Saudi-Arabië WK 2022

Saudi-Arabië op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Saudi-Arabië is een land die je niet direct associeert met voetballen. Toch heeft het land met zijn nationale voetbalelftal al fantastische zeges weten te boeken in de geschiedenis én is Saudi-Arabië aanwezig op het WK 2022 voetbal. Na zich een aantal jaren niet weten te plaatsen voor een WK wist het land toch naam te maken in 1994. Na een moeizame start betreft alle WK’s, kwam Saudi-Arabië tot ieders verbazing 1994 bij de achtste finales van het WK. Dat WK werd in Verenigde Staten georganiseerd.

De achtste finales is voor Saudi-Arabië de hoogst genoten positie geweest op het WK. Met het nationale elftal doen ze betere zaken in de Asia Cup. Deze Azië Cup is maar liefst drie keer gewonnen door Saudi-Arabië. In totaal hebben ze zes keer in de finale van dit grote voetbaltoernooi gestaan. De eerste deelname van het voetbalteam was in 1984 waar ze ook direct de titel op hun naam wisten te schrijven. De kampioenen halen vanaf dat jaar vijf keer achter elkaar de finale.

De Golf Cup of Nations is ook bekend terrein voor het land uit het Midden-Oosten. In totaal zijn ze nu drie keer kampioen geworden en hebben ze al in vele finales en halve finales gevoetbald. Naast dit grotere voetbaltoernooi heeft Saudi-Arabië ook naam gemaakt tijdens de Arab Nations Cup. Daar waar ze meer moeite hebben tijdens het WK, weten ze hier altijd goede resultaten te behalen. De Arab Nations Cup is dan ook tweemaal door de Saudi-Arabische voetballers gewonnen.

Tegen wie speelt Saudi-Arabië op het WK 2022?

Saudi-Arabië is ingedeeld in de C poule van het WK 2022. In deze poule zitten Argentinië, Mexico en Polen. Deze vier landen zullen tegen elkaar strijden voor een plek naar de achtste finales in Qatar 2022, ook wel de knock-out fase genoemd. Om deze groepsfase door te komen moet Saudi-Arabië 3 wedstrijden spelen.

De eerste wedstrijd die Saudi-Arabië moet spelen is tegen de selectie van Argentinië, die 2 WK titels op zijn naam heeft geschreven. Het land uit het Midden-Oosten wordt hierbij direct op de proef gesteld. De daaropvolgende voetbalwedstrijd is tegen Polen. De laatste poulewedstrijd is Saudi-Arabië – Mexico.

Het Argentijnse voetbalelftal is in het verleden alleen een vriendschappelijke tegenstander geweest van Saudi-Arabië. Deze wedstrijd in Qatar zal de eerste wedstrijd zijn voor een toernooi. In dit geval dus een voetbalwedstrijd in de poulefase van het WK 2022 in Qatar.

Polen – Saudi-Arabië is voor het laatst gespeeld in 2006. Deze wedstrijd was een van de vriendschappelijke interlands die tussen deze twee landen heeft plaatsgevonden. Het WK van Qatar zal dus de eerste officiële wedstrijd zijn.

Saudi-Arabië heeft meerdere keren een interland tegen Mexico gespeeld. Deze voetbalwedstrijden waren vriendschappelijk, maar ook zijn zij elkaar tegengekomen bij de FIFA Confederations Cup. Niet eerder heeft Saudi-Arabië op een WK tegen Mexico gespeeld.

Stand en indeling Saudi-Arabië

Poule C WK 2022WGWGVDVDTPunten
Argentinië
Saudi-Arabië
Mexico
Polen

Uitslagen Saudi-Arabië WK voetbal 2022

Groep C WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
CLusail22 november 202211.00
Argentinië
Saudi-Arabië
CStadium 97422 november 202217.00
Mexico
Polen
CLusail26 november 202220.00
Argentinië
Mexico
CEducation City26 november 202214.00
Polen
Saudi-Arabië
CStadium 97430 november 202220.00
Polen
Argentinië
CLusail30 november 202220.00
Saudi-Arabië
Mexico

Selectie Saudi-Arabië

De selectie van Saudi-Arabië voor het WK 2022 in Qatar is nog niet bekend. De verplichte datum voor het voetballand is twee weken voordat het WK begint. FIFA wil dan ieder deelnemend land zijn selectie 14 dagen voor de opening van het WK 2022 Qatar doorgeeft.

Wat al wel bekend is, is dat de selecties van een land uit 23 spelers moet bestaan. Van deze 23 selectiespelers zijn er 3 keeper. De kans bestaat dat FIFA de regel van 23 spelers verhoogt. Een selectie van het voetballand mag dan uit 26 bestaan. Deze regel is tijdens het EK voetbal 2021 geïntroduceerd. Gezien deze nieuwe regel omtrent de selectie goed is bevallen, is de kans aanzienlijk dat ook het WK deze nieuwe vorm aanneemt.

Rugnummers Saudi-Arabië

Zodra de selectie van Saudi-Arabië doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Saudi-Arabië hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

De kwalificatiegroep voor het WK 2022 was in Azië verdeeld over twee poules. Deze kwalificatiepoules hadden ieder zes landen in de groep. Saudi-Arabië moest eerste of tweede van de kwalificatiegroep worden om zich voor het WK van 2022 in Qatar te kwalificeren. De nummers drie van de poule in deze kwalificatie van Azië moesten tegen elkaar voetballen voor een plek in de intercontinentale play-offs.

Saudi-Arabië is eerste van de groep geworden. Hierdoor plaatse het nationale voetbalelftal zich voor de groepsfase van het WK. Het Saudi-Arabische land moest tegen Japan, Australië, Oman, China en Vietnam spelen. Japan eindigde onder Saudi-Arabië en Australië moest een zesde wedstrijd spelen tegen de nummer drie van de andere WK Azië kwalificatiepoule. Een goed begin voor het Saudi-Arabische elftal om zich met een nummer 1 positie te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

Groep B WK 2022 kwalificatie AziëWGDVDTPtn
Saoedi-Arabië*1012623
Japan*1012422
**Australië1015915
Oman10111014
China109196
Vietnam108194
*Nrs. 1 en 2 naar WK 2022. **Nr. 3 van beide groepen tegen elkaar voor een plek in intercontinentale play-offs

Hoe deed Saudi-Arabië het tijdens vorige WK’s?

Hoewel Saudi-Arabië een land is wat je niet direct met voetbal associeert, hebben ze zich toch een aantal keren weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi tijdens vorige WK’s. Saudi-Arabië is zelfs een keer door de groepsfase gekomen en plaatste zich hierbij voor de achtste finales. Helaas verloor het land uit het Midden-Oosten de eerste wedstrijd in de knock-out fase en lagen er toen uit. Dit is hun beste resultaat geweest, deze geschiedenis schreven ze op het WK van 1994. Gastland van dat wereldkampioenschap was de Verenigde Staten.

Het allerlaatste WK voetbal was in 2018 en vond plaats in Rusland. Saudi-Arabië is dit WK ook door de kwalificatierondes gekomen, maar helaas wisten ze de groepsfase niet door te komen. Wellicht gaat het WK 2022 Qatar in de boeken voor het land. Want als ze verder dan de achtste finales schrijft het land al geschiedenis met een persoonlijk record.

Tenue en shirts Saudi-Arabië WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Saudi-Arabië is nog niet bekend.