Stadions WK 2022

Stadions WK 2022

Acht innovatieve stadions met airconditioning op het WK 2002 in Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal in 2022 in Qatar wordt gespeeld in acht voetbalstadions. Deze acht WK stadions zijn verdeeld over 5 speelsteden, namelijk:

  • Doha (thuishaven van maar liefst vier stadions)
  • Lusail (Lusail Iconic Stadion)
  • Al-Khor (Al Bayt Stadion)
  • Al-Rayyan (Al Rayyan Stadion)
  • Al-Wakrah (Al Janoub Stadion)

Het is de bedoeling de voetbalstadions na het WK (deels) te ontmantelen en ze te transporteren naar ontwikkelingslanden om daaruit nieuwe stadions te realiseren.

Overzicht alle stadions op Google Maps

Hieronder een overzicht van alle vijf speelsteden en de acht WK stadions op Google Maps. Doha is, met vier stadions, het centrale punt van het WK 2022.

Hypermoderne stadions

De meeste WK stadions zijn ontworpen door de Duitse architect Albert Speer & Partner, die wereldberoemd is om zijn innovatieve architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen.

Alle stadions worden voorzien van klimaatcontrole en airconditioning. Er worden speciale maatregelen genomen om de zonnestraling en de warme wind uit de stations te weren. Dankzij een aircosysteem kunnen de spelers op een acceptabele temperatuur spelen en de toeschouwers onder een verkoelend windje van de wedstrijden genieten.

Lusail Iconic Stadion – Al Daayen

Het Lusail Iconic Stadion in Al Daayen heeft een capaciteit van 86.230 bezoekers. In dit imposante stadion wordt zowel de openingswedstrijd als de finale gespeeld. Het wordt een architectonisch hoogstandje.

Lusail Stadion WK 2022

Het voetbalstadion heeft een vrijwel cirkelvormige basisvorm. Het wordt omringd door een gracht en via zes bruggen verbonden met de parkeerplaats buiten het stadion. Het zadelvormige dak lijkt boven de betonnen zitplaatsen te zweven.

Na het WK wordt deze voetbaltempel omgevormd tot een kleiner voetbalstadion met 20.000 zitplaatsen voor gebruik in een ontwikkelingsland.

Video preview Lusail Stadion

Al Thumama Stadium

Al Thumama Stadion WK 2022

Khalifa International Stadion – Doha

Het Khalifa International Stadion in Doha is een bestaand stadion met een capaciteit van 50.000 man, dat wordt uitgebreid naar 68.030 plaatsen. Het is ook bekend als het nationale stadion en het is vernoemd naar Khalifa bin Hamad Al Thani, de voormalige emir van Qatar.

Khalifa International Stadion WK 2022

De finale van de AFC Asian Cup 2011 werd hier gespeeld. Het stadion dateert uit 1976 en werd in 2005 voorafgaande aan de Aziatische Spelen 2006 volledig gerenoveerd en uitgebreid. Het nationale voetbalteam van Qatar speelt hier zijn thuiswedstrijden. In het Khalifa International Stadion worden pouleduels, een achtste finale, kwartfinale en halve finale gespeeld.

Al-Khor Stadion – Al-Khor

Het Al-Khor Stadion in de gelijknamige plaats in het noorden van Qatar heeft een charmant en bijzonder ontwerp, dat overeenkomsten vertoont met een asymmetrische zeeschelp. Het ontwerp van Charmaine Waldie symboliseert de Arabische gastvrijheid.

Het stadion biedt plaats aan 45.000 toeschouwers, die door de futuristische constructie allemaal overdekt zitten. Buiten het Al-Khor Stadion komt een megagrote parkeerplaats. Het in aanbouw zijnde voetbalstadion is gastheer van enkele poulewedstrijden op het WK en een van de achtste finales.

Al-Wakrah Stadion – Al-Wakrah

Het aan de oostkust gelegen Al-Wakrah Stadion staat ook bekend als het Saoud bin Abdulrahman Stadion. Het stadion wordt momenteel al gebruikt voor voetbalwedstrijden. Het is de thuishaven van Al-Wakrah Sports Club.

Het huidige voetbalstadion heeft een capaciteit van 12.000 zitplaatsen, dat voor het WK in 2022 moet worden uitgebreid naar 45.120 plaatsen. Het te renoveren stadion trok bij de presentatie veel belangstelling, daar de vorm op een vulva lijkt. In het Al-Wakrah Stadion worden straks pouleduels en een van de achtste finales gespeeld.

Inmiddels is het Al-Wakrah stadion officieel geopend. Hieronder een impressie video van het stadion.

Al-Rayyan Stadion – Al-Rayyan

Het Al-Rayyan Stadion is momenteel de thuisbasis van Al-Rayyan Sports Club en van Al-Kharitiyath Sports Club. Het in 2003 gebouwde stadion heeft een capaciteit van 25.000 toeschouwers, die wordt verhoogd naar 40.000 overdekte zitplaatsen.

Al Rayyan stadion WK 2022

Het heet ook wel het Ahmed bin Ali Stadion. Het te renoveren stadion krijgt een enorme mediagevel met een membraan, dat zal fungeren als scherm voor videoprojecties, nieuws, commercials, sportupdates, toernooi-informatie en wedstrijden. Het Al-Rayyan Stadion is gastheer voor enkele groepswedstrijden, achtste finale en kwartfinale.

Qatar University Stadion – Doha

Het multifunctionele Qatar University Stadion in Doha is gelegen bij de universiteit van Qatar in Doha. Het heeft thans een capaciteit van 7.000 toeschouwers en wordt vooral gebruikt voor voetbal- en atletiekwedstrijden. Voor de WK in 2022 is een uitbreiding naar 43.000 zitplaatsen gepland. In het Qatar University Stadion zijn straks enkele groepsduels en een wedstrijd in de achtste finales te zien.

Alle nieuwe stadions zijn momenteel in aanbouw en binnen enkele jaren klaar.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.