Semiautomatische buitenspeltechnologie op WK 2022 in Qatar

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft bekend gemaakt dat er tijdens het WK 2022 voetbal in Qatar gebruik gemaakt gaat worden van semiautomatische buitenspeltechnologie. Deze technologie zal de scheidsrechters en de VAR-scheidsrechters helpen om sneller en nauwkeuriger beslissingen te kunnen maken op het gebied van buitenspel.

Technologie met 12 speciale trackingcamera’s

Om de semiautomatische buitenspeltechnologie mogelijk te maken, worden er 12 speciale camera’s geplaatst onder het dak van ieder WK stadion. Deze camera’s zijn in staat om de bal te volgen en tot 29 datapunten van elke individuele speler te maken. Dit gebeurt 50 keer per seconde, om de exacte positie van de speler op het veld te berekenen. De 29 verzamelde datapunten bestaan onder meer uit alle ledematen en punten die relevant zijn voor het bepalen van buitenspel.

officiele wk 2022 bal Adidas Al Rihla
Afbeelding via Adidas: https://www.adidas.co.uk/al-rihla-pro-football/H57783.html

Speciale Adidas wedstrijdbal met inertial measurement unit (IMU) sensor

De officiële WK 2022 wedstrijdbal, de Adidas Al Rihla, speelt ook een belangrijke rol in het geheel. De bal heeft namelijk een inertial Measurement Unit (IMU)-sensor. Deze sensor zit exact in het midden van de bal en stuurt 500 keer per seconde data naar de videoscheidsrechters. Hierdoor kan altijd zeer nauwkeurig bepaald worden waar de bal zich bevindt en wanneer deze bal aangeraakt/getrapt wordt.

Geautomatiseerde buitenspelwaarschuwing

Tijdens de wedstrijd wordt de technologie van de bal en de camera’s zo gecombineerd, dat de videoscheidsrechters een geautomatiseerde waarschuwing krijgen als de bal wordt ontvangen door een speler die op dat moment in buitenspelpositie staat. Voordat de scheidsrechter op het veld geïnformeerd wordt, valideren de videoscheidsrechters de automatische buitenspelwaarschuwing. Deze check is handmatig, er wordt dan gekeken naar de automatisch gecreëerde buitenspellijn die gebaseerd is op de berekende posities van de ledematen van de spelers. Deze check kan binnen enkele seconden gedaan worden, waardoor sneller en nauwkeuriger beslissingen omtrent buitenspel genomen kunnen worden.

2 gedachten over “Semiautomatische buitenspeltechnologie op WK 2022 in Qatar”

Plaats een reactie