Wales WK 2022

Wales op het WK 2022 – Selectie, opstelling en speelschema

Het Nationale voetbalteam van Wales heeft zich geplaatst voor het WK 2022 voetbal in Qatar. Wales wist zich pas via de play-offs te plaatsen door Oekraïne uit te schakelen. Wales heeft het WK-ticket uitgebreid gevierd, want de laatste keer dat het land op een WK speelde is lang geleden. Internationaal voetbal is voor Wales niet onbekend. Zij vormen al een internationaal voetbalteam vanaf 1876 en was toen het derde land van de wereld die een internationale voetbalwedstrijd speelde.

Ondanks dat het de tweede keer deelname is aan het hoofdtoernooi van een WK, is Wales dus al vanaf het begin bekend in de voetbalwereld en zijn ze een welbekende speler bij de FIFA. De hoogst genoten ranking op de FIFA voetbalranglijst is in 2015 behaald. Wales wist toen nummer 8 op de ranglijst in te nemen. Het jaar dat Wales zich kwalificeerde voor het EK 2016. Op dat EK heeft Wales de halve finales gehaald. Een ongekend succes van het voetballende Wales.

Andere internationale toernooien waar Wales voetbalde is de UEFA Nations League. Wales werd in 2018/2019 19e en het daaropvolgende voetballeague wist Wales het eigen record te verbeteren met een 17e plaats.

Tegen wie speelt Wales op het WK 2022?

Wales zit samen met de selectie van Engeland, Iran en de Verenigde Staten in een poule. Het UK land Wales vormt samen met deze drie internationale teams poule B van het WK 2022.

Al voordat de wedstrijden zijn gespeeld heeft Wales veel emoties opgeroepen. De loting om bij Engeland in een poule te zitten is al snel onderwerp van gesprek. Beide komen ze uit het Verenigd Koninkrijk en hebben zij al veel onderlinge ontmoetingen gehad. Engeland is een geduchte tegenstander van Wales, die het land vaker bij het grote succes weg hield. Wie weet wordt het een revanche van Wales tegen Engeland in deze mooie B poule van het WK 2022.

De focus ligt voor sommigen misschien op de ontmoeting met Engeland, maar Wales kan ook zeggen dat Iran en de Verenigde Staten bekende van ze zijn. Echter hebben deze landen nooit eerder een officiële voetbalwedstrijd tegen elkaar gespeeld. Wales heeft een keer vriendschappelijk tegen Iran gespeeld, wat in 1978 was. De VS is dan een betere bekende, maar uiteindelijk ook een vrij nieuwe tegenstander. De voetbalwedstrijden Wales – VS kan je net in meervoud benoemen. Twee keer eerder heeft Wales tegen de VS gevoetbald. Van deze twee ontmoetingen vond de laatste vriendschappelijke wedstrijd plaats in 2020. De wedstrijd eindigde in een 0-0.

Stand Wales Groep B WK voetbal 2022

Poule B WK 2022WGWGVDVDTPunten
Engeland
Iran
Verenigde Staten
Wales

Uitslagen en speelschema Wales WK 2022 voetbal

Groep B WK 2022StadionDatumTijd (NL)ThuisUitUitslag
BKhalifa International21 november 202214.00
Engeland
Iran
BAhmad Bin Ali21 november 202220.00
Verenigde Staten
Wales
BAl Bayt25 november 202220.00
Engeland
Verenigde Staten
BAhmad Bin Ali25 november 202211.00
Wales
Iran
BAhmad Bin Ali29 november 202220.00
Wales
Engeland
BAl Thumama29 november 202220.00
Iran
Verenigde Staten

Selectie Wales

De bekendmaking van de selectie van Wales moet nog komen. Verwacht wordt dat deze ongeveer twee weken voor de start van het WK 2022 in Qatar wordt bekendgemaakt. Er is een deadline voor het doorgeven van de selectie. Wales en alle andere landen moeten namelijk de selectie uiterlijk 13 november 2022 doorgeven aan de FIFA.

