Speelschema WK voetbal gewijzigd: de gevolgen voor Nederland

Recent heeft de wereldvoetbalbond FIFA aangekondigd dat het speelschema van het WK voetbal rond de start van het wereldkampioenschap in Qatar in november later dit jaar lichtjes gewijzigd wordt.

Nederland speelt niet meer de openingswedstrijd van het WK 2022

Oorspronkelijk werd gepland dat Nederland het ging opnemen tegen Senegal in de openingswedstrijd van het WK 2022, op maandag 21 november, wat een hele eer voor Oranje was, maar ook wel een breuk met traditie.

Later op die dag ging gastland Qatar normaal gezien dan de strijd aan met Ecuador.

Die wedstrijd zal nu een dag eerder worden gespeeld, en het WK zal dus officieel worden afgetrapt op zondag 20 november om 17:00 uur door het gastland Qatar.

Het wereldkampioenschap zal daardoor dus ook een dag langer duren, voor een totale looptijd van iets minder dan een maand – tot 18 december.

Hoewel dit natuurlijk een nogal abrupte wijziging is met zowel voor- als nadelen voor Nederland, kunnen we wel stellen dat het gebruikelijk is dat het Wereldkampioenschap door het gastland of door de titelverdediger wordt geopend.

De eerste dag is sowieso een meer spectaculair evenement, omdat er ook een grootse vuurwerkshow aan voorafgaat.

Qatar de eerste wedstrijd laten spelen is dus in feite een correctie van een eerdere fout.

Wat betekent dit concreet voor Nederland?

Fans Nederlands elftal WK 2022 voetbal
Photo by sebastiaan stam on Unsplash

Door deze wijzing is ook het tijdstip van de wedstrijd van Nederland tegen Senegal gewijzigd, van 11:00 uur in de morgen naar 17:00 uur Nederlandse tijd.

Gezien de gemiddelde temperatuur van Qatar in de zomer is dat sowieso wel een voordeel, het zal aanzienlijk minder warm zijn op dat moment, wat voor zowel spelers als voor supporters een pluspunt is.

Er is ook minder druk en stress voor de spelers en de trainers, want de eerste wedstrijd in een wereldkampioenschap spelen kan rekenen op heel wat meer bekijk dan de latere.

Nederland – Senegal staat nu gepland als 3e wedstrijd, want om 14:00 uur die dag neemt Engeland het eerst nog op tegen Iran, en om de dag af te sluiten zien we de Verenigde Staten tegen Wales om 20:00 uur.

Reacties van het Nederlandse team

Bondscoach Louis Van Gaal liet weten over het algemeen niet tevreden te zijn met deze wijziging.

Door Qatar – Ecuador een dag vroeger te zetten, hebben deze twee groepsgenoten van Nederland nu een extra dag om te rusten voor hun volgende match – wat ongetwijfeld wel een positieve impact zal hebben op hun prestaties, wat dan weer nadelig is voor Nederland.

Met dergelijke factoren moet je zeker rekening houden als je gaat wedden op WK uitslagen, want het zijn dergelijke details die het verloop van een match kunnen beïnvloeden!

Van Gaal zei dat het “opmerkelijk [is] dat er zo kort voor het toernooi nog aan het wedstrijdschema gesleuteld wordt”, en hij vindt het “zwaar wegen” dat twee ploegen in dezelfde groep als Nederland een extra rustdag krijgen.

Of dat echt een verschil zal maken, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Zo ziet het WK schema voor Nederland er op dit moment uit:

  • Nederland – Senegal: 21 november 17.00 uur
  • Nederland – Ecuador: 25 november 17.00 uur
  • Nederland – Qatar : 29 november 16.00 uur

De wedstrijden van het Nederlands elftal staan dus gelijk verspreid over een achttal dagen, en Oranje heeft evenveel rust tussen elke wedstrijd.

Hoe zit het met de supporters?

Voor de supporters die vanuit hun luie zetel in Nederland hun team aanmoedigen is deze wijziging wellicht een positieve zaak, iets waar Van Gaal het over eens lijkt te zijn: “Om vijf uur ’s middags kijk je toch even net wat lekkerder naar een voetbalwedstrijd dan op maandagochtend 11.00 uur.”

Als je dus een gemiddelde Nederlandse voetbalfan bent, zal deze wijziging goed nieuws zijn.

Maar als we kijken naar de supporters die aanwezig gaan zijn in Qatar om live Oranje te gaan aanmoedigen, is er wel heel wat minder enthousiasme te bespeuren dan in andere edities.

Tot op heden zullen er nog maar 3000 Oranjefans ons elftal aanmoedigen, een aanzienlijk lager aantal dan we gewoon zijn.

Zo zaten er in het WK van 2014 ruim 5000 Nederlandse fans in de Braziliaanse stadions.

Een woordvoerder van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) gaf hier een aantal redenen voor aan, voornamelijk het moment waarop het WK zich afspeelt: “Het WK wordt nu niet in de zomer gespeeld, dus het is voor veel mensen lastiger vakantie op te nemen”.

Daarnaast wijst hij ook op het hoge prijskaartje van dit wereldkampioenschap: “Het is ook geen goedkoop WK en het leven is de laatste tijd duurder geworden.“

En of het geen goedkoop WK is. Een retourvlucht, wedstrijdkaartje en een aantal overnachtingen kosten al snel een paar duizend euro. 

Hotels in Doha en omgeving zijn duur, met al snel enkele honderden euro’s per nacht. 

Door de organisatie van het WK zullen er wel tentenkampen in de woestijn worden opgezet, net als cruiseschepen.

Daar komen ook nog zaken zoals voedsel en dergelijke bij, en naar verwachting ben je een goede 30.000 euro kwijt als Nederland de halve finale haalt en je elke wedstrijd live wenst te volgen op locatie.

Live gaan supporteren is dus niet voor de gemiddelde Nederlander, wat wel een spijtige zaak is.

Onlangs is het Nederlandse voetbalseizoen 2022-2023 afgetrapt, dus de interesse in voetbal in ons land kan wel nog aangewakkerd worden en meer Nederlanders aanzetten om naar het WK voetbal in Qatar af te reizen.

Plaats een reactie