Het WK in Qatar: geen gamechanger voor het voetbal

Het WK voetbal 2022 wordt de 22e editie van de FIFA World Cup, het vierjaarlijkse internationale voetbalkampioenschap dat wordt betwist door de nationale mannenteams van de bij de FIFA aangesloten bonden. Het staat gepland voor november en december 2022 in Qatar. Dit wordt het eerste WK ooit in de Arabische wereld. FIFA-voorzitter Sepp Blatter maakte dit bekend tijdens een persconferentie in Zürich op 2 december 2010.

De selectie van Qatar als gastheer van het komende WK voetbal was controversieel. Qatar en leden van de FIFA zijn beschuldigd van omkoping en van het gebruik van zijn enorme olie- en gasrijkdom om de stemming oneerlijk te beïnvloeden.

Over Qatar

Qatar is een klein land met 2,1 miljoen inwoners en een oppervlakte van 11.571 vierkante kilometer. Het ligt op het schiereiland Qatar, dat uitsteekt in de Perzische Golf. Het land grenst in het zuiden aan Saoedi-Arabië en wordt verder omringd door de Perzische Golf. Qatar heeft een tropisch woestijnklimaat, met zeer hete zomers en milde winters.

speelstad doha wk 2022 unsplash

Sinds 2015 heeft Qatar het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking ter wereld. Qatar wordt door de VN geclassificeerd als een land met een zeer hoge menselijke ontwikkeling en is de meest geavanceerde Arabische staat voor menselijke ontwikkeling. Doha, de hoofdstad en het commerciële centrum van Qatar, is een van de snelst groeiende steden ter wereld, met een stedelijke bevolking van meer dan 1,5 miljoen in 2008.

Speelsteden en stadions

Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 wordt gehouden in acht WK stadions in vijf gaststeden in Qatar. Doha, de hoofdstad van Qatar, is het epicentrum van het toernooi. De meeste wedstrijden van het WK 2022 worden in en om Doha gespeeld.

Qatar heeft fors geïnvesteerd in infrastructuur ter voorbereiding op het WK. Zo is er een nieuw metrosysteem en een nieuwe luchthaven gebouwd. De meeste hotels in Qatar werden verbeterd of nieuw gebouwd om te voldoen aan de vraag naar accommodatie tijdens het toernooi.

Critici hebben ook hun bezorgdheid geuit over de omstandigheden voor arbeidsmigranten in Qatar. Er zijn naar schatting 1,6 miljoen arbeidsmigranten in Qatar, velen van hen afkomstig uit Nepal, India en Bangladesh. Deze arbeiders werken in de bouwsector en moeten vaak lange dagen maken onder gevaarlijke omstandigheden en voor weinig geld. Er zijn berichten dat arbeiders geen voedsel en water kregen tijdens de bouw en dat ze te laat of helemaal niet werden betaald.

Het Internationaal Verbond van Vakverenigingen heeft opgeroepen tot een boycot van het WK in Qatar, tenzij de omstandigheden voor arbeidsmigranten verbeterden.

Ondanks de bezorgdheid bleef Qatar vastbesloten om het WK in 2022 te organiseren. Qatar heeft gezegd dat het ervoor wil zorgen dat alle werknemers die betrokken zijn bij de bouw van WK-stadions eerlijk en volgens de internationale arbeidsnormen worden behandeld.

WK gaat ondanks misstanden en kritiek onverhinderd door

Nu het WK voetbal ondanks alle misstanden en kritiek toch gewoon doorgaat in Qatar, willen veel voetbalfans wedden op wedstrijden tijdens het WK. De beste voetbal weddenschappen voor vandaag zijn weddenschappen op de favoriet die rechtstreeks wint, weddenschappen op de underdog die wint of gelijkspeelt, en weddenschappen op de OVER/UNDER voor het totale aantal gescoorde doelpunten in de wedstrijd.

misstanden Qatar wk 2022 bouw stadions
Photo by Ben Koorengevel on Unsplash

De belangrijkste punten van kritiek op het besluit om de wereldbeker aan Qatar te gunnen zijn de volgende:

 1. Er zijn enorme misstanden omtrent de arbeidsmigranten die in het land werken/gewerkt hebben aan het WK 2022.
 2. Qatar is een klein land met slechts 2,2 miljoen inwoners. Het is naar landoppervlakte het kleinste land dat ooit een FIFA-wereldkampioenschap voetbal heeft georganiseerd.
 3. Qatar heeft geen voetbalgeschiedenis of -traditie. Het heeft zich nog nooit gekwalificeerd voor een FIFA-wereldkampioenschap en de binnenlandse competitie is niet professioneel.
 4. Qatar is een woestijnland met extreem hoge temperaturen. De gemiddelde zomertemperatuur is meer dan 40 graden Celsius.
 5. Qatar is een absolute monarchie met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Homoseksualiteit is illegaal in Qatar, en vrouwen worden gediscrimineerd.
 6. Qatar ligt in een onstabiele regio, en het wordt beschuldigd van steun aan terrorisme.

Ondanks de kritiek zijn er uiteraard ook kanten om het WK door te laten gaan. Deze omvatten:

 1. Qatar is een rijk land met een BBP per hoofd van de bevolking van 88.222 dollar. Het kan het zich veroorloven de infrastructuur aan te leggen die nodig is om een succesvol WK te organiseren.
 2. Qatar heeft een jonge bevolking die gepassioneerd is door voetbal.
 3. Qatar heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in voetbal en heeft state-of-the-art stadions en trainingsfaciliteiten gebouwd.
 4. Qatar heeft goede relaties met zowel de westerse als de Arabische wereld, en het wordt gezien als een neutrale en stabiliserende kracht in de regio.
 5. Het WK zal een katalysator zijn voor positieve veranderingen in Qatar, en het zal het imago van het land internationaal helpen verbeteren.

Plaats een reactie