Wat is provocerende pressie?

Het lijkt de term van het WK 2022 te gaan worden: provocerende pressie. Louis van Gaal gaf met tijdens de wedstrijd in de achtste finales van het WK 2022 Nederland-VS een masterclass in provocerende pressie. Maar wat is provocerende pressie eigenlijk? Hieronder proberen we het eenvoudig uit te leggen.

Provocerende pressie draait in principe om het balbezit op de helft van de tegenstander te laten en ze uit de tent te lokken. Vroeg of laat wordt er dan opbouwend een fout gemaakt waardoor je keihard kunt toeslaan in de tegenaanval. Belangrijk hierbij is wel dat de pressie als team gebeurt. Er moet een goede mandekking zijn en je moet precies weten wanneer de druk opgevoerd moet worden en wanneer je doordekt of niet.

Op VI PRO staat een mooi artikel over hoe Nederland dit zo goed als perfect uitvoerde in de wedstrijd tegen de Amerikanen (te lezen via https://www.vi.nl/pro/analyse/louis-van-gaal-geeft-amerika-spoedcursus-provocerende-pressie, wel achter een betaalmuur).

Via de Voetbaltrainer.nl zie je hoe Van Gaal deze provocerende pressie eigenlijk ook al toepaste op het WK in 2014.

Uitleg Hedwiges Maduro over spelen met ‘provocerende pressing’

Hedwiges Maduro zat bij de NOS in de studio en legde de kijkers daar en thuis duidelijk uit wat spelen met ‘provocerende pressing’ inhoudt. Aan de hand van beelden uit de wedstrijd van Nederland-VS legde hij het as volgt uit: “Het is een term die gebruikt wordt in het verdedigen en wij doen het eigenlijk heel goed bij Nederland. Het begint eigenlijk bij hoe Depay en Gakpo staan. Zij staan tussen de backs en centrale verdedigers in, terwijl ze dat centrale duo dus vrijlaten. Daardoor denkt de tegenstander dat er veel tijd is en er rustig opgebouwd kan worden, maar dan maakt Nederland een val: ze worden gedwongen door het midden te dribbelen, waar veel spelers van Oranje staan.”

Met andere woorden, spelen met provocerende pressie is het afdwingen van de fout bij de tegenstander om er vervolgens voor te zorgen dat je direct één op één komt wanneer je dan in balbezit komt.

Gaat Nederland ook met provocerende pressie spelen tegen Argentinië?

Of Nederland in de kwarfinale van het WK 2022 tegen Argentinië ook weer met provocerende pressie gaat spelen is nog even afwachten. Eigenlijk is de verwachting wel dat Nederland met eenzelfde soort tactiek de Argentijnen gaat proberen te bestrijden. Maar vrijdag is de tegenstander wel van een ander kaliber dan de Verenigde Staten en kan het in het balbezit laten van de tegenstander voor problemen zorgen. We gaan het komende vrijdag om 20.00 uur zien.

Plaats een reactie