Frankrijk WK 2022

Frankrijk op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Titelverdediger Frankrijk is de kwalificatieronde doorgekomen en kan zijn titel op het WK 2022 voetbal in Qatar gaan verdedigen. Het vorige WK, het WK 2018, vond plaats in Rusland. Frankrijk speelde daar de finale tegen Kroatië en werd wereldkampioen na een 4-2 eindstand. Deze WK finale vond plaats in Moskou. Het was niet de enige keer dat Frankrijk wereldkampioen voetbal is geworden. In 1998 was Frankrijk gastland voor de FIFA wereldkampioenschappen voetbal. Ook was dit het jaar waarin het Europese land hun allereerste WK titel op hun naam schreven. Frankrijk won de finale van Brazilië met 3-0.

Les Bleus, Frankrijk nationale voetbalelftal

De Les Bleus (de blauwen, dankzij hun blauwe tenue) staan op dit moment 3e op de FIFA wereldranglijst voetbal. Het Franse nationale voetbalteam heeft in de loop der jaren heel wat successen kunnen boeken. Niet alleen het WK konden ze een dominante speler zijn, ook op het EK hebben zij het de andere voetballanden moeilijk kunnen maken. In 1960 was de eerste deelname van Frankrijk. Zij speelde toen hun debuut op het EK en werden direct vierde. In 1984 was het zover en werd Frankrijk Europees Kampioen voetbal. In 2000 werden ze nogmaals Europees Kampioen. Ditmaal wonnen ze de EK finale met een ‘Golden goal’ (Sudden death) van Italië.

Frankrijk wk 2022 selectie
Photo by Anthony Choren on Unsplash

Een van de belangrijke toernooien na het WK is de Confederations Cup. Deze cup heeft Frankrijk maar liefst twee maal op zijn naam kunnen schrijven. In zowel 2001 als 2003 is het nationale voetbalelftal van Frankrijk winnaar geworden van de FIFA Confederations Cup.

De UEFA Nations League is ook niet aan Frankrijk voorbij gegaan. In 2018-2019 werden zij zesde, om vervolgens nog beter terug te komen. De UEFA Nations League die daarop volgde wist Frankrijk namelijk eerste te worden. Het nationale voetbalelftal heeft dus de Nations League titel van 2020-2021 op zijn naam staan.

Tegen wie speelt Frankrijk op het WK 2022 voetbal?

Tijdens het WK 2022 neemt Frankrijk het sowieso op tegen Denemarken en Tunesië. Frankrijk is ingedeeld in Poule D, samen met 3 andere landen. Het derde land is nog niet bekend. Deze tegenstander komt uit de intercontinentale play-offs wedstrijd tussen Australië en Peru. De wedstrijd die Frankrijk als eerste moet spelen is tegen de winnaar van deze Play-off.

Frankrijk is Denemarken al ontzettend vaak tegengekomen. De eerste ontmoeting tegen het Deense voetbalteam was in 1908. Deze voetbalwedstrijd vond plaats tijdens de Olympische Spelen en had een bizarre uitslag met heel veel doelpunten. De Franse voetballers verloren deze legendarische wedstrijd met een eindstand van 1-17. Hiermee heeft Denemarken nog steeds zijn record gevestigd in de grootste overwinning van een voetbalwedstrijd ooit.

De wedstrijd Frankrijk tegen Tunesië is nooit eerder in een officieel toernooi voorgevallen. Wel hebben de twee voetbalteams tegen elkaar gespeeld op vriendschappelijke basis. Hierbij zijn er een aantal wedstrijden in gelijkspel geëindigd, maar domineert Frankrijk doordat ze 2 van de 4 wedstrijden hebben gewonnen.

Stand Frankrijk WK 2022

Poule D WK 2022WGWGVDVDTPunten
Frankrijk
Australië
Denemarken
Tunesië

Uitslagen en speelschema Frankrijk WK 2022 voetbal

Groep D WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
DAl Janoub22 november 202220.00
Frankrijk
Australië
DEducation City22 november 202214.00
Denemarken
Tunesië
DStadium 97426 november 202217.00
Frankrijk
Denemarken
DAl Janoub26 november 202211.00
Tunesië
Australië
DEducation City30 november 202216.00
Tunesië
Frankrijk
DAl Janoub30 november 202216.00
Australië
Denemarken

Selectie Frankrijk WK 2022

De Franse voetbalselectie voor het WK is nog niet bekend gemaakt. Wel is er een deadline voor de bekendmaking van de selecties. De landen die aan het WK deelnemen moeten hun selectie van spelers twee weken voor dat het wereldkampioenschap begint doorgeven. FIFA heeft deze datum ingesteld en vanzelfsprekend geldt deze termijn voor iedere deelnemer.

