Senegal WK 2022

Senegal op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het West-Afrikaanse land Senegal neemt deel aan het WK 2022 in Qatar. Het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan, is een bekende op het WK. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 2002 wist dit land vele voetbalharten te veroveren. Senegal wist het toen zelfs tot de kwartfinales te schoppen.

Het Senegalese voetbalelftal is een voorbeeld voor vele voetballertjes in de dop. Met de Afrika cup weet het Senegalese team het hele land te enthousiasmeren voor de sport. Senegal wist zelfs de laatste Afrika cup te winnen. De Senegalezen mogen zich dus kampioen van de Africa cup 2021 noemen. Een prachtige prestatie die er al lange tijd aan zat te komen.

Naast de strijd om de Afrikaanse cup deed Senegal ook meerdere keren mee aan de ‘African Championship of Nations’. Hier wisten ze zich in 2009 naar de vierde rondes te voetballen. Daarna wist Senegal in 2011 de groepsfase ook door te komen, maar lagen er daarna uit.

Tegen wie speelt Senegal op het WK 2022?

Senegal is ingedeeld in de A poule voor het WK 2022 in Qatar. In deze poule zitten Nederland, Ecuador en Qatar. Senegal zal dus in ieder geval drie wedstrijden voetballen. Waaronder tegen het organiserende land. Qatar is namelijk gastland van dit WK. Gebruikelijk is dat het gastland de openingswedstrijd speelt. Echter heeft Qatar de FIFA verzocht niet als eerste te hoeven spelen. Senegal – Nederland wordt hierdoor de openingswedstrijd van het WK 2022. De andere groepswedstrijd zal later die dag plaatsvinden. Dit is Qatar tegen Ecuador.

Stand en indeling Senegal WK 2022

Poule A WK 2022WGWGVDVDTPunten
Qatar
Ecuador
Senegal
Nederland

Uitslagen, programma en speelschema Senegal WK voetbal

Groep A WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
AAl Bayt20 november 202217.00
Qatar
Ecuador
AAl Thumama21 november 202217.00
Senegal
Nederland
Tickets
AAl Thumama25 november 202214.00
Qatar
Senegal
AKhalifa International25 november 202217.00
Nederland
Ecuador
Tickets
AAl Bayt29 november 202216.00
Nederland
Qatar
Tickets
AKhalifa International29 november 202216.00
Ecuador
Senegal

Selectie Senegal

De Senegalese selectie is nog niet bekend gemaakt. Het vooruitzicht is dat deze selectie bekend wordt gemaakt vlak voor de datum die FIFA verplicht heeft gesteld. De nationale voetbalteams moeten namelijk de selectie uiterlijk twee weken voor aanvang van het toernooi doorgeven. Deze deadline geldt voor alle landen die meedoen aan het WK 2022.

Landen moeten hun selectie samenstellen met 23 spelers. Van deze 23 voetballers zijn er 3 als keeper aangeschreven. De kans zit erin dat FIFA nog beslist dat een selectie uit meer dan 23 spelers mag bestaan. Tijdens afgelopen EK voetbal van 2021 is er namelijk besloten dat landen 26 spelers mochten selecteren.

Papiss Cissé is een Senegalese aanvaller die sinds 2020 bij Fenerbahçe speelt. Hij verliet hiervoor de club Alanyaspor. Dit talent uit 1985 is nog steeds actief. Wellicht wordt hij een van de namen die in de selectie van Senegal zal voorkomen. Zijn debuut voor het West Afrikaanse Senegal was in 2010.

Rugnummers Senegal

Zodra de selectie van Senegal doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Senegal hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Het Senegalese voetbalelftal heeft er al een hele prestatie opzitten. De kwalificaties voor Afrika werden namelijk gehouden met 54 landen. De 54 deelnemende landen voetbalden om bij 1 van de vijf beste van Afrika te horen. De CAF (de Afrikaanse voetbalbond) had namelijk besloten dat er vijf landen konden kwalificeren voor deelname aan het eindtoernooi. Senegal wist zich te kwalificeren en maakt zich nu op voor de wedstrijd tegen Oranje.

Hoe deed Senegal het tijdens vorige WK’s?

Ik denk dat velen het nog weten. Senegal wist voetballand te verrassen met de prestaties tijdens het WK van 2002. Dit wereldkampioenschap voetbal vond plaats in Azië. Japan en Zuid-Korea waren gastland. Tijdens dit WK wist het Senegalese voetbalelftal zich naar de kwartfinales te voetballen. Deze kwartfinale van het WK verloren ze met 1-0 van Turkije. Deze ongekende prestatie van Senegal was tevens hun debuut op het WK.

Na het succes van 2002 wist Senegal niet echt meer te stunten. In 2018 haalde ze het eindtoernooi, maar kwam het land niet verder dan de groepsfase.

Het WK van 2022 zal dus de derde keer zijn waarbij Senegal mag voetballen op het eindtoernooi. Nederland zal voor de buis gekluisterd zitten wanneer Senegal zijn eerste wedstrijd speelt, gezien deze tegen Nederland is.

Tenue en shirts Senegal WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Senegal is nog niet bekend.