WK 2018 Rusland

WK 2018 – UPDATE

Het WK 2018 is gespeeld in Rusland. Het WK 2018 vond plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. In totaal waren er 32 teams die meededen tijdens dit WK in Rusland. Het volgende WK voetbal is het WK 2022 in Qatar.

Voor Rusland was het de tweede keer dat ze een groot toernooi mochten organiseren. In 2014 was Rusland namelijk ook gastland voor de Olympische Winterspelen. Het is daarnaast voor de eerste keer dat een WK in een Oost-Europees land wordt georganiseerd. Rusland ligt voor het grootste gedeelte in Azië en voor een klein stukje in Europa.

Voor de start van de WK-finale in 2014 tussen Duitsland en Argentinië werd de WK-organisatie vanuit Brazilië doorgegeven aan Rusland. Dit gebeurde door middel van een korte ceremonie. President Poetin heeft aangegeven een toernooi van hetzelfde niveau te willen organiseren zoals dat in Brazilië gebeurd is.

wk 2018 in rusland
Logo van het WK voetbal 2018. Bron en copyright FIFA

Speelschema WK 2018

Inmiddels is het hele toernooi gespeeld. Frankrijk is wereldkampioen 2018 geworden. Ze wonnen de finale met 4-2 van Kroatië.

Kwalificaties WK 2018 afgelopen, deelnemersveld bekend

Update: inmiddels zijn alle kwalificatiewedstrijden gespeeld en zijn alle deelnemers aan het WK 2018 bekend. Aan de kwalificatiereeks voor het WK 2018 hebben in totaal 204 landen meegedaan. Daarvan hebben zich er 31 gekwalificeerd voor het eindtoernooi. Rusland is als gastland automatisch geplaatst voor het WK.

Welke speelsteden zijn aangewezen tijdens het WK 2018?

Er zijn 11 speelsteden bekend gemaakt waar de wedstrijden zullen worden gespeeld. Dit zijn de speelsteden:

Jeksterinenburg, Kaliningrad, Moskou, Nizjni Novgorod, Kazan, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov, Sotsji en Sint-Petersburg.

speelsteden wk 2018 rusland

De stadions Krasnodar en Jaroslavl kwamen niet door de kwalificatie van de FIFA heen. De kwaliteit van de stadions wordt onder andere bepaald door de infrastructuur, de aanwezigheid van vliegvelden, de sociaal economische ontwikkeling en of er nog stadions gebouwd moeten worden.

Lees hier alles over de speelsteden van het WK 2018 in Rusland

In de stadions kunnen variërend van 43.000 tot bijna 90.000 toeschouwers de wedstrijden volgen. De openingswedstrijd van het WK 2018, één van de halve finales én de finale zelf zullen worden gespeeld in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou.

Een WK zonder roulatiesysteem

Het WK 2018 is toegewezen zonder dat er gebruik is gemaakt van een roulatiesysteem waarbij continenten evenveel aan de beurt zouden komen. Nu mogen alleen de laatste 2 continenten niet mee doen waar het evenement is georganiseerd. De FIFA heeft daarnaast aangegeven dat het de voorkeur geeft aan een toernooi dat wordt georganiseerd in één land en niet bijvoorbeeld in twee landen zoals Nederland en België. Dat is onder andere één van de redenen dat Nederland en België het WK niet konden organiseren in 2018. De FIFA denkt dat dit de sfeer tijdens het evenement ten goede komt.

Nederlands Elftal niet aanwezig op WK 2018

Het Nederlands Elftal was er in 2018 niet bij. Na het missen van EK 2016 in Frankrijk, was er gebouwd aan een nieuw elftal, echter bleek de kwalificatiegroep te sterk voor Oranje.

Plaats een reactie