Vijf wissels toegestaan tijdens WK 2022

Tijdens het WK voetbal 2022 in Qatar zijn vijf wissels toegestaan. Deze vijf wissels moeten dan wel in maximaal drie wisselmomenten plaats vinden. Bij een eventuele verlenging krijgen de landen een extra wisselmoment en de mogelijkheid tot een zesde wissel. Dit maakte de IFAB, de International Football Association Board in mei 2021 bekend.

Tijdens de pandemie werd deze regeling al in de meeste grote competities ingevoerd. De mogelijkheid om meer spelers te kunnen wisselen is om blessures te voorkomen doordat het speelschema drukker is geworden en door de aanhoudende impact van Covid-19 op het voetbal. Deze regeling zal sowieso tot het einde van 2022 van kracht blijven. Daarna wordt geanalyseerd of het een blijvende regel is.

Ook vijf wissels tijdens het vorige EK voetbal

Tijdens het vorige grote toernooi, het Europees Kampioenschap voetbal in 2021 dat midden in de pandemie plaats vond, mochten landen ook vijf keer wisselen. Dit is de organisatie destijds goed bevallen.

Kortste WK voetbal ooit

Het komende WK voetbal wordt gespeeld van 21 20 november tot en met 18 december 2022. Dit is een van de kortste WK voetbal toernooien van de laatste tijd en daarmee is het speelschema van het WK 2022 compact. Ook daarom is de beslissing om het aantal wissels op vijf te houden te rechtvaardigen.

Plaats een reactie