Stadions WK 2022

Stadions WK 2022

Twaalf innovatieve stadions met airconditioning op het WK 2002 in Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar wordt gespeeld in 12 voetbalstadions: 7 nieuwe voetbaltempels en 5 bestaande stadions die volledig worden gerenoveerd. De 12 stadions zijn verdeeld over de 7 speelsteden Al-Daayen, Al-Khor, Al-Rayyan, Al-Shamal, Al-Wakrah. Doha en Umm Slal.

Het is de bedoeling de voetbalstadions na het WK (deels) te ontmantelen en ze te transporteren naar ontwikkelingslanden om daar 22 nieuwe stadions te realiseren.

De stadions zijn ontworpen door de Duitse architect Albert Speer & Partner, die wereldberoemd is om zijn innovatieve architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen.

Alle stadions worden voorzien van klimaatcontrole en airconditioning. Er worden speciale maatregelen genomen om de zonnestraling en de warme wind uit de stations te weren. Dankzij een aircosysteem kunnen de spelers op een acceptabele temperatuur spelen en de toeschouwers onder een verkoelend windje van de wedstrijden genieten.

Lusail Iconic Stadion – Al Daayen

Het Lusail Iconic Stadion in Al Daayen heeft een capaciteit van 86.230 bezoekers. In dit imposante stadion wordt zowel de openingswedstrijd als de finale gespeeld. Het wordt een architectonisch hoogstandje.

Lusail Stadion WK 2022

Het voetbalstadion heeft een vrijwel cirkelvormige basisvorm. Het wordt omringd door een gracht en via zes bruggen verbonden met de parkeerplaats buiten het stadion. Het zadelvormige dak lijkt boven de betonnen zitplaatsen te zweven.

Na het WK wordt deze voetbaltempel omgevormd tot een kleiner voetbalstadion met 20.000 zitplaatsen voor gebruik in een ontwikkelingsland.

Video preview Lusain Stadion

Al Thumama Stadium

Al Thumama Stadion WK 2022

Khalifa International Stadion – Doha

Het Khalifa International Stadion in Doha is een bestaand stadion met een capaciteit van 50.000 man, dat wordt uitgebreid naar 68.030 plaatsen. Het is ook bekend als het nationale stadion en het is vernoemd naar Khalifa bin Hamad Al Thani, de voormalige emir van Qatar.

Khalifa International Stadion WK 2022

De finale van de AFC Asian Cup 2011 werd hier gespeeld. Het stadion dateert uit 1976 en werd in 2005 voorafgaande aan de Aziatische Spelen 2006 volledig gerenoveerd en uitgebreid. Het nationale voetbalteam van Qatar speelt hier zijn thuiswedstrijden. In het Khalifa International Stadion worden pouleduels, een achtste finale, kwartfinale en halve finale gespeeld.

Sports City Stadion – Doha

Het Sports City Stadion in Doha heeft een geplande capaciteit van 46.890 toeschouwers. Het is prachtig gesitueerd langs de Perzische Golf aan de oostkust. Het veelzijdige stadion krijgt dankzij een flexibele en innovatieve bouwtechniek vele verschillende functies, met onder meer een congrescentrum, waterpark, hotel, sportmuseum en amfitheater.

De inspiratie van het architectonische ontwerp is gevonden in een bedoeïenentent van de nomadencultuur. Het Sports City Stadion wordt in 2022 het strijdtoneel van groepsduels en de wedstrijd om de derde en vierde plaats tussen de verliezers van beide halve finales.

Al-Khor Stadion – Al-Khor

Het Al-Khor Stadion in de gelijknamige plaats in het noorden van Qatar heeft een charmant en bijzonder ontwerp, dat overeenkomsten vertoont met een asymmetrische zeeschelp. Het ontwerp van Charmaine Waldie symboliseert de Arabische gastvrijheid.

Het stadion biedt plaats aan 45.000 toeschouwers, die door de futuristische constructie allemaal overdekt zitten. Buiten het Al-Khor Stadion komt een megagrote parkeerplaats. Het in aanbouw zijnde voetbalstadion is gastheer van enkele poulewedstrijden op het WK en een van de achtste finales.

Al-Shamal Stadion – Al-Shamal

Het Al-Shamal Stadion wordt gebouwd in Al-Shamal. Met een capaciteit van 45.120 zitplaatsen wordt het een van de grootste stadions in Qatar. De planning is om dit stadion in de zomer van 2017 te openen. De vormgeving van het voetbalstadion is afgeleid van de traditionele dhow, een lokale vissersboot die vaak wordt gebruikt in de Arabische staten van de Perzische Golf. Het in de noordpunt van Qatar gelegen stadion lijkt in de verte op een vertrekkende boot.

Het Al-Shamal Stadion wordt tijdens het WK voetbal gebruikt voor de groepswedstrijden. De modulaire bovenkant van het stadion wordt na het WK gedemonteerd en verscheept naar een ontwikkelingsland.

