Zuid-Korea WK 2022

Zuid-Korea op het WK 2022 – Selectie en speelschema

Zuid-Korea heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van het WK voetbal 2022 in Qatar. De Zuid-Koreanen speelden de selectiewedstrijden in de Azië groep. Deze groep was verdeeld over twee poules. Het land is een van de meest succesvolle voetballanden in Azië. Het nationale team maakte zijn debuut op de Olympische Spelen van 1948. Hier haalden ze de kwartfinales, maar verloren deze met een bizarre 12-0 eindstand. Een ietwat vertekende uitslag bij in vergelijking met het goede voetbal wat de Zuid-Koreanen doorgaans laten zien.

Op de Aziatische kampioenschappen weet Zuid-Korea altijd goed te presteren. Ze domineren deze kampioenschappen doordat ze maar liefst zes keer in de finale hebben gestaan. Van deze zes wedstrijden wisten de Zuid-Koreanen twee keer de titel te winnen.

Op de ietwat kleinere kampioenschappen van Oost-Azië zijn ze overduidelijk het beste voetbalteam tot nu toe. Ze hebben de Oost-Aziatische kampioenschappen vijf keer gewonnen. Deze kampioenschappen zijn in totaal acht keer georganiseerd en Zuid-Korea is nog een keer tweede, derde en vierde geworden.

Zuid-Koreaans en Nederlands (bondscoach) succes WK

Opmerkelijk in de geschiedenis van zowel Zuid-Korea als Nederland is dat het land onder begeleiding van onze Nederlandse bondscoach Guus Hiddink de halve finales van het WK in 2002 heeft bereikt.

Het WK daaropvolgend hoefden de Zuid-Koreanen niet in te zitten over de Nederlandse invloeden. Want tijdens die Wereldkampioenschappen stond Zuid-Korea onder begeleiding van Dick Advocaat. Advocaat wilde de Nederlandse successen van Guus Hiddink natuurlijk evenaren of zelfs overtreffen. Helaas wist bondscoach Advocaat Zuid-Korea niet door de eerste ronde van het WK in 2006 te coachen. Ze strandden daarom in de groepsfase.

Tegen wie speelt Zuid-Korea op het WK 2022?

Op het WK 2022 moet Zuid-Korea tegen Portugal, Ghana en Uruguay. Samen vormen ze poule H van het WK 2022 en moeten ze 3 keer voetballen in deze groepsfase. De eerste wedstrijd die Zuid-Korea in deze ronde moet voetballen is tegen Uruguay, op papier gezien niet de makkelijkste. Zij kennen elkaar van eerdere vriendschappelijke wedstrijden. Maar ook op een WK voetbal hebben zij al twee keer tegenover elkaar gestaan. Beide wedstrijden van het WK wist Zuid-Korea niet van de selectie van Uruguay te winnen.

De tweede wedstrijd voor Zuid-Korea die op de planning staat is tegen Ghana. De onderlinge ontmoetingen zijn tot nog toe alleen tijdens vriendschappelijke wedstrijden geweest. Hierin gaat het gelijk op tussen de landen. Zowel Zuid-Korea als Ghana heeft 4 ontmoetingen gewonnen.

Als laatste wedstrijd in de groepsfase zal Zuid-Korea het op moeten nemen tegen Portugal. Ook niet de minste voetbalploeg. De selectie van Portugal is op moment van schrijven nog niet bekend, maar Portugal is in het bezit van Ronaldo. Een sterspeler die zeker van invloed kan zijn op de resultaten van het team.

Stand Zuid-Korea WK 2022

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Portugal
Ghana
Uruguay
Zuid-Korea

Uitslagen, programma en speelschema Zuid-Korea

Groep H WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
HStadium 97424 november 202217.00
Portugal
Ghana
HEducation City24 november 202214.00
Uruguay
Zuid-Korea
HLusail28 november 202220.00
Portugal
Uruguay
HEducation City28 november 202214.00
Zuid-Korea
Ghana
HEducation City2 december 202216.00
Zuid-Korea
Portugal
HAl Janoub2 december 202216.00
Ghana
Uruguay

Selectie Zuid-Korea

De selectie van de Zuid-Koreaanse voetbalploeg is nog niet bekend gemaakt. De verwachting is dat deze een aantal weken voor aanvang van het toernooi naar buiten gebracht zal worden. FIFA hanteert als deadline 14 dagen voordat het WK 2022 Qatar begint. Dan moeten alle selectiespelers voor het WK bekend zijn gemaakt.

Wat we al wel weten is dat een selectie uit 23 spelers moet bestaan. Van deze selectie worden er 3 spelers als keeper op papier gezet. De kans is aannemelijk dat de FIFA voetbalbond de aantallen nog verhoogt. Tijdens het EK voetbal van 2021 is er besloten dat een selectie uit 26 spelers mag bestaan. Deze regel is goed bevallen en daarom is de kans aanzienlijk dat ook het WK van 2022 in Qatar deze regels omtrent de selectie zal krijgen.

Rugnummers Zuid-Korea

Zodra de selectie van de Zuid-Korea doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Zuid-Korea hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

De kwalificaties die Zuid-Korea voor het WK 2022 heeft moeten voetballen waren in de Aziatische groep. De AFC (Aziatische voetbalbond) liet 46 deelnemen aan de kwalificaties. Uiteindelijk vielen er tijdens de eerste twee rondes 34 landen af. De laatste twaalf hebben in twee verschillende poules gevoetbald.

Zuid-Korea zat in de poule bij Iran, VAE, Irak, Syrië en Libanon. Van deze poule is kwamen de Zuid-Koreanen op de tweede plek en kregen hierdoor een ticket voor het WK eindtoernooi. De nummer 1, Iran, mocht ook door naar de groepsfase van het WK 2022. De nummer drie moet in de Intercontinentale Play-offs voetballen voor een ticket naar het eindtoernooi. De VAE zijn derde geworden.

Groep A WK 2022 kwalificatie AziëWGDVDTPtn
Iran*1015425
Zuid-Korea*1013323
VAE**107712
Irak106128
Syrië109165
Libanon105136
*Nrs. 1 en 2 naar WK 2022. **Nr. 3 van beide groepen tegen elkaar voor een plek in intercontinentale play-offs

Hoe deed Zuid-Korea het tijdens vorige WK’s?

Zuid-Korea deed voor het eerst mee aan een WK in het jaar 1954. Ze wisten zich wel direct te kwalificeren voor het WK hoofdtoernooi, maar kwamen de groepsfase niet door. In 1986 wisten de Zuid-Koreanen zich pas weer te plaatsen voor het WK. Maar ook toen moest er al in de groepsfase afscheid worden genomen van het WK eindtoernooi.

Het meest opmerkelijke resultaat voor het nationale voetbalteam van Zuid-Korea is het WK van 2002. Deze Wereldkampioenschappen voetbal werden in Zuid-Korea en Japan georganiseerd. Zuid-Korea heeft hier hun hoogste resultaat ooit op een WK geboekt. Dit succes deden ze onder begeleiding van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink.

In 2010 werden het WK voetbal in Zuid-Afrika gehouden. De Zuid-Koreanen kwamen hier de groepsfase wel door, maar lagen er in de knock-out fase uit. Na deze achtste finales hebben ze alleen nog de groepsfases gespeeld.

Tenue en shirts Zuid-Korea WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Zuid-Korea is nog niet bekend.