Australië WK 2022

Australië op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Australië is er tijdens het WK 2022 voetbal in Qatar ook weer bij. Het nationale voetbalelftal van Australië speelde in 1922 zijn eerste wedstrijd. In 1966 werd het Australische voetbalteam lid van de Oceanische voetbalbond. Later werd dit de Aziatische voetbalbond waar Australië zich bij aansloot. Reden voor deze wisseling was het lage aantal spelers waar Australië kon worden uitgedaagd. Er zijn namelijk niet veel landen in voetballend Oceanië, en Australië een beetje weerstand kon bieden. In Azië zijn er veel voetbalteams en is kan Australië op voetbalniveau zich goed meten aan de rest.

Australië WK 2022 voetbal
Foto via depositphotos.com

Australië wist zelfs de Azië cup te winnen. Ook heeft het land meegedaan aan de Confederations Cup met een waanzinnig resultaat. Australië voetbalde zichzelf namelijk naar de finale van de Confederations Cup. Zij verloren deze van Brazilië, waar niemand zich voor hoeft te schamen. Wel is de uitslag van deze finalewedstrijd groter dan de meeste finales eindigen. Australië moest namelijk zijn verlies kennen met een 6-0 eindstand. Desalniettemin is dit resultaat fantastisch voor het Australische voetbalteam.

Tegen wie speelt Australië op het WK 2022?

Australië speelt tegen Frankrijk, Denemarken en Tunesië op het WK 2022 in Qatar. De Australiërs vormen samen met deze landen op het WK 2022 poule D. De eerste wedstrijd die Australië speelt is tegen de selectie van Frankrijk. De Fransen schakelden Australië tijdens het WK 2018 in Rusland nog uit. Dit WK is uiteindelijk ook door Frankrijk gewonnen, zij mogen zich dus titelverdediger voor het WK 2022 noemen.

De Denen zijn Australië alleen bekend van de poulewedstrijden voor hetzelfde WK in 2018. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Tegen Tunesië heeft Australië gevoetbald op een van de Confederation Cups. Australië verloor in 2005 van de Tunesiërs dus ook hier ligt een revanche misschien wel klaar voor de Aussies.

Opstelling Frankrijk – Australië 22 november 2022

Opstelling Tunesië – Australië 26 november 2022

Opstelling Australië – Denemarken 30 november 2022

Selectie Australië

De definitieve WK 2022 selectie van Australië is hieronder in te zien. Het doorgeven van de definitieve selectie moest van FIFA voor 14 november zijn doorgegeven. Deze datum gold voor alle deelnemende landen.

Een definitieve selectie moet bestaan uit minimaal 23 en maximaal 26 spelers. Minimaal drie moeten er aangewezen worden als doelman.

Rugnummers Australië

De selectie van Australië met rugnummers en de leeftijden van alle spelers staan hieronder:

Kwalificatiegroep WK 2022

De kwalificatiegroep WK 2022 van Australië was een van de deelnemers in groep B van de kwalificatie groep Azië. Saoedi-Arabië is eerste van deze poule geworden. Australië behaalde in deze poule de derde plaats. Met deze derde plek mocht Australië naar de intercontinentale play-offs voor het WK 2022. Ook Japan mocht voor de Play-offs, dit was namelijk de poule-genoot van Australië en is net boven hun geëindigd. Verder werd deze poule gevormd met Oman China en Vietnam, welke allemaal niet door mogen naar het hoofdtoernooi van het WK.

Nadat de kwalificatiegroep voor het WK 2022 door Australië net is overleefd, mochten zij door naar de intercontinentale play-offs. Hier moesten zij voetballen tegen Peru. De wedstrijd Australië – Peru werd beslist door penalty’s. Met deze penalty’s heeft Australië zich uiteindelijk weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Ook al is het met strafschoppen, een ticket naar het hoofdtoernooi van het WK 2022 in Qatar is een hele mooie overwinning voor het land. Want zij hebben immers al veel voetbalwedstrijden moeten spelen om het het WK te bereiken.

Hoe deed Australië het tijdens vorige WK’s?

In 1974 wist Australië voor het eerst een ticket te bemachtigen voor het hoofdtoernooi van een WK. Het wereldkampioenschap werd in Duitsland gehouden en Australië moest na de groepsfase weer een lange reis naar huis maken. Helaas kwamen ze dat WK niet verder dan de eerste ronde. Daarna wisten de Australiërs zich lange tijd niet plaatsen voor het WK hoofdtoernooi.

In 2006 kwam een einde aan de reeks teleurstellingen en plaatste Australië zich na lange tijd weer op een WK. Ook dit WK werd gespeeld in Duitsland, het land waar Australië zijn eerste en laatste WK succes had behaald. Nu kwamen de Aussies een stuk verder en voetbalden zichzelf tot de achtste finales. Sinds dat WK in 2006 heeft Australië op alle WK toernooien gespeeld. Zij kwamen daar niet verder dan de groepsfase, dus een achtste finale is nog altijd het hoogt behaalde WK resultaat van de Australiërs.

Tenue en shirts Australië WK 2022

Bekijk hier het shirt van Australië op het WK 2022 voetbal:

shirt Australië thuis WK 2022
Via Nike.com
shirt Australië uitshirt WK 2022
Via Nike.com