Verenigde Staten WK 2022

Verenigde Staten op het WK 2022 – Selectie, opstellingen en speelschema

Het nationale voetbalteam van de Verenigde Staten is weer aanwezig op het WK 2022 voetbal. Er zijn veel verschillende cups, toernooien en Leagues waar de VS aan meedoet. Net zoals de vele toernooien die ze spelen, kent het voetbalelftal van de Verenigde Staten ook meerdere bijnamen. The Yanks is wel een van de meest bekende. Daarna worden ze ook bij enige regelmaat The red, white and blue genoemd. En natuurlijk The Stars and Stripes, allemaal te danken aan hun nationale vlag.

De Verenigde Staten zijn niet alleen actief in het werelddeel Amerika. In 2006 wist het land met hun nationale voetbalteam de 4e plaats te krijgen van de FIFA-wereldranglijst. Zes jaar later bereikten ze op diezelfde FIFA wereldranglijst hun laagste positie, namelijk nummer 36.

In 1930 werden de Verenigde Staten derde op het WK dat in Uruguay werd georganiseerd. De eerste en tevens beste titel die de VS met hun nationale team behaalde op wereldniveau kampioenschap voetbal. De Confederations Cup is voor de Amerikanen ook bekend terrein. Hier heeft de VS drie keer de halve finale gehaald. Van deze 3 topprestaties zijn ze twee keer derde geworden en een halve finale doorgekomen. Helaas verloren ze de finale van 2009 in Zuid Afrika en werden tweede op de Confederations Cup.

Tegen wie speelt de Verenigde Staten op het WK 2022?

Het Nationale voetbalteam van de VS is ingedeeld in poule B. In deze voetbalpoule zijn ze ingedeeld samen met Engeland, Wales en Iran. De eerste wedstrijd van de Verenigde Staten is tegen Wales.

De wedstrijd na Wales zal het nationale team van de Verenigde Staten tegen Engeland spelen. In 1950 speelden deze twee landen voor het eerst tegen elkaar op een WK. Deze wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door de VS. In 2010 vond de tweede WK ontmoeting plaats waarbij de Verenigde Staten een gelijk spel speelde.

VS in achtste finales WK 2022 tegen Nederland

De Verenigde Staten zijn tweede in Groep B geworden en hebben zich daardoor geplaatst voor de achtste finales van het WK 2022 voetbal. Ze spelen in de achtste finale van het WK tegen Nederland.

Stand en indeling in Poule B Verenigde Staten

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland*
3210927
Verenigde Staten*
3120215
Iran
3102473
Wales
3012161
* Nummers 1 en 2 naar achtste finales WK 2022

Speelschema, programma en uitslagen Poule B Verenigde Staten WK 2022

Groep BDatumTijd (NL)ThuisUitStadionUitslag
B21 november 202214.00
Engeland
Iran
Khalifa International6 - 2
B21 november 202220.00
Verenigde Staten
Wales
Ahmad Bin Ali1 - 1
B25 november 202211.00
Wales
Iran
Ahmad Bin Ali0 - 2
B25 november 202220.00
Engeland
Verenigde Staten
Al Bayt0 - 0
B29 november 202220.00
Wales
Engeland
Ahmad Bin Ali0 - 3
B29 november 202220.00
Iran
Verenigde Staten
Al Thumama0 - 1

Opstelling Verenigde Staten – Wales 21 november 2022

Opstelling Engeland – Verenigde Staten 25 november 2022

Opstelling Iran – Verenigde Staten 29 november 2022

Opstelling Nederland – Verenigde Staten 3 december 2022 om 16.00 uur

Selectie Verenigde Staten WK 2022

De 26-koppige definitieve selectie van de Verenigde Staten op het WK 2022 is hieronder in te zien. Het doorgeven van de definitieve selectie moest van FIFA voor 14 november zijn doorgegeven. Deze datum gold voor alle deelnemende landen.

Doelmannen: Matt Turner, Sean Johnson, Ethan Horvath

Verdedigers: Cameron Carter-Vickers, Sergino Dest, Aaron Long, Shaq Moore, Tim Ream, Antonee Robinson, Joe Scally, DeAndre Yedlin, Walker Zimmerman

Middenvelders: Brenden Aaronson, Kellyn Acosta, Tyler Adams, Luca de la Torre, Weston McKennie, Yunus Musah, Cristian Roldan

Aanvallers: Jesus Ferreira, Jordan Morris, Christian Pulisic, Gio Reyna, Joshua Sargent, Timothy Weah, Haji Wright

Rugnummers Verenigde Staten WK 2022

Hieronder de selectie van de Verenigde Staten, met rugnummers en de leeftijden van alle spelers.

Opstelling Verenigde Staten tijdens het WK voetbal in Qatar

De eerste wedstrijd van de Verenigde Staten is tegen Wales. Hieronder de opstelling:

Opstelling Verenigde Staten tegen Engeland

De tweede wedstrijd van de Verenigde Staten is tegen Engeland. Hieronder de opstelling:

Opstelling Verenigde Staten tegen Iran

De derde wedstrijd van de Verenigde Staten is tegen Iran. Hieronder de opstelling:

Kwalificatiegroep WK 2022

Nationaal team VS was ingedeeld in de kwalificatiegroep van de CONCACAF. Dat is de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Hiervoor zijn ook al een aantal kwalificatiewedstrijden gespeeld, met als resultaat een plek in deze kwalificatiepoule. In deze CONCACAF poule zaten 8 landen. De eerste vier hebben zich gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van het WK 2022 in Qatar.

De Verenigde Staten heeft met een derde plaats zich naar het eindtoernooi weten te voetballen. Samen met Mexico en Canada zijn zij winnaar van deze kwalificatiepoule. Costa Rica is vierde geworden en zal daarmee nog moeten voetballen om verder te komen. Dit doet het land in de intercontinentale play-offs die nog moeten plaatsvinden.

Hoe deed de VS het tijdens vorige WK’s?

De allereerste resultaten wist de VS al met zijn nationale voetbalteam te halen bij het ontstaan van de WK’s. In 1930 vond het eerste toernooi plaats tussen nationale voetbalteams die zich hadden aangesloten bij de FIFA. De VS presteerde waanzinnig goed en werd derde van het WK. Dit voetbaltoernooi vond plaats in Uruguay, gastland van het eerste officiële WK voetbal.

Het WK daaropvolgend, in 1934, wist de VS met voetbalteam de groepsfase door te komen. Helaas verloren ze de wedstrijd daarna en lagen ze uit het WK. De eerste grotere resultaten lieten toen lang op zich wachten. 1994 was het jaar waarin de VS de achtste finales wist te behalen. In 2002 kwamen ze nog een ronde verder. Op het WK in Japan en Zuid-Korea behaalde de Verenigde staten de kwartfinales, en behoorde toen weer even tot de top 8 beste voetbalteams van de wereld.

Tenue en shirts Verenigde Staten WK 2022

Bekijk het officiële WK 2022 shirt van de Verenigde Staten hieronder:

shirt verenigde staten WK 2022
Via Nike.com