Wat te doen in Qatar als je het WK 2022 voetbal bezoekt?

Dat de eindrondes van het WK voetbal 2022 voor het eerst in het Midden-Oosten plaatsvinden zal voor bijna niemand meer een nieuwtje zijn. Maar dat in het gastland Qatar nog wel meer te zien valt willen we je hier toch wel even duidelijk maken. Natuurlijk ga je op de eerste plaats om het Nederlands elftal (of een ander land naar keuze) naar de finale te schreeuwen. 

Maar tussen de wedstrijden door wil je toch ook nog wat beleven. Hou er rekening mee dat Qatar een van de meest strikte moslimlanden is. Er zijn activiteiten die ook voor de bezoekers ‘Haram’ of verboden zijn. Alcohol en gokken zijn twee zaken die er niet getolereerd worden. Dus op een dood moment zamsino.com/nl/nieuwe-casinos/ even nakijken, doe je beter niet in het gezelschap van de Qatarezen. Het is zelfs best mogelijk dat goksites in dat land geblokkeerd worden.

Maar laat dat het minste van je zorgen zijn. Doha, de hoofdstad van Qatar, is een van de veiligste plekken op de wereld. Je loopt er ongestoord rond, en zolang jij je boekje niet te buiten gaat, zul je in dit prachtige land uit het Midden-Oosten geen problemen ondervinden.

Wat zijn de bezienswaardigheden bij onze gastheren van Qatar 2022?

Geniet er van de Arabische gastvrijheid, en de rijke keuken die deze Golfstaat te bieden heeft. De woestijn is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als je aan een land als Qatar denkt. Daarom starten we met een eerste activiteit, die meteen de teneur zet van je Qatar bezoek.

Dunebashing

Trek erop uit in die onmetelijke woestijn van Arabië. Je kunt bij verschillende goed te vertrouwen maatschappijen boeken voor je eerste echte tocht over de duinen van de Rub’al-Khali , of ‘Uitgestrektheid van het Lege Kwartier’. Deze schijnbaar oneindige zandvlakte bedekt het grootste deel van het Arabisch schiereiland.

dunebashing in qatar tijdens wk voetbal
Foto via Vivek MV op Unsplash

Je kunt voor een halve of een hele dag op woestijnsafari gaan, maar helemaal 1001 nachten wordt het wanneer je er ook nog nacht doorbrengt in een luxueuze nomadentent onder de sprookjesachtige sterrenhemel. Hou er wel rekening mee dat het tijdens de nacht heel erg afkoelt in de woestijn, voorzie dus wat warme kleding.

Bezoek de Souq Waqif

Hou je van snuisteren, nieuwe spulletjes ontdekken is er de Souq Waqif. Deze typische Arabische markt zit vol verrassingen. Allerlei mooie stoffen, authentieke siervoorwerpen en zoetigheden worden aangeboden. En als het rijkgevulde geurpalet van al de exotische kruiden je eetlust wekken is er meer dan keuze genoeg.

Zet je neer in kleermakerszit en proef van de kebab met knapperig brood, vers op die plek gebakken in de kleiovens. Geniet van de veelzijdige keukens van Libanon en Syrië die een vast onderdeel zijn van de markt.

Ontdek het East-West / West-East artwork

Ben je een kunstliefhebber, dan zul je na je bezoek Qatar zeker een warm hart toedragen. De Qatarezen zijn gepassioneerd over kunst en cultuur, en trekken de meest bekende kunstenaars ter wereld aan, om het land met hun werken te verrijken.

In het natuurreservaat Brouq, 60 kilometer ten noordwesten van Doha, rijst uit het zand de Oost-West/West-Oost-installatie op van beeldhouwer Richard Serra.

Het kunstwerk bestaat uit vier platen, die elk ongeveer 15 meter hoog zijn, Ze staan langs een één kilometer lange gang van de woestijn naar de zee. 

Het gebied is de favoriete plaats van sjeik Hamad, die nu bekend is als de ‘Vader Emir’. Het herinnert hem aan de antilopen die zich hier tijdens zijn jeugd verzamelden.

Beleef de wereld van de paarden

Een Arabische volbloed is voor heel wat stoeterijen overal ter wereld het pronkstuk. Ik zou bijna zeggen het paradepaardje. 

Zelfs al ben je geen echte paardenliefhebber, het blijft de moeite waard om een bezoek te brengen aan de manege Al Shaqab in Doha. Wees er getuige van wat er gebeurt als een cultuur die van paarden houdt, besluit om ook nog enorme hoeveelheden geld uit te geven aan die passie.

In dit enorme hoefijzervormige centrum is het behoud van lokale tradities bij het fokken van Arabische paarden van zuivere rassen is het doel. Tijdens rondleidingen kunnen bezoekers ook van de mogelijkheid gebruikmaken om de dagelijkse werking te volgen, waarbij de paarden verzorgd en getraind worden in luxueuze  faciliteiten zoals loopbanden, zwembaden en privé-renbanen. Hier merk je heel duidelijk dat dit over een miljoenen handel gaat.

Het WK 2022 in Qatar begint op 21 november 2022 met de wedstrijd Nederland-Senegal. De finale is op zondag 18 december. Bekijk hier het hele speelschema van het WK 2022.

Plaats een reactie