.000 toeschouwers hebben.

Stadion Doha: Sports City Stadium

Het grootste stadion in Doha dat speciaal voor deze wereldkampioenschappen wordt gebouwd, is het Sports City Stadium. Het door de Amerikaan Dan Meis ontworpen stadion krijgt middelgrote afmetingen: met een capaciteit van bijna 48.000 toeschouwers kunnen er iets minder fans in dan bijvoorbeeld de Amsterdam Arena.

Stadion Doha: Education City Stadium

Ook het derde stadion in de hoofdstad van Qatar moet nog worden afgebouwd. In het Education City Stadium zullen ruim 45.000 fans een plek kunnen vinden. Zoals de naam al aangeeft, komt dit stadion in de zogenaamde Education City, een stadsdeel in het westen van Doha waar veel onderwijsinstellingen zijn gevestigd.

Stadion Doha: Doha Port Stadium

Dit stadion in Doha wordt vanaf de grond aan opgebouwd op een kunstmatige kaap in de haven van de stad. Het doet met een capaciteit van net geen 45.000 toeschouwers nauwelijks onder voor het Education City Stadium of het Sports City Stadium. Het door Albert Speer & Partners modulair ontworpen stadion zal na het WK weer ontmanteld worden.

Stadion Doha: Thani bin Jassim Stadium

De thuishaven van voetbalclub Al-Rayyan (zevenvoudig landkampioen van Qatar en voormalig werkgever van onder meer Frank en Ronald de Boer) wordt gemoderniseerd, zodat er tijdens de wereldkampioenschappen voetbal plaats is voor bijna 45.000 toeschouwers.

Stadion Doha: Ahmed Bin Ali Stadium

Het qua grootte vijfde de stadion van Doha is het al bestaande Ahmed Bin Ali Stadium. Dit in 2003 geopende multifunctionele stadion wordt opgeknapt en sterk vergroot, zodat hier tijdens de WK 2022 bijna 45.000 toeschouwers plaats kunnen nemen.

Stadion Doha: Qatar University Stadium

Het “kleinste” stadion van dit WK zal nog steeds 43.500 toeschouwers kunnen herbergen. Het wordt geheel nieuw gebouwd in de buurt van de in 1973 geopende openbare Universiteit van Qatar, en vervangt daarmee het huidige multifunctionele sportstadion wat plaats heeft voor slechts 7.000 toeschouwers.

Speelstad: Lusail

Lusail City is een stad die momenteel van de grond aan af gebouwd wordt. De naam Lusail is vooral bekend van het gelijknamige circuit, waar sinds 2004 de motor GP wordt verreden. Lusail komt 23 kilometer ten noorden van Doha te liggen en wordt onderdeel van de gemeente Al Dayaan. De nieuwe stad wordt op een gebied van 35 vierkante kilometer gebouwd en zal ongeveer 250.000 inwoners krijgen. Naast woongebieden komen hier ook kantoren, winkels, opgespoten eilanden en ontspanningsmogelijkheden zoals een golfbaan.

Lusail Iconic Stadium

Het spiksplinternieuwe Lusail Iconic Stadium krijgt de grootste capaciteit van alle stadions tijdens dit WK. Hier worden dan ook de belangrijke openingswedstrijd en finale gespeeld. Het Britse architectenbureau Foster + Partners tekende voor het ontwerp van dit stadion, met onder meer drie ringen en een zadelvormig dak. Er zullen volgens dit ontwerp ruim 86.000 toeschouwers in dit bijna helemaal ronde stadion plaats kunnen nemen.

Speelstad: Al Khor

Al Khor is één van de belangrijkste steden van Qatar. De stad heeft ruim 200.000 inwoners en ligt 57 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha. Het staat vooral bekend om zijn grote verzameling moderne en historische moskees, en is voor toeristen daarnaast interessant vanwege de vele stranden. Al Khor wordt momenteel geregeerd door de lokale Emir, Sheikh Khawar Bin Ahmed Althani.

Al-Khor Stadium

Het nieuwe Al-Khor Stadium zal ruim 45.000 toeschouwers kunnen herbergen. Het stadion krijgt een asymmetrisch ontwerp in de vorm van een zeeschelp, met overdekte zitplaatsen voor alle toeschouwers. De lokale voetbalclub Al-Khor zal voor en na het WK gebruik gaan maken van dit stadion.

Speelstad: Ash Shamal

Alhoewel Ash Shamal “stad van het noorden” betekent, wonen hier nauwelijks meer dan 8.000 mensen. De stad ligt in het uiterste noorden van het schiereiland van Qatar. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de nabij gelegen forten in Ar Rakiyat, Thaqab, Umm Al Maa en Zubarah. De lokale voetbalclub Al-Shamal SC speelt op het hoogste niveau van Qatar.

Al-Shamal Stadium

In het nieuwe stadion in Ash Shamal zullen ook ruim 45.000 voetbalfans een plek kunnen hebben. Het ontwerp is gebaseerd op de vormen van de lokale visserboten (de “dhow”). Dit stadion wordt na het WK in afgeslankte vorm de thuishaven van de lokale voetbalclub, en vervangt het huidige stadion waar ruimte is voor 5.000 toeschouwers.

Speelstad: Al Wahrkah

Het oorspronkelijke vissersdorp Al Wakrah is inmiddels uitgegroeid tot een stad met ongeveer 30.000 inwoners. De stad ligt even ten zuiden van Doha en heeft een omnisportvereniging (Al-Wakrah Sports Club), waarvan de voetbalclub meedoet in de hoogste divisie van Qatar. Al Wakrah is nu vanuit Doha met de bus te bereiken, en zal tijdens het WK ook op het spoornetwerk van Qatar zijn aangesloten.

Al Wakrah Stadium

Met de bouw van het 45.000 zitplaatsen tellende Al-Wakrah Stadium is in 2014 begonnen. Het wordt ook wel het Saoud bin Abdulrahman Stadium genoemd. Het nieuwe bouwwerk vervangt een ouder stadion van de plaatselijke voetbalclub. De bedoeling is om na afloop van het WK het stadion te ontdoen van de tweede ring, waardoor een capaciteit voor zo’n 20.000 fans van Al-Wakrah SC overblijft. Het nieuwe Al Wakrah Stadium is ontworpen door de inmiddels overleden Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die onder meer het London Aquatics Centre ontwierp. Haar ontwerp van Al Wakrah Stadium is niet geheel onomstreden, aangezien het volgens sommigen sterke gelijkenis toont met een vulva.

Speelstad: Umm Salal

Deze stad met 60.000 inwoners ligt vijftien kilometer ten noorden van hoofdstad Doha. Er zijn diverse historische bezienswaardigheden te vinden, zoals het Umm Salal Mohammed Fort en wachttorens uit de negentiende eeuw. Het lokale Umm Salal FC speelt op het hoogste voetbalniveau van Qatar.

Umm Salal Stadium

Dit nieuwe stadion in Umm Salal gaat plaats bieden aan 45.000 toeschouwers. Het ontwerp van de Duitse architect Albert Speer Jr. is gebaseerd op traditionele Arabische forten. Na het WK wordt dit de thuishaven voor Umm Salal FC.