Verenigde Staten WK 2022

Verenigde Staten op het WK 2022 – Selectie, opstellingen en speelschema

Het nationale voetbalteam van de Verenigde Staten is een actieve. Er zijn veel verschillende cups, toernooien en Leagues waar de VS aan meedoet. Net zoals de vele toernooien die ze spelen, kent het voetbalelftal van de Verenigde Staten ook meerdere bijnamen. The Yanks is wel een van de meest bekende. Daarna worden ze ook bij enige regelmaat The red, with en blue genoemd. En natuurlijk The Stars and Stripes, allemaal te danken aan hun nationale vlag.

De Verenigde Staten is niet alleen actief in het werelddeel Amerika. In 2006 wist het land met hun nationale voetbalteam de 4e plaats te krijgen van de FIFA-wereldranglijst. Zes jaar later bereikten ze op diezelfde FIFA wereldranglijst hun laagste positie, namelijk nummer 36.

In 1930 werd de Verenigde Staten derde op het WK dat in Uruguay werd georganiseerd. De eerste en tevens beste titel die de VS met hun nationale team behaalde op wereldniveau kampioenschap voetbal. De Confederations Cup is voor de Amerikanen ook bekend terrein. Hier heeft de VS drie keer de halve finale gehaald. Van deze 3 topprestaties zijn ze twee keer derde geworden en een halve finale doorgekomen. Helaas verloren ze de finale van 2009 in Zuid Afrika en werden tweede van de Confederations Cup.

Tegen wie speelt de Verenigde Staten op het WK 2022?

Het Nationale voetbalteam van de VS is ingedeeld in poule B. In deze voetbalpoule zitten in ieder geval Engeland en Iran. Het vierde team moet nog bekend gemaakt worden. De strijd in de UEFA play-offs voor de B poule en gaat tussen Schotland-Oekraïne tegen Wales. Een van deze drie teams zal dus de tegenstander van de Verenigde Staten worden. Dit is ook de eerst geplande wedstrijd voor de Amerikanen op het eindtoernooi van het WK.

De wedstrijd na de nog onbekende tegenstander, zal het nationale team van de Verenigde Staten tegen Engeland voetballen. In 1950 speelden deze twee landen voor het eerst tegen elkaar op een WK. Deze wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door de VS. In 2010 vond de tweede WK ontmoeting plaats waarbij de Verenigde Staten een gelijk spel speelde.

Stand en indeling in Poule B Verenigde Staten

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland
Iran
Verenigde Staten
Wales

Speelschema, programma en uitslagen Poule B Verenigde Staten WK 2022

Groep B WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
BKhalifa International21 november 202214.00
Engeland
Iran
BAhmad Bin Ali21 november 202220.00
Verenigde Staten
Wales
BAl Bayt25 november 202220.00
Engeland
Verenigde Staten
BAhmad Bin Ali25 november 202211.00
Wales
Iran
BAhmad Bin Ali29 november 202220.00
Wales
Engeland
BAl Thumama29 november 202220.00
Iran
Verenigde Staten

Selectie Verenigde Staten

Het nationale team van de Verenigde Staten voor het WK 2022 is nog niet bekend gemaakt. De verplichte datum voor het doorgeven van de selectie is 2 weken voordat het wereldkampioenschap begint. Dit hanteert de FIFA als verplichte deadline en geldt voor alle deelnemende landen van het WK 2022 in Qatar.

Rugnummers Verenigde Staten

Zodra de selectie van Verenigde Staten doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van de VS hieronder publiceren.

Opstelling Verenigde Staten tijdens het WK voetbal in Qatar

De eerste wedstrijd van de Verenigde Staten is tegen Iran. De opstelling is nog niet bekend.

Kwalificatiegroep WK 2022

Nationaal team VS was ingedeeld in de kwalificatiegroep van de CONCACAF. Dat is de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Hiervoor zijn ook al een aantal kwalificatiewedstrijden gespeeld, met als resultaat een plek in deze kwalificatiepoule. In deze CONCACAF poule zaten 8 landen. De eerste vier hebben zich gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van het WK 2022 in Qatar.

De Verenigde Staten heeft met een derde plaats zich naar het eindtoernooi weten te voetballen. Samen met Mexico en Canada zijn zij winnaar van deze kwalificatiepoule. Costa Rica is vierde geworden en zal daarmee nog moeten voetballen om verder te komen. Dit doet het land in de intercontinentale play-offs die nog moeten plaatsvinden.

Hoe deed de VS het tijdens vorige WK’s?

De allereerste resultaten wist de VS al met zijn nationale voetbalteam te halen bij het ontstaan van de WK’s. In 1930 vond het eerste toernooi plaats tussen nationale voetbalteams die zich hadden aangesloten bij de FIFA. De VS presteerde waanzinnig goed en werd derde van het WK. Dit voetbaltoernooi vond plaats in Uruguay, gastland van het eerste officiële WK voetbal.

Het WK daaropvolgend, in 1934, wist de VS met voetbalteam de groepsfase door te komen. Helaas verloren ze de wedstrijd daarna en lagen ze uit het WK. De eerste grotere resultaten lieten toen lang op zich wachten. 1994 was het jaar waarin de VS de achtste finales wist te behalen. In 2002 kwamen ze nog een ronde verder. Op het WK in Japan en Zuid-Korea behaalde de Verenigde staten de kwartfinales, en behoorde toen weer even tot de top 8 beste voetbalteams van de wereld.

Tenue en shirts Verenigde Staten WK 2022

Het officiële WK 2022 shirt en tenue van de VS is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.