Potindeling tijdens loting WK 2022

Inmiddels zijn (bijna) alle deelnemers aan het WK 2022 voetbal bekend en daarmee de potindeling die gebruikt wordt tijdens de WK loting morgen op 1 april ook. Er zijn vier verschillende potten gemaakt. Landen uit dezelfde pot kunnen elkaar tijdens de groepsfase van het WK 2022 niet treffen.

Potindeling

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
Qatar
Denemarken
Senegal
Kameroen
België
Nederland
Iran
Canada
Frankrijk
Duitsland
Japan
Ecuador
Brazilië
Mexico
Marokko
Saudi-Arabië
Argentinië
Verenigde Staten
Servië
Ghana
Spanje
Zwitserland
Polen
Wales/Schotland/Oekraïne
Engeland
Kroatië
Zuid-Korea
Costa Rica/Nieuw-Zeeland
Portugal
Uruguay
Tunesië
Peru/Australië/Verenigde Arabische Emiraten

Uitleg potindeling

De bovenstaande potindeling is gebaseerd op de actuele FIFA ranglijst. De hoogst geklasseerde landen zitten ingedeeld in pot1 en de laagst geklasseerde landen op hun beurt in pot 4. Er zijn een aantal uitzonderingen en bijzonderheden:

  • Qatar is als gastland beschermd en zit ook in pot 1
  • De drie winnaars van de play-offs in juni komen hoe dan ook in pot 4
  • Landen uit dezelfde pot kunnen elkaar niet tegen komen in de groepsfase
  • In iedere poule komt maar 1 land per continentale federatie, behalve de Europese, hierbij ligt het maximum op twee landen per WK poule.

Laatste drie deelnemers uit WK playoffs in juni 2022

De laatste drie deelnemers komen nog uit playoffs. Costa Rica speelt daarin tegen  Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten gaan onderling uitmaken wie er tegen Peru mag spelen om een plek op het WK voetbal in Qatar. En als laatste moeten Oekraïne en Schotland het onderling nog uitmaken wie het opneemt tegen Wales voor een ticket naar het WK voetbal.

WK speelschema in november en december

Het WK wordt voor het eerst niet tijdens juni en juli gespeeld, maar in november en december. Het WK 2022 begint op 21 november en duurt tot en met 18 december 2022. Bekijk hier het volledige speelschema van het WK 2022 voetbal.

1 gedachte over “Potindeling tijdens loting WK 2022”

Plaats een reactie