Speelsteden WK 2022

Alle speelsteden en stadions van het WK 2022 in Qatar

In 2022 worden de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar gehouden. We geven je hieronder een overzicht van de speelsteden en de acht stadions waar dit unieke WK 2022 plaats gaat vinden. Niet alleen is het een uniek evenement doordat voor het eerst in het Midden-Oosten, in een Arabisch land, of in een woestijnklimaat een wereldkampioenschap voetbal plaats vindt, maar ook omdat er voor het eerst in maar liefst vier verschillende stadions in één stad wordt gespeeld.

Stadions WK 2022

stadions WK 2022

In bovenstaande afbeelding zijn alle acht stadions van het WK 2022 te zien.

Overzicht speelsteden in Google Maps

Hieronder een overzicht van alle vijf speelsteden in Google Maps. Speelstad Doha is, met vier stadions, het centrale punt van het WK 2022.

Speelstad Doha

Doha is de belangrijkste speelstad tijdens dit WK. Dat is niet verwonderlijk, want de hoofdstad van Qatar is ook veruit de belangrijkste stad van het emiraat. De stad telt tegenwoordig ruim 800.000 inwoners en is de economische motor van het land.

Zo landen alle vluchten van Qatar Airways op het hypermoderne nieuwe Hamad International Airport. In Doha is genoeg te zien: bezoek het Fort uit de negentiende eeuw, het museum voor Islamitische Kunst, of vergaap je aan de luxe in de Pearl of Qatar.

Sporthoofdstad van Qatar

Doha is ook de sporthoofdstad van het emiraat. Zo werden in 2011 vier stadions in de stad gebruikt voor de Aziatische voetbalkampioenschappen. In eerste instantie was het de bedoeling dat er in Doha in maar liefst zeven verschillende stadions gespeeld zou worden. Inmiddels lijkt het er op dat dit aantal teruggedrongen is naar vier.

Daarvan worden er drie speciaal voor deze wereldkampioenschappen gebouwd en wordt de ander sterk gemoderniseerd. Op het grootste stadion (Khalifa International Stadium) na, hebben alle andere stadions in Doha een capaciteit van rond de 45.000 toeschouwers.

speelsteden WK 2022 stadions Doha

  • Stadion Doha: Khalifa International Stadium

Het al bestaande Khalifa International Stadium krijgt voor het WK voetbal in 2022 een flinke opknapbeurt. Nu biedt het in 1976 geopende stadion plaats aan 40.000 toeschouwers en speelt het nationale voetbalelftal van Qatar hier zijn thuiswedstrijden. In het Khalifa International Stadium werd in 2011 ook de finale van het Aziatisch voetbalkampioenschap gespeeld. Als de in 2014 gestarte renovatie van het stadion klaar is, dan zal het vanaf 2018 een capaciteit van 68.000 toeschouwers hebben.

  • Stadion Doha: Al Thumama Stadium

al Thumama Stadion WK 2022Dit stadion biedt straks plaats aan 40.000 toeschouwers. Het Al Thumama Stadion herbergt groepswedstrijden, achtste finales en een kwartfinale.

  • Stadion Doha: Ras Abu Aboud Stadium (Doha Port Stadium)

Dit stadion in Doha wordt vanaf de grond aan opgebouwd op een kunstmatige kaap in de haven van de stad. Het doet met een capaciteit van net geen 40.000 toeschouwers nauwelijks onder voor het Education City Stadium of het Sports City Stadium. Het door Albert Speer & Partners modulair ontworpen stadion zal na het WK weer ontmanteld worden.

Stadion Doha: Education City Stadium

Dit stadion is omgeven door universiteiten. De hele omgeving straalt kennis en educatie uit. Er zullen straks 40.000 toeschouwers in dit stadion passen. Nadat de laatste wedstrijd in dit stadion gespeeld is, wordt de capaciteit gereduceerd tot 20.000 en worden de 20.000 zitplekken gedoneerd aan een derdewereldland.

