Portugal WK 2022

Portugal op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Portugal mag en kan tijdens het WK 2022 weer gebruik maken van hun sterspeler Christiano Ronaldo. Ronaldo heeft bij Portugal de meeste interlands gespeeld. Ook is de geliefde CR7 (bijnaam Christiano Ronaldo) topscorer voor het Portugese team.

Het Portugese elftal heeft twee keer een halve finale van het WK weten te halen. Deze wereldkampioenschappen waren in 1966, en de laatste in 2006. Tijdens afgelopen WK in 2018 kwamen de Portugezen tot de achtste finales.

Ook heeft het Portugese elftal successen geboekt op het EK. Misschien nog wel de grootste. Portugal heeft het EK 2016 gewonnen door in de finale Frankrijk in eigen land te verslaan. Deze finale won Portugal met 1-0 en schreef hierbij de titel Europees Kampioen voor het eerst op zijn naam. In 2004 heeft Portugal het EK gehuisvest. Als gastland wisten zij dit EK ook de finale te bereiken. Deze finale werd in Portugal verloren van de Grieken.

Een succes van Portugal wat ook genoemd mag worden is het kampioenschap bij de UEFA Nations League 2018-2019. Alle 55 lidstaten van de UAFA namen deel aan deze League. Dit was tevens de eerste keer dat het internationale toernooi werd georganiseerd. Een prachtig resultaat voor de Portugezen door er direct met de titel vandoor te gaan.

Tegen wie speelt Portugal op het WK 2022?

Portugal gaat op het WK 2022 Qatar spelen tegen Ghana, Uruguay en Zuid-Korea. Deze vier landen vormen samen de Poule H. Zij zullen strijden voor een plekje in de achtste finales. Deze groepsfase spelen de Portugezen als eerste tegen Ghana. De eerste kennismaking tussen deze twee landen was op het WK van 2014. Portugal – Ghana is toen gewonnen door de Portugezen met 2-1. Ook daar zaten ze bij elkaar in de groepsfase. Beide kwamen ze de groepsfase niet door en misten ze de achtste finales.

Portugal en Uruguay zijn elkaar ook op een eerder WK tegengekomen. Zij voetbalden tegen elkaar in de knock-out fase van het WK 2018. Deze wedstrijd werd door Uruguay gewonnen waardoor Portugal in deze achtste finales strandde.

De andere deelnemer van de H poule waar Portugal in zit is Zuid-Korea. Zij kennen elkaar ook van een WK en ook daar waren de nationale voetbalteams groepsgenoten. Zuid-Korea werd Poulewinnaar en Portugal is derde van de poule geworden, waardoor het niet door mocht naar de achtste finales.

Stand Portugal WK 2022

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Portugal
Ghana
Uruguay
Zuid-Korea

Uitslagen, programma en speelschema Portugal WK voetbal 2022

Groep H WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
HStadium 97424 november 202217.00
Portugal
Ghana
HEducation City24 november 202214.00
Uruguay
Zuid-Korea
HLusail28 november 202220.00
Portugal
Uruguay
HEducation City28 november 202214.00
Zuid-Korea
Ghana
HEducation City2 december 202216.00
Zuid-Korea
Portugal
HAl Janoub2 december 202216.00
Ghana
Uruguay

Selectie Portugal

Wie Portugal in de selectie voor het WK 2022 Qatar laat spelen is nog onbekend. De bekendmaking van de selectiespelers moet 14 dagen voor aanvang van het toernooi doorgegeven worden. Deze datum is door de FIFA als deadline gehanteerd. De verwachting is dat de Portugezen ook rond deze tijd meer bekend zullen maken over de Portugese selectie. Iedereen wacht in ieder geval in spanning af om te horen of sterspeler Christiano Ronaldo deel uitmaakt van de Portugese opstelling.

Wat er al wel bekend is zijn de aantallen voor de spelers. De nationale voetbalteams moeten bestaan uit een selectie van 23 spelers. Van deze 23 spelers zullen er 3 als keeper aangemerkt worden. Er bestaat een kans dat het aantal selectiespelers met 3 wordt verhoogd. Dit houdt dus in dat een land dan 26 spelers mag selecteren om het voetbalteam voor het WK te vormen. Ook hiervan staan er weer 3 als keeper op papier. De verhoging van het aantal spelers is afgelopen EK 2021 ingevoerd en goed bevallen. Dit maakt dat de kans aanwezig is dat de FIFA deze regel ook invoert voor het WK 2022 Qatar.

Portugese ster-speler Christiano Ronaldo

Topscorer Christiano Ronaldo heeft nog altijd de meeste interlands gespeeld met Portugal. De teller staat maar liefst op 180 interlands voor het Portugese land. Ronaldo is dus niet weg te denken uit de groen-rode Portugese voetbalshirts. De ‘Seleção das Quinas dragen deze sterspeler op handen, en terecht. Tijdens deze wedstrijden heeft deze topvoetballer 111 keer gescoord.

Het WK 2022 in Qatar zal Christiano Ronaldo zijn tiende eindtoernooi zijn. Hiervan waren er vijf WK’s, en ook de EK’s zijn goed vertegenwoordigd door de Portugese topscorer. Want ook Ronaldo is al vijf keer aanwezig geweest op het EK voetbal.

Rugnummers Portugal

Zodra de selectie van de Portugal doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Portugal hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

De WK kwalificatiegroep 2022 waar Portugal in zat was de A poule. In totaal zaten er vijf voetbalteams in deze groep. Portugal deelde de poule met Servië, Ierland, Luxemburg en Azerbeidzjan. Van de kwalificatiegroepen gaat de groepswinnaar door naar het WK eindtoernooi. De nummers twee van deze poule zullen in de Play-offs nog moeten voetballen voor een plek op het WK.

Portugal werd tweede van de kwalificatiegroep. Hierdoor moesten zij naar de play-offs en speelden ze daar verder om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het WK 2022. Servië heeft de poule waar Portugal in zat gewonnen en ging hierdoor direct naar de groepsfase.

Portugal speelde na deze A poule in de Play-offs tegen Turkije en won deze WK play-off wedstrijd. Als laatste wist Portugal ook de wedstrijd van Noord-Macedonië te winnen. Met deze twee overwinningen is Portugal door naar Qatar en speelt daar mee aan hoofdtoernooi van het WK.

Groep A Kwalificatie WK 2022WGWGVDVDTPunten
Servië *862018920
Portugal **852117617
Ierland82331189
Luxemburg83058189
Azerbeidzjan80175181
* Geplaatst voor het WK 2022 voetbal
** Naar play-offs WK 2022

Hoe deed Portugal het tijdens vorige WK’s?

Portugal kent een lange reeks gemiste WK’s. Het eerste WK wat in 1930 werd georganiseerd werd helemaal niet door Portugal gespeeld. De daaropvolgende wereldkampioenschappen wisten de Portugezen zich niet te kwalificeren. Uiteindelijk kwam Portugal toch de kwalificatierondes door in 1966. Dit resulteerde zelfs in een halve finale van het WK. Het Portugese elftal verloor de halve finale en won uiteindelijk de troostfinale. Hiermee schreven ze geschiedenis en kon Portugal terecht zeggen dat ze het derde beste voetbalteam van de hele wereld hebben.

In 2006 voetbalt Portugal op het WK ook spectaculair. Het wereldkampioenschap vindt dat jaar plaats in Duitsland. Portugal weet het tot de laatste vier te schoppen, en wordt uiteindelijk ook vierde van het WK 2006.

Tenue en shirts Portugal WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Portugal is nog niet bekend.