Iran WK 2022

Iran op het WK 2022 – Selectie en speelschema

Het Iraanse voetbalelftal zal Iran vertegenwoordigen op het WK voetbal 2022 in Qatar. Het land is een van de drie grootmachten in Azië. Samen met Japan en Zuid-Korea kent ook Iran een stevige positie in de wereld. De allereerste internationale voetbalwedstrijd van Iran vond plaats in 1941. Zij speelden toen een gelijkspel tegen Afghanistan.

Het Iraanse team kent ook een sterke positie in de Aziatische voetbalkampioenschappen. Hun eerste inschrijving van dit toernooi was in 1960. Met hun stoere bijnaam ‘De Perzische Leeuwen’ weet het voetbalteam de West Aziatische kampioenschappen maar liefst drie keer op rij te winnen. In totaal is Iran 4 keer kampioen geworden van deze voetbalkampioenschappen.

Ook de grotere kampioenschappen waren een mooie uitdaging voor het voetbalteam van Iran. Want ook hier wisten zij 3 keer achter elkaar kampioen te worden met hun nationale voetbalteam. Iran won namelijk de kampioenschappen van 1968, 1972 en 1976. Na deze succesvolle jaren van Iran wist het land de Azië Cup niet meer te winnen. Wel zijn zij een aantal keer derde geworden.

Tegen wie speelt Iran op het WK 2022?

Iran is in de B poule ingedeeld. Samen met Engeland en de Verenigde Staten wachten zij nog op de bekendmaking van het vierde voetbalteam wat in deze poule komt. De zal de uiteindelijk winnaar zijn van Schotland-Oekraïne tegen Wales. Deze twee wedstrijden moeten namelijk nog worden gespeeld in de UEFA playoffs.

Stand en indeling Iran WK 2022

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland
Iran
Verenigde Staten
Wales

Iran zal dus in totaal 3 poulewedstrijden spelen. De eerste voetbalwedstrijd van het Iraanse team is tegen Engeland. Dit zal de eerste keer zijn dat Iran tegen Engeland zal spelen. In het verleden heeft Iran wel wedstrijden tegen de poule genoot Verenigde Staten gespeeld. En met succes! Tijdens het WK van 1998 wisten de Perzische Leeuwen de VS te verslaan met 2-1. Dit WK werd georganiseerd in Frankrijk. Naast deze eerdere kennismaking heeft het Iraanse voetbalteam nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten gespeeld. Deze wedstrijd vond plaats in Amerika en eindige in een gelijke stand.

Wedstrijden, uitslagen en programma Iran WK voetbal

Groep B WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
BKhalifa International21 november 202214.00
Engeland
Iran
BAhmad Bin Ali21 november 202220.00
Verenigde Staten
Wales
BAl Bayt25 november 202220.00
Engeland
Verenigde Staten
BAhmad Bin Ali25 november 202211.00
Wales
Iran
BAhmad Bin Ali29 november 202220.00
Wales
Engeland
BAl Thumama29 november 202220.00
Iran
Verenigde Staten

Selectie Iran

Wie in de selectie van Iran komt is nog niet bekend gemaakt. Het doorgeven van de selectiespelers moet uiterlijk twee weken voordat het WK toernooi begint. Dit is de officiële deadline die de FIFA hiervoor hanteert. Tot die tijd zullen we moeten speculeren wie zal uitkomen voor het nationale elftal van Iran.

Naast Iran, zijn er nog geen andere bekendmaking geweest van de selecties. De regels zijn voor ieder land hetzelfde. Wat we weten is dat de bekendmaking in ieder geval twee weken voor het WK zal plaatsvinden.

Nederlands voetbaltalent Reza Ghoochannejhad

Eerdere jaren hebben wij al mogen genieten van talent Ghoochannejhad. Deze voetballer startte zijn voetbalcarrière in Nederland waar hij ook is opgegroeid. Doordat zijn roots in Iran liggen kwam de voetballer ook uit voor het Iraanse land. En hoe! Hij wist Nederland aan de buis te kluisteren tijdens de WK voetbalwedstrijden van Iran.

Ghoochannejhad maakte zijn debuut met het Iraanse voetbalteam in 2012. Ook wist hij te scoren tijdens het WK in de wedstrijd tegen Libanon. Nog mooier was zijn doelpunt tijdens de voetbalwedstrijd tegen Zuid-Korea. Hij scoorde als enige, hierdoor zorgde Ghoochannejhad ervoor dat Iran groepswinnaar van dat WK werd. Zo verzekerde hij Iran van deelname aan het WK voetbal in 2014. Een talent bij vele Nederlanders geliefd en nu ook wereldwijd bekend.

Rugnummers Iran

Zodra de selectie van Iran is doorgegeven aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Iran hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Iran moest de kwalificaties spelen in een poule met 5 andere landen. De kwalificaties van Azië moesten gespeeld worden met 12 landen. Het Iraanse voetbalteam was in de A poule. Samen Samen met Zuid-Korea hebben zij zichzelf verzekert van deelname aan het hoofdtoernooi van het WK 2022. Iran is eerste van de poule geworden. De nummer 3 van de A poule moet de Intercontinentale play-offs spelen om zich te kunnen verzekeren van een plek op het WK eindtoernooi.

De andere wedstrijden die Iran heeft gespeeld tijdens de kwalificatierondes voor het WK waren tegen VAE (Verenigde Emiraten), Irak, Syrië en Libanon. Met 25 punten werd Iran eerste van de poule.

Groep A WK 2022 kwalificatie AziëWGDVDTPtn
Iran*1015425
Zuid-Korea*1013323
VAE**107712
Irak106128
Syrië109165
Libanon105136
*Nrs. 1 en 2 naar WK 2022. **Nr. 3 van beide groepen tegen elkaar voor een plek in intercontinentale play-offs

Hoe deed Iran het tijdens vorige WK’s?

Het Iraanse nationale voetbalteam heeft zich vaker weten te plaatsen voor het WK. In totaal hebben zij 5 keer mogen spelen op het hoofdtoernooi WK. De eerste deelname aan het wereldkampioenschap voetbal vond plaats in 1978. Organiserend land was Argentinië. Hier wist Iran niet verder te komen dan de groepsfase. De andere 4 WK’s waren in de jaren 1998, 2006, 2014 en het allerlaatste WK van 2018.

Tenue en shirts Iran WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Iran is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.