WK 2026

WK 2026 voetbal in Canada, Mexico én de Verenigde Staten

Het komende WK 2026 voetbal heeft weer een bijzonder aspect. Het Wereld Kampioenschap voetbal 2026 wordt namelijk georganiseerd in en door Canada, Mexico én de Verenigde Staten. Eén ding is dus al zeker: vanwege de grootte van deze landen, en de onderlinge afstanden, zal er veel en lang gereisd moeten worden. Dit geldt zowel voor spelers, technische staf als voor de voetbalsupporters.

Opzet van het WK 2026

WK 2026
Gastland:Canada, Mexico, Verenigde Staten
Wanneer:11 juni - 19 juli 2026
Deelnemers:48
Wedstrijden:104
Speelsteden:16
Stadions:16
Regerend kampioen:Argentinië

Er gaat flink wat veranderen in de opzet en het aantal deelnemende landen van dit WK voetbal. We zijn immers zo gewend geraakt aan die groepen van vier, waarmee al langere tijd elk WK begint. Na het bestuderen van een aantal opties had de FIFA in eerste instantie gekozen voor een systeem met maar liefst 16 verschillende groepen, met daarin drie teams. Dit heeft de organisatie gelukkig teruggedraaid en wordt er in het ‘vertrouwde’ systeem met vier landen per poule gespeeld. Het aantal poules is dus wel verhoogd naar 12.

Er doen dus 48 landen mee in de groepsfase van het WK 2026, verdeeld over 12 poules. In die 12 groepen speelt elk nationaal team dus drie wedstrijden, waarna de beste twee van elke groep doorgaan naar de knock-out fase van het WK, aangevuld met de acht beste nummers drie. Die fase begint dan met 32 overgebleven ploegen. Vóór de achtste finales die we gewend zijn na de groepsfase, zit dan dus een extra ronde: de zestiende finales van het WK 2026.

Het totale aantal wedstrijden stijgt door de keuze voor dit systeem tot maar liefst 104. Wordt het dus in tijd ook een erg lang toernooi? Ja wel langer dan voorgaande edities, want het gehele WK voetbal 2026 wordt afgewerkt in 38 dagen (van 11 juni tot en met 19 juli 2026).

Van die 104 wedstrijden wordt overigens het merendeel in de Verenigde Staten gespeeld. Een verdeling waar vooral Mexico niet bijzonder blij mee was aangezien de Mexicanen gehoopt hadden op meer wedstrijden in eigen land. Inmiddels is de verdeling van de wedstrijden in het speelschema van het WK 2026 bekend en zien we de volgende verdeling van wedstrijden per gastland:

  • Verenigde Staten: 78 wedstrijden
  • Mexico: 13 wedstrijden
  • Canada: 13 wedstrijden

Logo en beeldmerk WK 2026

officiële logo wk 2026 voetbal
Het officiële logo van het WK 2026 voetbal – Afb via en copyright van de FIFA – https://kansascityfwc26.com/fifa-world-cup-26-official-brand-unveiled-in-a-celebration-of-football-and-diversity/

Drie jaar voor aanvang van het toernooi, is het beeldmerk en het officiële logo van het WK 2026 bekend gemaakt. Het logo bestaat uit een aantal elementen, waarvan de opvallendste een realistisch beeld van de Wereldbeker zelf. Achter deze foto van de beker staan de cijfers 26, die staan voor het jaar waarin het WK voetbal plaatsvindt, 2026.

De toewijzing van het WK voetbal

Tijdens de eindstemming over de toewijzing van dit WK voetbal 2026, in juni 2018, versloegen de Verenigde Staten, Canada en Mexico gezamenlijk concurrent Marokko. Het Amerikaanse samenwerkingsverband kreeg zelfs ruim twee keer zoveel stemmen dan de concurrent uit Afrika. Ook Colombia en Chili leken serieuze interesse in de organisatie te hebben, maar deden uiteindelijk geen officieel bid.

Landen uit Europa en Azië mochten zich overigens niet kandidaat stellen omdat daar al de WK’s van 2018 respectievelijk 2022 aan waren toegewezen. Voor Marokko was het de tweede keer dat het naast de organisatie greep: in 2010 viel de eer van het organiseren namelijk te beurt aan concurrent Zuid-Afrika. Het wordt daardoor nu de eerste keer dat een eindtoernooi WK voetbal wordt georganiseerd door meer dan twee landen.

De Verenigde Staten deden ook al een poging voor de organisatie van het WK voetbal van 2022, maar dat werd dus toegewezen aan Qatar. Zoals bekend is het gastland van een Wereldkampioenschap voetbal altijd automatisch geplaatst. Er moet echter door de FIFA nog een beslissing worden genomen hoe hier deze keer mee wordt omgegaan. Het zou dus kunnen dat niet elk van de drie gastlanden zeker is van deelname.

Kwalificatie voor het WK 2026 voetbal

Doordat er wordt gestart met 48 deelnemende landen aan deze eindronde WK voetbal, mogen de verschillende continenten ook meer landenteams afvaardigen voor de kwalificaties voor het WK 2026. Er zullen 16 Europese landen mee doen, 9 uit Afrika, 8 uit Azië, 6 uit zowel Noord- als Zuid-Amerika en 1 uit Oceanië. Tot slot zullen er nog 2 ploegen worden toegevoegd die zich niet via de normale route weten te kwalificeren, maar alsnog de play-offs winnen. Hieraan zullen 6 landen meedoen, en die play-offs zullen worden georganiseerd in één van de drie gastlanden, een kleine test voor het WK dus.