Education City Stadion wk 2022

Speelstad: Lusail

Lusail City is een stad die momenteel van de grond aan af gebouwd wordt. De naam Lusail is vooral bekend van het gelijknamige circuit, waar sinds 2004 de motor GP wordt verreden. Lusail komt 23 kilometer ten noorden van Doha te liggen en wordt onderdeel van de gemeente Al Dayaan. De nieuwe stad wordt op een gebied van 35 vierkante kilometer gebouwd en zal ongeveer 250.000 inwoners krijgen. Naast woongebieden komen hier ook kantoren, winkels, opgespoten eilanden en ontspanningsmogelijkheden zoals een golfbaan.

Lusail Iconic Stadium

lusail iconic stadion wk 2022

Het spiksplinternieuwe Lusail Iconic Stadium krijgt de grootste capaciteit van alle stadions tijdens dit WK. Hier worden dan ook de belangrijke openingswedstrijd en finale gespeeld. Het Britse architectenbureau Foster + Partners tekende voor het ontwerp van dit stadion, met onder meer drie ringen en een zadelvormig dak. Er zullen volgens dit ontwerp ruim 80.000 toeschouwers in dit bijna helemaal ronde stadion plaats kunnen nemen.

Speelstad: Al Khor

Al Bayt Stadion WK 2022

Al Khor is één van de belangrijkste steden van Qatar. De stad heeft ruim 200.000 inwoners en ligt 57 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha. Het staat vooral bekend om zijn grote verzameling moderne en historische moskeeën, en is voor toeristen daarnaast interessant vanwege de vele stranden. Al Khor wordt momenteel geregeerd door de lokale Emir, Sheikh Khawar Bin Ahmed Althani.

Al Bayt Stadium

Het nieuwe Al Bayt Stadium zal ruim 60.000 toeschouwers kunnen herbergen. Het stadion krijgt een asymmetrisch ontwerp in de vorm van een zeeschelp, met overdekte zitplaatsen voor alle toeschouwers. De lokale voetbalclub Al-Khor zal voor en na het WK gebruik gaan maken van dit stadion.

Speelstad: Al-Wakrah

Het oorspronkelijke vissersdorp Al Wakrah is inmiddels uitgegroeid tot een stad met ongeveer 30.000 inwoners. De stad ligt even ten zuiden van Doha en heeft een omnisportvereniging (Al-Wakrah Sports Club), waarvan de voetbalclub meedoet in de hoogste divisie van Qatar. Al Wakrah is nu vanuit Doha met de bus te bereiken, en zal tijdens het WK ook op het spoornetwerk van Qatar zijn aangesloten.

Al Janoub Stadium

Met de bouw van het 40.000 zitplaatsen tellende Al Janoub Stadium is in 2014 begonnen. Het wordt ook wel het Saoud bin Abdulrahman Stadium genoemd. Het nieuwe bouwwerk vervangt een ouder stadion van de plaatselijke voetbalclub.

De bedoeling is om na afloop van het WK het stadion te ontdoen van de tweede ring, waardoor een capaciteit voor zo’n 20.000 fans van Al-Wakrah SC overblijft. Het nieuwe Al Wakrah Stadium is ontworpen door de inmiddels overleden Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die onder meer het London Aquatics Centre ontwierp. Haar ontwerp van Al Wakrah Stadium is niet geheel onomstreden, aangezien het volgens sommigen sterke gelijkenis toont met een vulva. Het Al Janoub Stadium stadion is inmiddels klaar.

Speelstad: Al Rayyan

Al Rayyan staat bekend om zijn liefde voor geschiedenis en lokale cultuur. Maar is ook bekend door de voetbalclub Al Rayyan (zevenvoudig landkampioen van Qatar en voormalig werkgever van onder meer Frank en Ronald de Boer). De stad ligt dichtbij Doha en is een van de meest traditionele steden in Qatar.

Al Rayyan Stadion

De thuishaven van voetbalclub Al-Rayyan  wordt gemoderniseerd, zodat er tijdens de wereldkampioenschappen voetbal plaats is voor bijna 40.000 toeschouwers.

Al Rayyan stadion WK 2022

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.