Engeland WK 2022

Engeland op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het nationale voetbalelftal Engeland is één van de vier nationale teams die het Verenigd Koninkrijk kent. De Engelsen zijn samen met Schotland het oudste voetbalteam van de wereld. Het eerste interland van Engeland vond plaats in 1872. De stand tegen de Schotten bleef 0-0 tijdens deze voetbalwedstrijd.

Tijdens de Olympische Spelen kwam Engeland uit als Groot-Brittannië. Zij wonnen de spelen in 1900, 1908 en 1912. Een waar succes voor Engeland het heel Groot-Brittannië. Met het WK was Engeland minder succesvol in het begin. Engeland kon namelijk niet deelnemen aan de eerste drie WK’s. De FA-bond (de Engelse voetbalfederatie) kon het namelijk niet eens worden met de FIFA betreft de toelating van profvoetballers. Gelukkig vond er positieve verandering plaats en sloot Engeland zich in 1946 aan bij de FIFA.

Engeland WK winnaar 1966

Na een reeks mislukte pogingen op het WK organiseerde Engeland zelf het WK in 1966. Het jaar waarin Engeland ook wereldkampioen werd. De WK finale die Engeland tegen Europees genoot Duitsland voetbalde, is nog steeds een welbespraakt onderwerp. Het beslissende doelpunt is namelijk een discutabele. Hierin is niet heel duidelijk te zien of de bal in zijn geheel over de doellijn is gekomen, nadat hij via onderkant lat weer op de grond terecht kwam.

Ook wist het Engelse voetbalteam succes te boeken op het Europese kampioenschap. Nadat ze de eerste kwalificatierondes zijn doorgekomen in 1968, wist Engeland direct door te stomen naar de halve finales. Ze eindigen dit kampioenschap in de halve finale en worden derde van Europa. Tijdens de Europese kampioenschappen in 1996 weten ze dit kunstje weer uit te halen. Ook hier weten ze tot de halve finales te raken. Het grootste succes is onlangs geboekt voor Engeland. Op het EK voetbal 2020 komen ze in de finale en verliezen van Italië.

Tegen wie speelt Engeland op het WK 2022?

Engeland zit in de B poule van het WK 2022. Het Engelse voetbalteam zit in deze poule samen met 3 andere voetbalteams. In totaal zal Engeland dus 3 wedstrijden voetballen in de B poule. Iran en de Verenigde Staten zijn al bekend. Als laatste moet er nog een winnaar komen uit de wedstrijd Schotland tegen Oekraïne. De winnaar hiervan neemt het op tegen Wales. De uiteindelijke winnaar zal bij Engeland in de B poule komen. De eerste poule wedstrijd van het WK zal Engeland tegen Iran spelen. Deze voetbalwedstrijd vindt plaats in het Khalifa International stadion van Qatar. Bekijk hier het hele speelschema van het WK voetbal.

Groep B WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
BKhalifa International21 november 202214.00
Engeland
Iran
BAhmad Bin Ali21 november 202220.00
Verenigde Staten
Wales
BAl Bayt25 november 202220.00
Engeland
Verenigde Staten
BAhmad Bin Ali25 november 202211.00
Wales
Iran
BAhmad Bin Ali29 november 202220.00
Wales
Engeland
BAl Thumama29 november 202220.00
Iran
Verenigde Staten

Stand Groep B Engeland

Hieronder de stand in Groep B

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland
Iran
Verenigde Staten
Wales

Selectie Engeland

Engeland heeft nog geen bekendmaking van zijn selectie. De verplichte deadline van de FIFA hiervan staat op twee weken voor het begin van het WK. Het Engelse voetbalteam zal de komende tijd samengesteld worden en voor deze datum van de FIFA bekend worden gemaakt. Tot die tijd is het nog even spannend. Alle nationale teams zullen bekend gemaakt moeten worden voor de datum die FIFA heeft gesteld.

Een selectie van een land moet uit 23 spelers bestaan. Hiervan zullen er 3 spelers als keeper worden aangesteld. De kans bestaat dat FIFA het aantal verhoogt naar 26 voetbalspelers. Dit is afgelopen EK ook geïntroduceerd als spelregel.

Harry Kane is een veelgenoemde voetbalnaam bij de Engelse fans. De in London geboren Engelse voetballer is centrale aanvaller. In 2015 maakte hij zijn debuut bij het Engelse voetbalelftal. De spits van Engeland maakte in 2021 meerdere hattricks. Dit ongekend jonge talent van Engeland wist een hattrick te scoren bij de UEFA Champions League, de UEFA Europa Conference League en de UEFA Europa League.

Rugnummers Engeland

Zodra de selectie van Engeland is doorgegeven aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Engeland hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Het Engelse voetbalteam hebben tijdens de kwalificaties al voor een aantal stunts gezorgd. Engeland wist namelijk ongekend veel te scoren. Engelands eerste wedstrijd werd gespeeld tegen San Marino. Deze wedstrijd werd met 5-0 door Engeland gewonnen. In de kwalificatiegroep I moesten zij ook tegen Albanië, Polen en Hongarije.

Engeland heeft op weg naar het eindtoernooi van het WK alle landen verslagen, behalve een gelijkspel tegen Hongarije. De rest van de kwalificatiewedstrijden werden met dikke uitslagen door het nationale voetbalteam gewonnen. Met als hoogtepunt de 10-0 winst op San Marino als tweede wedstrijd.

Hieronder de eindstand van de kwalificatie groep I, waar Engeland inzat tijdens de WK kwalificaties.

Groep I Kwalificatie WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland*1082039326
Polen **10622301120
Albanië10604121218
Hongarije10523191317
Andorra102088246
San Marino1000101460
* Geplaatst voor het WK 2022 voetbal
** Naar play-offs WK 2022

Hoe deed Engeland het tijdens vorige WK’s?

In 1966 werd Engeland wereldkampioen op het WK 1966. Engeland was in dit jaar ook gastland van het WK. Hierdoor schreef Engeland dubbele geschiedenis. De finale speelden zij tegen Duitsland. Deze ietwat beruchte WK finale van Engeland is nog altijd een veelbesproken onderwerp in de voetbalwereld. De meningen over of de winst terecht is zijn namelijk verdeeld. Nadat een bal via de lat in het doel stuiterde, is het niet erg duidelijk of de bal daadwerkelijk over de lijn is geweest. Toch werd dit als doelpunt gezien en maakte dit Engeland wereldkampioen voetbal van 1966.

De allereerste van het nationale voetbalteam van Engeland moest even op zich wachten. Toch kwam daar het grote succes in 1966. Hierna volgden weer wat moeizame jaren in het voetballen. Totdat het WK van 1990 begon. Tijdens dit WK wist Engeland het weer ver te schoppen en werd 4e van de wereld. Ook in 2018 zette het Engelse voetbalteam zichzelf weer op de kaart. Na een mooie reeks voetbalwedstrijden wist het land weer 4e te worden van dat WK. Wie weet gaan de Engelsen tijdens het WK 2022 in Qatar weer stunten. De wedstrijd tegen Iran staat als eerste op de planning voor Engeland.

Tenue en shirts Engeland WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Engeland is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.