Ghana WK 2022

Ghana op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het nationaal voetbalelftal van Ghana heeft zich gekwalificeerd voor het WK 2022 in Qatar. Het Ghanese voetbalteam is voornamelijk een groot voetballand in Afrika, maar ook wereldwijd hebben zij mooie resultaten geboekt. De Ghanese voetbalbond is in 1957 opgericht, het jaar daarop zijn zij ook bij de FIFA aangesloten. In 2008 wist het nationale voetbalelftal de 14e plaats te bemachtigen op de FIFA-wereldranglijst. Dit is hun hoogste positie in de geschiedenis geweest.

Ghana WK 2022 voetbal
Foto via depositphotos.com

Voor wereldwijd succes heeft het toch nog even geduurd. De eerste WK deelname voor de Ghanezen was in 1962. Het lukte het West-Afrikaanse land toen niet om zich voor het WK te plaatsen. Na heel wat pogingen, en vele WK’s verder, brak in 2006 weer een WK aan. Deze wereld voetbalkampioenschappen werden in Duitsland gehouden. Ghana wist zich niet alleen te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, maar bereikte direct de achtste finales. Helaas verloren ze in de Knock-out fase van Brazilië. Het WK daarop was in Zuid-Afrika. Ghana ging nog een stapje verder en presteerde het om de kwartfinales te bereiken.

De Afrika Cup is een kampioenschap wat Ghana vier keer heeft gewonnen. Hun eerste Afrika Cup kampioenschap vond plaats in hetzelfde jaar dat Ghana het toernooi organiseerde. De meest recente goede positie die het Ghanese voetbalelftal heeft bereikt is in 2017. Toen werden ze vierde op de Afrika Cup.

Tegen wie speelt Ghana op het WK 2022?

Ghana zit samen met Portugal, Uruguay en Zuid-Korea in de H poule van de groepsfase WK 2022 in Qatar. Het Ghanese voetbalteam zal dus drie wedstrijden moeten spelen, net zoals alle andere deelnemende landen. De eerste wedstrijd die Ghana moet spelen is direct een goeie. Zij zullen het namelijk opnemen tegen Portugal. Winnaar van het EK 2016 met sterspeler Cristiano Ronaldo binnen de Portugese selectie. Tijdens het WK 2014 waren de Portugezen ook groepsgenoten, Ghana verloor deze wedstrijd toen met 2-1.

Ghana en Uruguay zijn ook geen onbekenden van elkaar. Zij speelden eerder een WK voetbalwedstrijd onderling. Dit was de kwartfinale van het WK in 2010 waarin Ghana 1-1 speelde, maar uiteindelijk verloor door de beslissende strafschoppen. Uruguay is er daarna door Nederland uitgespeeld. De halve finale verloor Oranje van Spanje met 1-0. Deze WK wedstrijd werd gespeeld in Johannesburg.

Ghana kent Zuid-Korea inmiddels als van 8 onderlinge duels. Al deze voetbalwedstrijden tegen de Zuid-Koreanen waren vriendschappelijk. Was de Ghanezen gaan doen kan nog alle kanten op, want ook in de vriendschappelijke wedstrijden gaan Ghana en Zuid-Korea gelijk op.

Stand groep van Ghana op het WK 2022

Poule H WK 2022WGWGVDVDTPunten
Portugal*
3201646
Zuid-Korea*
3111444
Uruguay
3111224
Ghana
3102573
* naar achtste finales WK 2022 (nummers 1 en 2)

Uitslagen, programma en speelschema Ghana

Groep HDatumTijd (NL)ThuisUitStadionUitslag
H24 november 202214.00
Uruguay
Zuid-Korea
Education City0 - 0
H24 november 202217.00
Portugal
Ghana
Stadium 9743 - 2
H28 november 202214.00
Zuid-Korea
Ghana
Education City2 - 3
H28 november 202220.00
Portugal
Uruguay
Lusail2 - 0
H2 december 202216.00
Zuid-Korea
Portugal
Education City2 - 1
H2 december 202216.00
Ghana
Uruguay
Al Janoub0 - 2

Opstelling Portugal – Ghana 24 november 2022

Opstelling Zuid-Korea – Ghana 28 november 2022

Opstelling Ghana – Uruguay 2 december 2022

Selectie Ghana WK 2022

De definitieve WK 2022 selectie van Ghana is hieronder in te zien. De definitieve selectie moest van Wereldvoetbalbond FIFA voor 14 november 2022 worden doorgegeven. Deze datum gold voor alle deelnemende landen. Een selectie moet bestaan uit minimaal 23 en maximaal 26 spelers. Hiervan moeten minimaal 3 aangesteld zijn als doelman.

