Denemarken WK 2022

Denemarken op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het Deense voetbalelftal is eentje die je minder vaak hoort, toch heeft het nationale elftal van Denemarken grotere titels op zijn naam staan en mag Denemarken op het WK 2022 voetbal weer een poging doen om nog een prijs te pakken. Denemarken heeft al heel lang een nationaal voetbalelftal. Deze lange geschiedenis wisten de Deense voetballers ook vrij direct goed te beginnen. Zo wonnen zij ooit de Olympische Spelen in Athene. Deze Olympische Spelen vonden plaats in 1906. Denemarken gaat dus al erg lang mee in de voetbalwereld!

Wat ook opvallend is, is dat Denemarken de Confederations Cup op zijn naam heeft geschreven. Denemarken kreeg deze titel in 1995. Samen met andere grote namen staan zij in het rijtje winnaars van de Confederations Cup. Winnaar zijn van de Confederations Cup kunnen niet veel landen zeggen, maar Denemarken mag zich rekenen tot een van de beste voetballanden. Althans in ieder geval in 1995 waren de Denen de beste voetballers.

Denemarken WK 2022 selectie
Photo by Elin Tabitha on Unsplash

Europees succes Deens voetbalelftal

Denemarken won het EK voetbal in 1992. Dit Europees voetbaltoernooi werd gehouden in Zweden. De finale had Denemarken nog niet eerder gehaald, maar het EK voetbalsucces begon al in 1964. Dat is het jaar waarin Denemarken de halve finales haalde en 4e werd. Het EK 2021 is het meest recente succes van Denemarken. Zij verloren daar van de selectie van Engeland in de halve finale. Denemarken deed in totaal 9 keer mee aan het hoofdtoernooi van de Europese voetbalkampioenschappen.

Tegen wie speelt Denemarken op het WK 2022?

Denemarken zit in Poule D van het WK 2022. In deze poule zitten onder andere de selectie van Frankrijk en Tunesië. De derde tegenstander van Denemarken moet nog bekend worden. Deze zal eerst in de Play-offs moeten spelen voor een plekje op het hoofdtoernooi. Deze wedstrijden zullen zijn tussen Australië en VAE. De winnaar van deze twee landen speelt tegen Peru, winnend land zal in de poule bij Denemarken komen.

De eerste wedstrijd van Denemarken is gepland tegen Tunesië. Zij hebben net (mei 2022) voor het eerst tegen elkaar gevoetbald. Deze vriendschappelijke wedstrijd won Denemarken van de Tunesiërs met 2-1.

Nadat Denemarken zijn eerste wedstrijd in de D poule tegen Tunesië heeft gespeeld mogen zij het opnemen tegen Frankrijk. De wedstrijd Denemarken Frankrijk is al vaak voorgekomen. In totaal hebben deze landen 15 keer tegen elkaar gevoetbald. Van deze wedstrijden is er eentje met een bijzonder hoog aantal doelpunten. Tijdens de Olympische Spelen van 1908 won Denemarken met 17-1 van Frankrijk. Deze uitslag is de geschiedenis van de Denen ingegaan als grootste overwinning ooit.

Stand Denemarken WK 2022

Poule D WK 2022WGWGVDVDTPunten
Frankrijk
Australië
Denemarken
Tunesië

Uitslagen en speelschema Denemarken WK 2022 voetbal

Groep D WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
DAl Janoub22 november 202220.00
Frankrijk
Australië
DEducation City22 november 202214.00
Denemarken
Tunesië
DStadium 97426 november 202217.00
Frankrijk
Denemarken
DAl Janoub26 november 202211.00
Tunesië
Australië
DEducation City30 november 202216.00
Tunesië
Frankrijk
DAl Janoub30 november 202216.00
Australië
Denemarken

Selectie Denemarken

Het is nog niet bekend wie er in de selectie van Denemarken zit. Deze bekendmaking zal waarschijnlijk twee weken voor aanvang van het toernooi plaatsvinden. Denemarken is dan verplicht hun selectie aan de FIFA door te geven. FIFA heeft namelijk voor alle deelnemers aan het WK de deadline op 14 dagen voor de start van het WK 2022 Qatar gezet.

Wat al wel bekend is zijn de aantallen die in de selectie mogen zitten. Denemarken, en alle andere voetballanden, mogen 23 spelers selecteren. Van deze 23 selectiespelers moeten er 3 als keeper zijn opgegeven. Er is een kans dat de FIFA het aantal van 23 spelers verhoogt naar 26. Tijdens de Europese voetbalkampioenschappen is er namelijk de nieuwe regel ingevoerd dat de voetbalselecties uit 26 mochten bestaan. Dit is zo goed bevallen dat de kans groot is dat deze regel hier ook ingevoerd wordt. Het WK 2022 in Qatar zal dan het eerste WK zijn waarbij er meer dan 23 spelers in de selectie zitten.

Rugnummers Denemarken

Zodra de selectie van Denemarken doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Denemarken hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Denemarken zat in kwalificatiegroep F voor het WK 2022. Hier was Denemarken met nog 5 andere landen ingedeeld. Het Deense elftal heeft 10 wedstrijden gevoetbald. En met succes want de Denen wisten zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het WK. De kwalificatiegroep F van het WK was gevuld met de landen Denemarken, Schotland, Oostenrijk, Israel, Faeröer Elanden en Moldavië.

Denemarken heeft met 27 punten alle andere landen achter zich gelaten. Schotland werd tweede van de poule en eindigde net na Denemarken met 23 punten. Onderling speelden de Denen gelijkspel, maar de tweede wedstrijd haalde Denemarken belangrijke punten binnen door met 2-0 te winnen.

Hoe deed Denemarken het tijdens vorige WK’s?

Denemarken heeft tijdens vorige WK’s wel aardig wat wedstrijden kunnen spelen. Bijzonder hoge resultaten hebben de Denen niet geboekt. In 1998 kwamen ze tot de kwartfinales van het WK in Frankrijk. Dit is hun hoogste resultaat van alle Wereldkampioenschappen waar de Deense voetballers aan mee hebben gedaan.

Sinds de WK’s werden georganiseerd heeft Denemarken gevoetbald voor een plek op het hoofdtoernooi. Dit is lange tijd niet gelukt. Pas in 1986 kwam Denemarken verder dan de kwalificatierondes. Zij mochten dat WK voor het eerst meedoen aan het hoofdtoernooi en bereikten de achtste finales. Daarvoor hebben zij 6 pogingen gedaan om deel te mogen nemen aan het WK, zonder resultaat.

De laatste resultaten die Denemarken op het WK heeft is ook het laatst georganiseerde Wereldkampioenschap. Deze vond plaats in 2018 waar Rusland gastland was. Denemarken kwam de kwalificatierondes door maar strandde in de achtste finales van het WK.

Tenue en shirts Denemarken WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Denemarken is nog niet bekend.