Nog 130 dagen tot het WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal in Qatar zit er aan te komen. Het toernooi begint op 20 november en het wordt gespeeld in Qatar. Er zijn een paar bijzondere regels en uitzonderingen in het Midden-Oosterse land. Normaal wordt het WK voetbal in de maanden juni en juli gespeeld. Ze hebben gekozen voor november en december, omdat het in de zomermaanden wel 40 graden kan worden. Dit is natuurlijk veel te warm voor een voetbalwedstrijd, dus is het naar achter geschoven. We hebben erg veel geluk met het tijdsverschil. Zo is het in Qatar maar 2 uur later. De wedstrijden worden voor Nederland dus in de middag en avond gespeeld. Zo kunnen de leeuwenfans elke wedstrijd live aanschouwen.

Nederlandse winkansen

Louis van Gaal heeft het de afgelopen tijd druk gehad met de voorbereidingen voor het WK. Omdat het verschoven is naar de winter, moest de hele internationale speelkalender aangepast worden. In oktober zal de definitieve selectie bekend worden gemaakt. Het is voor Van Gaal al grotendeels duidelijk, maar er komt nog een transferperiode aan. Aan de WK 2022 odds te zien, heeft Nederland geen ijzersterke kansen. Toch wordt het door sportkenners zeker niet uitgesloten. Ze staan op de 10e plek in de FIFA ranglijsten.

Locatie wedstrijden

WK 2022 stadion Lusail Qatar
Afbeelding van Visit Qatar via Unsplash

De wedstrijden van het WK 2022 zijn in 5 verschillende WK speelsteden te zien. Het land is eenvoudig te bereiken via het vliegtuig. Een trip kost 6 uur naar de hoofdstad vanaf Schiphol. Er zijn verschillende fanzones voor de fanatieke fans die geen kaartje meer konden regelen. Zo wordt er gezorgd voor drank, airco en een gezellige omgeving.

Omdat Qatar een islamitische staat is, mag er niet gedronken worden in het openbaar. Voor het voetbaltoernooi worden deze regels voor buitenlanders aangepast. Zo zal er tijdens het WK 2022 wel een lekker koud biertje te verkrijgen zijn in de WK stadions.

Kritiek op het land Qatar

Er zijn sinds de aankondiging van Qatar in 2010 veel mensen die zich hebben uitgelaten over de gang van zaken in het land. Zo zouden er verschillende mensenrechten worden geschonden voor de bouw en het regelen van het toernooi. Ook zouden er veel doden zijn gevallen. 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen tijdens werkzaamheden. Mensenrechtenorganisaties kijken de Wereldvoetbalbond FIFA aan omdat de bond wegkijkt van de problemen in het gastland. FIFA heeft een compensatie tegoed van 440 miljoen dollar gegeven. Er is sindsdien enige vooruitgang, maar het gaat nog steeds niet geweldig.

Programma voor het Nederlands elftal

Het WK in 2022 is het kortste wereldkampioenschap sinds 44 jaar. De openingswedstrijd is op 20 november en de groepsfase eindigt 2 december. De achtste finales van het WK 2022 worden van 3 tot en met 6 december gespeeld en daarna is het tijd voor de kwartfinales van het WK 2022, deze zijn op 9 en 10 december. De halve finales volgen op 13 en 14 december. De troostfinale en finale worden in het weekend gespeeld op 17 en 18 december.

Plaats een reactie