Doelmannen: Lawrence Ati, Danlad Ibrahim, Manaf Nurudeen
Verdedigers: Joseph Aidoo, Daniel Amartey, Baba Rahman, Alexander Djiku, Tariq Lamptey, Gideon Mensah, Denis Odoi, Mohammed Salisu, Alidu Seidu
Middenvelders: Andre Ayew, Mohammed Kudus, Daniel-Kofi Kyereh, Elisha Owusu, Thomas Partey, Salis Abdul Samed
Aanvallers: Daniel Afriyie, Jordan Ayew, Osman Bukari, Issahaku Abdul Fatawu, Antoine Semenyo, Kamal Sowah, Kamaldeen Sulemana, Inaki Williams

Rugnummers Ghana WK voetbal

Hieronder de selectie met alle rugnummers van de spelers van Ghana. Ook vermelden we de leeftijden en statistieken van alle spelers tijdens het toernooi.

Kwalificatiegroep WK 2022

Ghana heeft zich moeten kwalificeren binnen de CAF. Deze CAF is de Afrikaanse Voetbalbond waarbij Ghana is aangesloten. In de CAF kwalificatiegroep zitten 54 landen. Dat is waanzinnig veel, al helemaal omdat er zich maar vijf landen kunnen plaatsen voor het WK eindtoernooi. Ghana heeft dus al een hele weg afgelegd om hier te komen. Middels een eerste en een tweede ronde zijn de kleine nationale teams uitgeschakeld.

Na de eerste en tweede ronde die de CAF alle Afrikaanse landen heeft laten spelen, zijn er nog 20 over, waaronder Ghana. Deze 20 landen worden in poules gedeeld. Deze indeling wordt gedaan middels een loting. De Ghanese voetballers zaten met drie andere landen in een poule. Alle groepswinnaars plaatsten zich voor het WK 2022 in Qatar. Ghana is dus eerste van deze poule geworden en mag gaat nu naar de groepsfase van het hoofdtoernooi.

Hoe deed Ghana het tijdens vorige WK’s?

In vergelijking met andere landen heeft Ghana nog niet zo heel lang een nationaal voetbalelftal. Dit heeft er ook mee te maken dat de Ghanezen pas vrij laat waren met het meedoen aan de kwalificaties van het WK. De eerste wereldkampioenschappen voetbal waar Ghana aan mee deed was in 1962. Tijdens dat WK maakte het nationaal Ghanese voetbalteam zijn debuut, maar kwamen niet door de kwalificatieronde heen. Het hoofdtoernooi hebben ze dat jaar niet bereikt.

De 11 keren daaropvolgend wilde het ook niet vlotten. Naast 2 keer zichzelf te hebben teruggetrokken wist het land zich niet te plaatsen voor een WK eindtoernooi. Tot het WK 2006, dat in Duitsland plaatsvond. Ghana wist daar namelijk de achtste finales van het WK voetbal te bereiken. Helaas verloren ze de wedstrijd van Brazilië. Maar dat is geen schande om van de meervoudig WK kampioenen te verliezen, dus de Ghanezen konden met opgeheven hoofd naar huis.

Het WK na hun hoogste resultaat wisten ze hun persoonlijke WK record weer te verbreken. Ghana kwam twee rondes verder en kwam tijdens het WK van 2010 tot de kwartfinale. Dit WK vond plaats in Zuid-Afrika.

Tenue en shirts Ghana WK 2022

Hieronder het officiële WK 2022 shirt en tenue dat Ghana op het WK 2022 voetbal in Qatar draagt.

shirt Ghana thuis WK 2022
Foto via Puma.com
shirt Ghana uitshirt WK 2022
Foto via Puma.com