Ghana WK 2022

Ghana op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het nationaal voetbalelftal van Ghana heeft zich gekwalificeerd voor het WK 2022 in Qatar. Het Ghanese voetbalteam is voornamelijk een groot voetballand in Afrika, maar ook wereldwijd hebben zij mooie resultaten geboekt. De Ghanese voetbalbond is in 1957 opgericht, het jaar daarop zijn zij ook bij de FIFA aangesloten. In 2008 wist het nationale voetbalelftal de 14e plaats te bemachtigen op de FIFA-wereldranglijst. Dit is hun hoogste positie in de geschiedenis geweest.

Ghana WK 2022 voetbal
Foto via depositphotos.com

Voor wereldwijd succes heeft het toch nog even geduurd. De eerste WK deelname voor de Ghanezen was in 1962. Het lukte het West-Afrikaanse land toen niet om zich voor het WK te plaatsen. Na heel wat pogingen, en vele WK’s verder, brak in 2006 weer een WK aan. Deze wereld voetbalkampioenschappen werden in Duitsland gehouden. Ghana wist zich niet alleen te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, maar bereikte direct de achtste finales. Helaas verloren ze in de Knock-out fase van Brazilië. Het WK daarop was in Zuid-Afrika. Ghana ging nog een stapje verder en presteerde het om de kwartfinales te bereiken.

De Afrika Cup is een kampioenschap wat Ghana vier keer heeft gewonnen. Hun eerste Afrika Cup kampioenschap vond plaats in hetzelfde jaar dat Ghana het toernooi organiseerde. De meest recente goede positie die het Ghanese voetbalelftal heeft bereikt is in 2017. Toen werden ze vierde op de Afrika Cup.

Tegen wie speelt Ghana op het WK 2022?

Ghana zit samen met Portugal, Uruguay en Zuid-Korea in de H poule van de groepsfase WK 2022 in Qatar. Het Ghanese voetbalteam zal dus drie wedstrijden moeten spelen, net zoals alle andere deelnemende landen. De eerste wedstrijd die Ghana moet spelen is direct een goeie. Zij zullen het namelijk opnemen tegen Portugal. Winnaar van het EK 2016 met sterspeler Cristiano Ronaldo binnen de Portugese selectie. Tijdens het WK 2014 waren de Portugezen ook groepsgenoten, Ghana verloor deze wedstrijd toen met 2-1.

Ghana en Uruguay zijn ook geen onbekenden van elkaar. Zij speelden eerder een WK voetbalwedstrijd onderling. Dit was de kwartfinale van het WK in 2010 waarin Ghana 1-1 speelde, maar uiteindelijk verloor door de beslissende strafschoppen. Uruguay is er daarna door Nederland uitgespeeld. De halve finale verloor Oranje van Spanje met 1-0. Deze WK wedstrijd werd gespeeld in Johannesburg.

Ghana kent Zuid-Korea inmiddels als van 8 onderlinge duels. Al deze voetbalwedstrijden tegen de Zuid-Koreanen waren vriendschappelijk. Was de Ghanezen gaan doen kan nog alle kanten op, want ook in de vriendschappelijke wedstrijden gaan Ghana en Zuid-Korea gelijk op.

Stand groep van Ghana op het WK 2022

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Portugal
Ghana
Uruguay
Zuid-Korea

Uitslagen, programma en speelschema Ghana

Groep H WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
HStadium 97424 november 202217.00
Portugal
Ghana
HEducation City24 november 202214.00
Uruguay
Zuid-Korea
HLusail28 november 202220.00
Portugal
Uruguay
HEducation City28 november 202214.00
Zuid-Korea
Ghana
HEducation City2 december 202216.00
Zuid-Korea
Portugal
HAl Janoub2 december 202216.00
Ghana
Uruguay

Selectie Ghana

We wachten nog op de bekendmaking van de selectie van Ghana. De verwachting is dat dit openbaar wordt zo’n twee weken voor aanvang van het WK 2022 in Qatar. De FIFA heeft als deadline de datum op 14 dagen voor de opening van het WK plaatsvindt. Op deze dag moet de FIFA alle gegevens van elk deelnemend land binnen hebben.

Wel weten we al dat het aantal van de selecties 23 spelers moet bevatten. Elk team wijst 23 voetballers aan, waarvan er 3 op papier genoteerd worden als keeper. De kans bestaat dat het aantal van 23 selectiespelers verhoogd wordt met 3. Dat zou neerkomen op dat Ghana (en elk ander deelnemend land van het WK) in totaal een totaal van 26 spelers in de selectie zet. Dit nieuwe regel is op het EK 2021 ingevoerd en goed bevallen. Daarom is de kans aanwezig dat ook voor het WK 2022 in Qatar de FIFA deze keuze gaat maken.

Rugnummers Ghana

Zodra de selectie van de Ghana doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Ghana hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Ghana heeft zich moeten kwalificeren binnen de CAF. Deze CAF is de Afrikaanse Voetbalbond waarbij Ghana is aangesloten. In de CAF kwalificatiegroep zitten 54 landen. Dat is waanzinnig veel, al helemaal omdat er zich maar vijf landen kunnen plaatsen voor het WK eindtoernooi. Ghana heeft dus al een hele weg afgelegd om hier te komen. Middels een eerste en een tweede ronde zijn de kleine nationale teams uitgeschakeld.

Na de eerste en tweede ronde die de CAF alle Afrikaanse landen heeft laten spelen, zijn er nog 20 over, waaronder Ghana. Deze 20 landen worden in poules gedeeld. Deze indeling wordt gedaan middels een loting. De Ghanese voetballers zaten met drie andere landen in een poule. Alle groepswinnaars plaatsten zich voor het WK 2022 in Qatar. Ghana is dus eerste van deze poule geworden en mag gaat nu naar de groepsfase van het hoofdtoernooi.

Hoe deed Ghana het tijdens vorige WK’s?

In vergelijking met andere landen heeft Ghana nog niet zo heel lang een nationaal voetbalelftal. Dit heeft er ook mee te maken dat de Ghanezen pas vrij laat waren met het meedoen aan de kwalificaties van het WK. De eerste wereldkampioenschappen voetbal waar Ghana aan mee deed was in 1962. Tijdens dat WK maakte het nationaal Ghanese voetbalteam zijn debuut, maar kwamen niet door de kwalificatieronde heen. Het hoofdtoernooi hebben ze dat jaar niet bereikt.

De 11 keren daaropvolgend wilde het ook niet vlotten. Naast 2 keer zichzelf te hebben teruggetrokken wist het land zich niet te plaatsen voor een WK eindtoernooi. Tot het WK 2006, dat in Duitsland plaatsvond. Ghana wist daar namelijk de achtste finales van het WK voetbal te bereiken. Helaas verloren ze de wedstrijd van Brazilië. Maar dat is geen schande om van de meervoudig WK kampioenen te verliezen, dus de Ghanezen konden met opgeheven hoofd naar huis.

Het WK na hun hoogste resultaat wisten ze hun persoonlijke WK record weer te verbreken. Ghana kwam twee rondes verder en kwam tijdens het WK van 2010 tot de kwartfinale. Dit WK vond plaats in Zuid-Afrika.

Tenue en shirts Ghana WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Ghana is nog niet bekend.