Dat het WK voetbal 2026 start met 48 in plaats van de gebruikelijke 32 landen betekent een flinke verruiming van de kansen op deelname voor de wat kleinere voetballanden. Zeker voetbalorganisaties in landen die zich regelmatig net niet plaatsen voor een eindronde weten dat die kans nu een stuk groter is.

Hier zit ook een gedachte van de FIFA, de Wereldvoetbalbond, achter: voetbal nog groter maken dan het al is. Op het eindtoernooi zelf zal blijken welke van die kleinere landen verrassend verder komen dan de groepsfase, en welke al na drie wedstrijden huiswaarts kunnen keren.

Speelschema WK 2026 voetbal

Zoals hierboven al uitgelegd zal er eerst een groepsfase komen. Twaalf poules met vier landen, waarvan er de nummer 1 en 2 doorgaan naar de volgende ronde, aangevuld met de acht beste nummers 3. De tweede ronde is een afvalschema.

Hieronder de opzet van het speelschema van het WK 2026 in kaart gebracht:

poules WK 2026 voetbal opzet
Alle 12 groepen van het WK 2026 voetbal – afb. eigen illustratie

De 16 speelsteden en stadions WK 2026

In totaal waren er 43 stadions uit 41 steden voorgedragen als speelstad en stadion tijdens dit WK voetbal 2026. In twee rondes vielen daarvan 18 stadions af. Om verschillende redenen vielen er nog een aantal andere stadions buiten de boot. Dit heeft geleid tot 16 overgebleven speelsteden en stadions. Het komende WK wordt dus gespeeld in 16 steden en 16 stadions.

De 11 speelsteden in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn hoofdleverancier van stadions tijdens dit WK voetbal. In de VS kunnen de fans zich alvast gaan verheugen op 78 wedstrijden in 11 Amerikaanse speelsteden:

  • Lumen Field (Seattle)
  • AT&T Stadium (Dallas)
  • Gillette Stadium (Boston)
  • Levi’s Stadium (San Francisco Bay Area)
  • Arrowhead Stadium (Kansas City)
  • MetLife Stadium (New York/New Jersey)
  • NRG Stadium (Houston)
  • Hard Rock Stadium (Miami)
  • SoFi Stadium (Los Angeles)
  • Lincoln Financial Field (Philadelphia)
  • Mercedes-Benz Stadium (Atlanta)

De 3 speelsteden in Mexico

In Mexico gaat het om drie stadions, in Mexico-City, Guadalajara en Monterrey. In totaal worden er 13 wedstrijden gespeeld in Mexico.

  • BBVA Bancomer Stadium (Monterrey)
  • Stadium Akron (Guadalajara)
  • Azteca Stadium (Mexico City)

De 2 speelsteden in Canada

Ook in Canada worden er 13 wedstrijden gespeeld. Dit zijn de twee Canadese speelsteden:

  • BMO Field (Toronto)
  • BC Place Stadium (Vancouver)

De twee WK stadions van Canada staan dus in Vancouver en Toronto. Dat laatste stadion heeft een capaciteit van slechts 30.000 toeschouwers, maar zal speciaal voor het WK worden aangepast en uitgebreid naar 45.000.

Tot slot nog alle 16 speelsteden van het WK 2026 voetbal overzichtelijk op een rij (op alfabetische volgorde):

  • Atlanta
  • Boston
  • Dallas
  • Guadalajara
  • Houston
  • Kansas City
  • Los Angeles
  • Mexico City
  • Miami
  • Monterrey
  • New York / New Jersey
  • Philadelphia
  • San Francisco Bay Area
  • Seattle
  • Toronto
  • Vancouver

Het stadion met de grootste capaciteit is de Rose Bowl in Los Angeles, dat maar liefst ruim 92.000 toeschouwers kan herbergen. Dit is tevens het op 15 na grootste stadion ter wereld. De openingswedstrijd wordt waarschijnlijk gespeeld in Mexico City, Los Angeles of New York. De finale van het WK 2026 zal worden toegewezen aan Los Angeles, Dallas of New York.

Logistieke uitdaging tijdens groepsfase WK

De 48 deelnemende landen worden tijdens de groepsfase ingedeeld in clusters. Deze indeling wordt gedaan op basis van de loting. De clusters moeten ervoor zorgen dat de landen niet te lang moeten reizen naar hun groepswedstrijden.

Vanwege de variërende afstanden, drie verschillende tijdzones, het tijdsverschil en zeer uiteenlopende klimaatomstandigheden – zoals de hoogte in Mexico en het zeeniveau in andere regio’s – streeft de Wereldvoetbalbond ernaar om optimale omstandigheden te waarborgen voor zowel de landen als de WK-supporters.

Financiën en kosten organisatie WK voetbal

Het kost ruim 2 miljard euro om het WK van 2026 te organiseren. De verwachting is echter dat de winst het veelvoudige zal bedragen. Sponsoren staan altijd in de rij om zich op zo’n groot kampioenschap te presenteren.

Daarnaast geeft het organiseren van een WK voetbal natuurlijk een enorme boost aan het voetbal binnen een gastland. Ook gaat het toegewezen krijgen van de organisatie uiteraard om prestige en is het een voordeel voor het gastland dat het geen kwalificatiewedstrijden hoeft te spelen. Inmiddels weten we dat de drie gastlanden, VS, Mexico en Canada geen kwalificatiewedstrijden voor het WK 2026 voetbal hoeven te spelen en dus al verzekerd zijn van het WK 2026 voetbal.