Wat ook al bekend is, is het aantal spelers waar een selectie uit mag bestaan. Elk deelnemend land, dus ook Wales, bestaat uit 26 selectiespelers. Elk team zet 26 spelers op de kaart. FIFA heeft een nieuwe regel ingevoerd, waardoor de selectie uit 26 spelers mag bestaan. Deze regel is tijdens het EK 2021 gehanteerd en goed bevallen. Hierdoor mag Wales dus ook 26 voetballers selecteren. Van deze spelers moeten er minimaal 3 als keeper worden genoteerd, dit geldt voor elke WK deelnemer.

Rugnummers Wales

Zodra de selectie van de Wales doorgegeven is aan de organisatie, zullen we de rugnummers van Wales hieronder publiceren.

Kwalificatiegroep WK 2022

De kwalificatiegroep van Wales voor het WK 2022 in Qatar was de groep met België. Kwalificatiegroep E had 5 deelnemers. Wales werd tweede van de poule en België heeft deze kwalificatie WK poule van 2022 gewonnen. Wales verloor met 3-1 van de Rode Duivels en speelde een keer gelijk. Wales mocht met de tweede plaats verder naar de Play-offs om daar nog een ticket voor het hoofdtoernooi van het WK te bemachtigen. Ook nummer 3 van de poule waar Wales in zat kreeg een kans voor het WK-ticket, in dit geval Tsjechië.

Wales speelde de Play-offs voor het WK na de kwalificatiepoule. Na een overwinning op Oostenrijk mocht Wales het opnemen tegen Oekraïne. Wales Oostenrijk eindigde in een 2-1 voor Wales en ondertussen won Oekraïne van Schotland met 3-1. Daarna mochten zij tegen elkaar voetballen en wist Wales het succes te behouden. De wedstrijd eindigde in 1-o voor Wales en heeft zich hiermee geplaatst voor het hoofdtoernooi van het WK 2022 in Qatar.

Groep E Kwalificatie WK 2022WGWGVDVDTPunten
België*862025620
Wales **843114915
Tsjechië ***842214914
Estland81169214
Wit-Rusland81077243
* Geplaatst voor het WK 2022 voetbal
** Naar play-offs WK 2022
*** Naar play-offs WK 2022 via Nations League

Hoe deed Wales het tijdens vorige WK’s?

De vorige WK successen van Wales zijn eigenlijk niet in meervoud te schrijven. Zij hebben zich namelijk maar 1 keer weten te plaatsen voor een WK. Wales deed voor het eerst mee aan het hoofdtoernooi van een WK in 1950. Dit WK leek Wales al meerdere keren te zijn uitgeschakeld, maar wist toch kansen te creëren of krijgen van andere landen en de organisatie van de wereldkampioenschappen voetbal. Dit WK vond plaats in Zweden.

Israël plaatste zich voor het WK in 1950 zonder te spelen. Dit kwam omdat alle tegenstander van dit voetbalteam zich terugtrokken. De organisatie besloot dat de nummers 2 tegen Israël moesten spelen. België kwam als winnaar uit de bus, maar ook dit voetbalelftal trok zich terug. Hierdoor zat Wales weer in de race. Ze speelden meerdere wedstrijden en eindigde in een gelijke telling samen met Hongarije. Er moest een beslissende wedstsrijd komen welke door Wales is gewonnen. Uiteindelijk kwam Wales tegenover de geduchte tegenstander Brazilië te staan. Voetbalspeler Pelé speelde toen nog en scoorde in de tweede helft een punt voor het land. Wales verloor en Brazilië wist met de laatste wedstrijden ook de WK titel op zijn naam te schrijven.

Tenue en shirts Wales WK 2022

Het officiële WK shirt en tenue van Wales is nog niet bekend.