Al-Wakrah Stadion – Al-Wakrah

Het aan de oostkust gelegen Al-Wakrah Stadion staat ook bekend als het Saoud bin Abdulrahman Stadion. Het stadion wordt momenteel al gebruikt voor voetbalwedstrijden. Het is de thuishaven van Al-Wakrah Sports Club.

Het huidige voetbalstadion heeft een capaciteit van 12.000 zitplaatsen, dat voor het WK in 2022 moet worden uitgebreid naar 45.120 plaatsen. Het te renoveren stadion trok bij de presentatie veel belangstelling, daar de vorm op een vulva lijkt. In het Al-Wakrah Stadion worden straks pouleduels en een van de achtste finales gespeeld.

Umm Salal Stadion – Umm Salal

Het Umm Salal Stadion in de gelijknamige plaats in het midden van Qatar is straks in staat om 45.120 toeschouwers te ontvangen. Het ontwerp van het stadion is gebaseerd op de traditionele Arabische forten, specifiek als moderne knipoog naar de vorm en kleur van het historische Umm Salal Mohammed Fort.

Het stadion past door de zanderige kleuren goed in de omgeving. Na afloop van het wereldkampioenschap voetbal zal het stadion worden gebruikt door de lokale club Umm Salal FC. Het Umm Salal Stadion wordt ingezet voor de groepsduels, een van de achtste finales en een van de kwartfinales.

Doha Port Stadion – Doha

Het Doha Port Stadion in de aan de oostkust gelegen Qatarese stad krijgt een capaciteit van 44.950 toeschouwers. Vanwege zijn vorm en het blauw-paarse neonlicht doet het stadion enigszins denken aan een ruimteschip. Het komt te liggen op een kunstmatige landtong in de Perzische Golf.

Het modulaire ontwerp zal na de WK worden ontmanteld en naar een ontwikkelingsland worden getransporteerd. Tijdens het WK is het Doha Port Stadion de plek voor groepswedstrijden, een achtste finale en een kwartfinale.

Education City Stadion – Al-Rayyan

Het Education City Stadion in Al-Rayyan, gelegen ongeveer in het midden van Qatar, krijgt een capaciteit van 45.350 zitplaatsen en de vorm van een gekartelde diamant, die overdag glinstert en ’s nachts gloeit. Het stadion wordt opgericht in het hart van een aantal universitaire campussen in Education City en zal voor de fans goed bereikbaar zijn met een high-speed rail.

Education City Stadion WK 2022

In het Education City Stadion worden poulewedstrijden en een van de achtste finales gespeeld. Na de WK wordt de capaciteit teruggebracht naar 25.000 plaatsen en zal het stadion door atletiekteams van de universiteit worden gebruikt.

Al-Gharafa Stadion – Al-Rayyan

Het bestaande Al-Gharafa Stadion heeft thans een capaciteit van 21.282 toeschouwers, dat voor het WK in 2022 wordt vergroot naar 44.740 zitplaatsen. Het wordt ook wel het Thani bin Jassim Stadion genoemd. Het is de thuisbasis voor de club Al-Gharafa en het was een van de stadions ten tijde van de 2011 AFC Asian Cup.

Het plan is om de gevel straks de kleuren van de vlaggen van de deelnemende landen te geven. Het Al-Gharafa Stadion huisvest groepswedstrijden van het WK. Na het WK wordt de tweede ring gedemonteerd en naar een ontwikkelingsland gebracht.

Al-Rayyan Stadion – Al-Rayyan

Het Al-Rayyan Stadion is momenteel de thuisbasis van Al-Rayyan Sports Club en van Al-Kharitiyath Sports Club. Het in 2003 gebouwde stadion heeft een capaciteit van 25.000 toeschouwers, die wordt verhoogd naar 44.740 overdekte zitplaatsen.

Al Rayyan stadion WK 2022

Het heet ook wel het Ahmed bin Ali Stadion. Het te renoveren stadion krijgt een enorme mediagevel met een membraan, dat zal fungeren als scherm voor videoprojecties, nieuws, commercials, sportupdates, toernooi-informatie en wedstrijden. Het Al-Rayyan Stadion is gastheer voor enkele groepswedstrijden.

Qatar University Stadion – Doha

Het multifunctionele Qatar University Stadion in Doha is gelegen bij de universiteit van Qatar in Doha. Het heeft thans een capaciteit van 7.000 toeschouwers en wordt vooral gebruikt voor voetbal- en atletiekwedstrijden. Voor de WK in 2022 is een uitbreiding naar 43.000 zitplaatsen gepland. In het Qatar University Stadion zijn straks enkele groepsduels en een wedstrijd in de achtste finales te zien.

Alle nieuwe stadions zijn momenteel in aanbouw en binnen enkele jaren klaar.