Kroatië WK 2022

Kroatië op het WK 2022 – Selectie en speelschema

De selectie van Kroatië vertegenwoordigt het land tijdens het WK 2022 voetbal in Qatar. Het Kroatische voetbalelftal bestaat sinds 1990 met de Kroatische voetbalbond. Een jaar nadat de onafhankelijkheid van het land werd uitgeroepen van het toenmalig Joegoslavië, is Kroatië door de FIFA en UEFA erkend.

In 1996 deed Kroatië voor het eerst mee met een EK voetbal en wist zich direct te kwalificeren. Dat EK was dus het debuut van Kroatië op internationaal niveau. Kroatië wist de kwartfinales te halen, waarna het helaas afscheid moest nemen.

De Kroaten boekten ook direct succes op het WK voetbal. De eerste deelname werd Kroatië derde van de wereld. In 2018 stond het nationaal Kroatische team zelfs in de WK finale. Dit WK vond plaats in Rusland. De Kroaten verloren deze finale van Frankrijk.

Ook heeft Kroatië de UEFA Nations League gevoetbald. Hier is het land uit de Balkan een keer negende geworden en werd het vorig jaar twaalfde. De lijst van het Kroatische internationale voetbal is niet groot maar wel indrukwekkend. Met als hoogste resultaat dus twee van de hele wereld tijdens het WK in Rusland 2018.

Kroatië WK 2022 voetbal
Foto via depositphotos.com

Tegen wie speelt Kroatië op het WK 2022?

Kroatië zal op het WK voetbal onder meer tegen de Rode Duivels gaan voetballen. Samen met België, Canada en Marokko zitten de Kroaten in Groep F van het WK 2022 ingedeeld. De eerste wedstrijd die de Kroaten gaan spelen in deze groepsfase is tegen Marokko. Kroatië – Marokko heeft een keer eerder plaatsgevonden. Dit was een vriendschappelijk wedstrijd die in een gelijkspel eindigde.

De tweede wedstrijd waar de Kroaten tegen moeten voetballen is Canada. Het Kroatische voetbalteam is Canada nooit eerder tegengekomen. Ook hebben zij in het verleden geen interlands op vriendschappelijke basis tegen elkaar gespeeld. Wat de uitslag ook wordt, er wordt in ieder geval geschiedenis geschreven.

Als laatste wedstrijd in de F poule mag Kroatië het opnemen tegen onze zuiderburen België. Kroatië en de Belgen zijn elkaar op verschillende internationale voetbaltoernooien tegenkomen. Ook is het niet de eerste keer dat de Kroaten tegen de rode duivels moeten spelen op een WK. Echter was dat een voetbalwedstrijd om zich nog te kwalificeren voor het WK eindtoernooi. Daarnaast hebben de twee landen meerdere keren tegen elkaar gevoetbald op het EK. De uitslagen zijn zeer uiteenlopend, voorspellen van deze wedstrijd zal dan ook lastig worden.

Stand in Groep F van Kroatië

Poule F WK 2022WGWGVDVDTPunten
België
Canada
Marokko
Kroatië

Uitslagen, speelschema en programma Kroatië op het WK voetbal

Groep F WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
FAhmad Bin Ali23 november 202220.00
België
Canada
Tickets
FAl Bayt23 november 202211.00
Marokko
Kroatië
Tickets
FAl Thumama27 november 202214.00
België
Marokko
Tickets
FKhalifa International27 november 202217.00
Kroatië
Canada
FAhmad Bin Ali1 december 202216.00
Kroatië
België
Tickets
FAl Thumama1 december 202216.00
Canada
Marokko
Tickets

Selectie Kroatië

De selectie van Kroatië voor het WK 2022 in Qatar is nog niet bekend. De verplichte datum van bekendmaking ligt op 14 dagen voor de start van het WK. Dit is de officiële deadline die de FIFA hiervoor hanteert. De verwachting is dat ook iets voor die tijd bekend zal worden welke Kroaten er in de selectie zitten.

Wat we al wel weten is dat er 23 spelers aangewezen moeten worden voor de selectie van een land. Hiervan moeten er dan drie selectiespelers als keeper worden aangeschreven. Er bestaat een kans dat dit totaal aantal selectiespelers nog wordt verhoogd. Tijdens vorig EK in 2021 heeft de FIFA de nieuwe regel geïntroduceerd waarbij een selectie uit 26 spelers mag bestaan. Dit is iedereen goed bevallen, waardoor de kans aanwezig is dat het ook voor het WK 2022 in Qatar ingevoerd zal worden.

Rugnummers Kroatië

Zodra de selectie van de Kroatië doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van de Kroaten hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Kroatië zat in groep H voor de kwalificaties WK 2022. In deze kwalificatiepoule zaten ook Rusland, Slowakije, Cyprus, Slovenië en Malta. Kroatië heeft vijf wedstrijden moeten spelen om zich te kunnen kwalificeren. De winnaars van alle kwalificatiegroepen plaatsen zich voor het WK eindtoernooi. De nummers twee van elke poule moeten in de play-offs voetballen om het hoofdtoernooi van het WK 2022 te bereiken.

De Kroaten lieten niks aan het toeval over en werden eerste in de groep. Met de titel groepswinnaar weet Kroatië zich dus te verzekeren van deelname aan het hoofdtoernooi. Inmiddels zijn de Kroatische selectiespelers druk aan het oefenen voor de groepsfase van het WK.

Groep H Kwalificatie WK 2022WGWGVDVDTPunten
Kroatië *1072121423
Rusland1071219622
Slowakije10352171014
Slovenië10424131214
Cyprus101274215
Malta101279305
* Geplaatst voor het WK 2022 voetbal

Hoe deed Kroatië het tijdens vorige WK’s?

Het aantal deelnames aan het WK van Kroatië is laag. Toch presteert het land tijdens WK’s echt waanzinnig goed. De eerste deelname aan een WK van Kroatië was in 1998. Direct een groot succes voor het nationale voetbalelftal. Ze voetbalden zich naar de halve finales met een verovering op de derde plek van de wereld.

De derde plaats op dat allereerste succes WK van Kroatië is niet eens hun grootste prestatie geweest. De Kroaten wisten namelijk de WK finale te bereiken in 2018. Dit WK werd gehouden in Rusland. Kroatië speelde de WK finale hier tegen Frankrijk en verloor met een 4-2 stand.

Tenue en shirts Kroatië WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Kroatië is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.