Japan WK 2022

Japan op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Japan was voor het eerst aanwezig op het WK 98 in Frankrijk en heeft sindsdien geen eindronde meer gemist. Japan is nu ook op het WK 2022 in Qatar weer aanwezig, voor de zesde keer op een eindronde dus. Vooral op eigen werelddeel weten de Japanners goed te presteren. De eindrondes op de wereldkampioenschappen voetbal en Japan gaan wat minder goed samen. Ze kwamen nooit verder dan de achtste finales van een WK voetbal.

japan wk 2022 selectie
Photo by Braden Hopkins on Unsplash

De Asia Cup is iets wat wel in het straatje ligt van voetballend Japan. In 1992 is het land gastheer van de Azië Cup, maar ook wint Japan deze kampioenschappen. Het begin van groter succes in eigen werelddeel. Zij worden namelijk in totaal vier keer kampioen van de Asia Cup. De meest recente Asia Cup die is gespeeld waren de kampioenschappen in 2019. Ook wist Japan hierin de finale te bereiken maar konden deze niet winnen.

Japan mocht ook meerdere pogingen wagen op de Confederations Cup. Volgens FIFA het grootste internationale voetbaltoernooi op de WK’s na. Japan was samen met Zuid-Korea gastland van de Confederations Cup in 2001. En ook, net zoals de Asia Cup, haalde Japan de finale tijdens het internationale toernooi in eigen land georganiseerd.

Tegen wie speelt Japan op het WK 2022?

Japan gaat op het WK van 2022 spelen tegen onder andere Spanje en Duitsland. Daarnaast zal er nog een land bekend gemaakt worden die Japan vergezelt in de poule. De winnaar van Costa Rica – Australië moet nog bekend worden, zij spelen in juni hun wedstrijd in de Play-offs. Dit land vormt samen met Japan, Duitsland en Spanje dan de poule E van het WK 2022.

Japan en Duitsland kennen elkaar alleen van vriendschappelijke wedstrijden. Inmiddels heeft de laatste wedstrijd tussen Japan en Duitsland alweer 16 jaar geleden plaatsgevonden. In totaal speelden deze landen twee vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar. Hiervan heeft Japan een keer gelijk gespeeld en een keer met 3-0 van Duitsland verloren. De Japanners hebben dus nog wat te vereffenen met het Duitse voetbalelftal.

Ook de Spanjaarden zijn een beetje onbekend terrein voor Japan. In totaal hebben zij 1 ontmoeting gehad. Deze wedstrijd was vriendschappelijk en is uiteindelijk verloren door Japan met 1-0.

Stand Japan Groep E WK 2022

Poule E WK 2022WGWGVDVDTPunten
Spanje
Costa Rica
Duitsland
Japan

Uitslagen Japan WK 2022 voetbal

Groep E WK 2022SpeelstadDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
EAl Thumama23 november 202217.00
Spanje
Costa Rica
EKhalifa International23 november 202214.00
Duitsland
Japan
EAl Bayt27 november 202220.00
Spanje
Duitsland
EAhmad Bin Ali27 november 202211.00
Japan
Costa Rica
EKhalifa International1 december 202220.00
Japan
Spanje
EAl Bayt1 december 202220.00
Costa Rica
Duitsland

Selectie Japan

Er is niet bekend wie er in de selectie van Japan zal komen. De verwachting is dat Japan dit in de loop van de tijd bekend zal maken. FIFA heeft een deadline gesteld op twee weken voor aanvang van het toernooi. Japan en alle andere landen zijn verplicht hun selectie 14 dagen voor de start van het WK 2022 in Qatar de selectie door te geven.

Wel is bekend dat een selectie moet bestaan uit 23 spelers. Van dit aantal selectiespelers worden er 3 aangewezen als keeper. De kans is reëel dat het aantal door de FIFA wordt veranderd. Afgelopen EK is namelijk het aantal verhoogt met 3 spelers. Landen mochten toen in totaal 26 spelers aanwijzen om in de selectie te staan. Van dit aantal zijn dan ook weer 3 voetballers als keeper aangesteld. De kans is groot dat de FIFA deze nieuwe regel ook voor het WK van 2022 in Qatar invoert gezien het goed is bevallen tijdens het EK.

Rugnummers Japan

Zodra de selectie van Japan doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Japan hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Japan moest de kwalificatiewedstrijden spelen in de poules van Azië. In totaal waren er 12 landen verdeeld over 2 groepen. De nummers 1 en 2 van beide groepen mochten direct door naar het WK 2022 eindtoernooi. Japan werd tweede van de poule en haalde hierdoor zijn ticket om deel te nemen aan het WK in Qatar. Saudi-Arabië werd eerste in de groep van Japan. Australië landde met een derde plek na Japan en moet voetballen in de Play-offs om nog naar het eindtoernooi in Qatar te kunnen. Oman China en Vietnam zijn laatste drie geworden en kunnen niet naar de groepsfase van het eindtoernooi.

De andere poule waarbij Japan niet zat ingedeeld is gewonnen door Iran. Daarna heeft Zuid-Korea een ticket binnengesleept door tweede van de groep te worden. Als derde eindigde VAE, die in de Play-offs uitgeschakeld is voor een ticket naar het WK in Qatar. De nummers 3 tot en met 6 moeten nog 4 jaar wachten op een volgende kans voor het WK. Dit zijn de landen Irak, Syrië en Libanon.

Groep B WK 2022 kwalificatie AziëWGDVDTPtn
Saoedi-Arabië*1012623
Japan*1012422
**Australië1015915
Oman10111014
China109196
Vietnam108194
*Nrs. 1 en 2 naar WK 2022. **Nr. 3 van beide groepen tegen elkaar voor een plek in intercontinentale play-offs

Hoe deed Japan het tijdens vorige WK’s?

Wanneer we de statistieken erbij pakken zien we dat Japan het tijdens vorige WK’s het wisselend doet. Wanneer je het in het tijdsbestek ziet lijkt Japan een diesel. Ze startten langzaam. Eerst weten ze zich geen plekje te bemachtigen op het eindtoernooi van een WK. Ze komen de kwalificatierondes niet door of trekken zich terug.

In 1998, tijdens het WK in Frankrijk, is het dan eindelijk zover. Japan weet de kwalificatierondes van het WK door te komen en mag deelnemen aan het eindtoernooi. In 2002 is Japan gastland van het WK. Japan is samen met Zuid-Korea gastheer van dit WK. Tijdens dit WK weet Japan voor het eerst de achtste finales (de knock-out fase) te halen. Helaas strandden ze ook hier. Toch is dit hun hoogst behaalde resultaat op een WK sinds het begin van hun reeks deelnames.

De WK’s die volgen nadat Japan zelf gastland was, zijn de Japanners altijd aanwezig geweest op het eindtoernooi. Ze halen af en toe een knock-out fase, maar de kwartfinales lijken nog te ver weg. Wie weet gaat Japan tijdens het WK 2022 in Qatar stunten.

Tenue en shirts Japan WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Japan is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.