Wat we al wel weten is dat de selectie uit 23 moet bestaan. Van deze 23 selectiespelers zijn er 3 als keeper aangewezen. Er bestaat echter een kans dat de FIFA het aantal van 23 gaat verhogen. Tijdens het EK is het namelijk voor het eerst geïntroduceerd dat het aantal uit 26 mocht bestaan. Ook van de 26 spelers moeten er 3 aangeschreven worden als keeper. Deze nieuwe regel van de verhoging in het aantal selectiespelers is goed bevallen tijdens het EK. Daarom is de kans reëel dat de FIFA ook voor het WK dit gaat introduceren.

Rugnummers Frankrijk

Zodra de selectie van Frankrijk doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Frankrijk hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep

Frankrijk heeft 8 kwalificatiewedstrijden moeten spelen voor het WK. Zij zaten in groep D kwalificaties samen met Oekraïne, Finland, Bosnië Herzegovina en Kazachstan. Er vonden meerdere gelijke spellen plaats in deze voetbalgroep. Ook Frankrijk eindigde meerdere keren met een gelijke stand. Maar de meest opmerkelijke uitslag was de wedstrijd tegen Kazachstan. Frankrijk won een van de twee wedstrijden van Kazachstan met 8-0.

Oekraïne eindigde onder de Franse voetballers en gaat daarmee naar de Play-offs. Daar kan Oekraïne nog voetballen om een plek te krijgen op het WK hoofdtoernooi van 2022 in Qatar. Frankrijk is in ieder geval de D groep van het WK direct doorgekomen en is al verzekerd van deelname aan het WK hoofdtoernooi.

Groep D Kwalificatie WK 2022WGWGVDVDTPunten
Frankrijk*853018318
Oekraïne **826011812
Finland8323101011
Bosnië en Herzegovina81439127
Kazachstan80355203
* Geplaatst voor het WK 2022 voetbal
** Naar play-offs WK 2022

Hoe deed Frankrijk het tijdens vorige WK’s?

Frankrijk heeft heel wat verschillende resultaten geboekt tijdens vorige WK’s. Afgelopen WK heeft Frankrijk de titel binnengesleept en mogen zich wereldkampioen voetbal noemen. Frankrijk is dit WK dus titelverdediger, een extra druk of een positieve motivatie om in Qatar ook mooie resultaten te gaan boeken.

Het WK van 2018 werd in Rusland gehouden en Frankrijk speelde de finale daar tegen Kroatië. Dit was de tweede wereldtitel die Frankrijk op zijn naam schreef. In 1998 won Frankrijk namelijk het WK voor de eerste keer. De wereldkampioenen speelden de finale in eigen land. Frankrijk was toen namelijk gastland van het WK 1998. De finale was tegen Brazilië en is door Frankrijk gewonnen met 3-0.

Ook tijdens het WK in Duitsland heeft Frankrijk de finale gehaald, maar deze verloren de Franse voetballers van Italië. Van de 3 WK finales die Frankrijk heeft gespeeld is dit de enige WK finale die het Europese land verloor. En niet op een lullige manier. Het bleef namelijk gelijkspel en de voetbalwedstrijd is toen beslist met strafschoppen.

De Franse voetballers doen al mee sinds de eerste wereldkampioenschappen voetbal werden georganiseerd door de FIFA. Deze eerste WK was in 1930. In 1938 kwam Frankrijk verder dan een eerste ronde. Zij stonden tijdens het WK in 1938 in de kwartfinales. In 1958 kwam het Franse elftal maar liefst tot de halve finales. Uiteindelijk verloren ze maar wisten ze toch nog derde te worden tijdens dat WK.

Tenue en shirts Frankrijk WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Frankrijk is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.