Qatar WK 2022

Qatar op het WK 2022 – Selectie en speelschema

Qatar is gastland van het WK 2022 voetbal, waardoor het Qatarees voetbalelftal zich automatisch heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi. Het is gebruikelijk dat een gastland de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal speelt. Echter heeft Qatar aangegeven dit niet te willen, daarom komt de selectie van het Qatarees voetbalteam later op de openingsdag in actie. Qatar zit in de A poule samen met Nederland, Senegal en Ecuador. Het Nederlands voetbalelftal mag hierdoor de openingswedstrijd van het WK 2022 spelen. Hierin neemt Oranje het op tegen Senegal. Hierna zal Qatar in actie komen en neemt het op tegen Ecuador.

De eerste kennismaking van Qatar met het WK voetballen was in 1977. Dit was het eerste jaar waarin het Qatarees voetbalelftal op wereldniveau kon voetballen. Helaas wist het land zich niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

In 1992 boekte Qatar hele goede resultaten met het voetbal. De Qatarezen wisten met hun beste voetbalselectie maar liefst de kwartfinale van de Olympische Spelen te halen.

Tegen wie speelt Qatar op het WK 2022?

Tijdens het WK zal Qatar in ieder geval 3 wedstrijden spelen in poule A van het WK 2022. Qatar speelt op het WK van 2022 zijn eerste voetbalwedstrijd tegen Equador. De andere twee tegenstanders zijn het Nederland elftal en Senegal. Het Qatarees voetbalelftal speelt zijn tweede wedstrijd tegen Senegal. De laatste groepswedstrijd in Groep A voor Qatar is tegen het Nederlands elftal.

Stand Groep A WK 2022

Poule A WK 2022WGWGVDVDTPunten
Qatar
Ecuador
Senegal
Nederland

Uitslagen, programma en speelschema Groep A

Groep A WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
AAl Thumama21 november 202211.00
Senegal
Nederland
Tickets
AAl Bayt21 november 202217.00
Qatar
Ecuador
AAl Thumama25 november 202214.00
Qatar
Senegal
AKhalifa International25 november 202217.00
Nederland
Ecuador
Tickets
AAl Bayt29 november 202216.00
Nederland
Qatar
Tickets
AKhalifa International29 november 202216.00
Ecuador
Senegal

Selectie Qatar

De selectie van organiserend land Qatar is nog niet bekend. De verwachting is dat bekendmaking van de selectie iets voor de verplichte deadline zal plaatsvinden. Het doorgeven van de Qatarese selectie moet van FIFA twee weken voor het toernooi zijn doorgegeven. Deze datum geldt voor alle deelnemende landen.

Een definitieve selectie moet bestaan uit 23 spelers. Van deze 23 spelers zijn er 3 keepers. Er bestaat een kans dat de FIFA nog gaat beslissen dat een selectie uit 26 spelers mag bestaan. Dit is tijdens het afgelopen EK voetbal in 2021 ook gebeurt.

Saad Al Sheeb is een troef van Qatar. Deze keeper heeft de award voor ‘Best Goalkeeper’ gewonnen. Tijdens de AFC Asian Cup in 2019 was hij de keeper van het Qatarese voetbalelftal. Tijdens deze voetbalcup heeft Qatar maar één doelpunt tegen gekregen. Niet voor niks dus dat Saad Al Sheeb met Qatar deze geweldige voetbaltitel op zijn naam heeft gekregen.

 

Rugnummers Qatar

Zodra de selectie van Qatar doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Qatar hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

Omdat Qatar gastland is hoeft het land geen kwalificaties te spelen om mee te doen aan het eindtoernooi. Landen die het Wereldkampioenschap voetbal organiseren hoeven zich namelijk niet te kwalificeren en zijn altijd verzekerd van een plaatsing. Qatar maakte zijn voetbaldebuut voor de WK kwalificaties in 1977. Helaas wist de Qatarese selectie zich niet door deze kwalificatieronde te spelen. Tot het WK 2022 is Qatar nooit verder gekomen dan de kwalificatierondes.

Hoe deed Qatar het tijdens vorige WK’s?

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Qatar meedoet aan het hoofdtoernooi voor het WK voetbal. Qatar speelde voor het eerst kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal. Maar vanaf toen heeft het Qatarese voetbalelftal zich niet weten te plaatsen voor een WK. De deelname aan het hoofdtoernooi heeft het land nu automatisch gekregen omdat Qatar het gastland WK 2022 is. Wordt dit jaar dan het voetbaljaar waarin Qatar geschiedenis kan schrijven op wereldniveau? Alle Qatarese voetbalfans kijken ernaar uit en hopen op mooie verrassingen!

Tenue en shirts Qatar WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Qatar is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het WK 2022 en het Nederlands Elftal?

Blijf up to date en schrijf je in op de gratis nieuwsbrief over het WK voetbal van 2022.