Moet je een VPN gebruiken voor het streamen van sport?

Wereldwijd worden er honderden sportwedstrijden per dag gespeeld. Toch wil dat lang niet altijd zeggen dat deze sporten voor iedereen beschikbaar zijn, ondanks dat ze wel uitgezonden worden op televisie. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze wedstrijden alsnog online te kunnen kijken, waarbij de focus ligt op een VPN. Want is een VPN nu echt de moeite waard om bijvoorbeeld naar het EK voetbal van 2024 te kijken?

Wat is een VPN?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst bepalen wat een VPN precies is en wat je ermee kunt. VPN staat voor Virtual Private Network, een tool waarmee je een beveiligde verbinding tussen apparaten en het internet kunt opzetten. De data worden verzonden en ontvangen via een versleutelde virtuele tunnel, waardoor je internetgegevens worden beveiligd.

Dit gebeurt door een encryptieprotocol te gebruiken, waardoor alleen het ontvangende apparaat je gegevens kan lezen. Je online activiteiten kunnen dan niet getraceerd worden, waardoor je optimaal geniet van je privacy en veiligheid.

WK voetbal kijken in buitenland met een VPN
Het EK en WK voetbal kan je kijken vanuit het buitenland met een VPN

Waarom sport streamen met een VPN?

Maar waarom zou je dan sporten moeten streamen via een VPN? De eerste belangrijke reden is om blokkades te omzeilen, bijvoorbeeld vanwege de locatie waar je je bevindt. Ga je bijvoorbeeld gedurende het EK 2024 op vakantie buiten Europa en wil je toch de wedstrijden met Nederlandse ondertiteling gebruiken, dan biedt een VPN uitkomst.

Je kunt namelijk net doen alsof je je in Nederland bevindt door verbinding te maken met een VPN-server in Nederland. Zo denkt NPO dat je niet meer in het buitenland bent en kun je weer alle zenders aan die je normaal ook aan zou kunnen. Hierdoor kun je dus ook de wedstrijden van Nederland bekijken.

Veilig surfen met wifi-hotspot

In het buitenland maken we vaak gebruik van (open) wifi-hotspots. Hierdoor hoeven we geen bundel in het buitenland aan te schaffen en zijn we toch in contact met vrienden en familie. Toch schuilen hier ook gevaren in, zeker als het een open wifi-hotspot is. In dat geval is het voor iedereen mogelijk om toe te treden, ook voor hackers bijvoorbeeld.

Dit kun je oplossen door een VPN te gebruiken, mede door de beveiligde tunnel die we hierboven al benoemde. Zo kunnen hackers de data namelijk niet onderscheppen die je naar anderen stuurt of ontvangt. Ook als je bijvoorbeeld moet inloggen bij KPN of Ziggo om de wedstrijden uit het speelschema van het EK 2024 te kijken, loop je dus geen risico dat je inloggegevens door anderen gebruikt kunnen worden.

Websites testen op veiligheid

Bij een aantal VPN aanbieders is het mogelijk om ook op de websites bepaalde handelingen uit te voeren. Zo is het mogelijk om advertenties en trackers te blokkeren. Ook een website scannen op malware is in sommige gevallen mogelijk. Op die manier word je dus beschermd tegen de dagelijkse gevaren die je bij het surfen op het internet tegenkomt.

Naast dat een VPN aanbieder websites kan scannen, is het ook mogelijk om bestanden te scannen terwijl deze gedownload worden. Zo worden ze verwijdert of geblokkeerd voordat ze je apparaat kunnen beschadigen. En dit alles kan een cruciale rol spelen bij het zoeken naar een website waar je online EK wedstrijden kunt kijken.

Zijn er ook nadelen?

Is het dan aan te raden om altijd sport te streamen met een VPN? Nee, dat dan weer niet. Grote evenementen worden vaak georganiseerd en allerlei verschillende partijen krijgen grote sommen geld om de wedstrijden uit te mogen zenden. Ook bij het EK 2024 is dat het geval als Nederland haar wedstrijden gaat spelen. De Nederlandse zenders hebben in dat geval flink betaald om de wedstrijden te mogen uitzenden.

Ben je echter op zoek naar de kleinere evenementen, dan is het de vraag of het moreel verantwoord is om met een VPN de sport te gaan bekijken. In dit soort gevallen wordt er een pay-per-view optie geboden of moet je een kleine maandelijkse bijdrage betalen elke maand om de wedstrijden te kunnen zien. In dat soort gevallen zouden we niet adviseren om een VPN te gebruiken, maar gewoon te betalen voor de dienst.

Kortom, een VPN bied je de mogelijkheid om veilig en overal ter wereld het EK 2024 te volgen, ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Daarnaast biedt het je ook extra bescherming bij het surfen op het internet of het bezoeken van websites waar ze een sport streamen. Het is dus aan te raden om VPN te gebruiken bij het streamen van sporten, mits dit natuurlijk moreel verantwoord is!

Plaats een reactie