De WK favorieten voor de Gouden Bal

Quizvraag: wat hebben Kylian Mbappé, Andres Iniesta, Thomas Müller, Xavi en Rivaldo met elkaar gemeen? Er zijn twee juiste antwoorden. Het eerste is dat ze allemaal de wereldbeker als winnaars omhoog hebben gehouden. Maar ook juist is dat ze wereldkampioenen zijn die nooit de Gouden Bal voor beste speler van het WK voetbal wonnen.

De wereldkampioen levert niet altijd de Gouden Bal winnaar

Slechts één keer in de vier jaar heeft een voetballer de kans om de Gouden Bal te winnen. Daarbij helpt het natuurlijk als je land het goed doet maar het is zeker niet zo dat de wereldkampioen automatisch de Gouden Bal winnaar levert. De laatste vier WK’s was dit zelfs helemaal niet het geval.

Vorige Gouden Bal winnaars

De laatste Gouden Bal werd gewonnen door de verliezend finalist en regisseur op het middenveld van Kroatië, Luka Modric. De drie toernooien daarvoor werden achtereenvolgens Zinédine Zidane, Diego Forlán en Lionel Messi bekroond met de prijs voor beste voetballer van het toernooi.

Twee keer kwam een Nederlander dichtbij winst van de Gouden Bal. Bij het toernooi van 2010 in Zuid-Afrika won Wesley Sneijder de Zilveren Bal en vier jaar later in Brazilië nam Arjen Robben de Bronzen Bal mee naar huis.

Kroatië WK 2022 voetbal
Foto via depositphotos.com

De opvolger van Luka

Zoals elk wereldkampioenschap wordt er ook nu weer druk gespeculeerd over wie de meest prestigieuze, individuele prijs van het WK zal veroveren. Als we kijken naar de voorspellingen van de bookmakers waar je kunt wedden op het WK dan zijn er een aantal uitgesproken favorieten.

De favorieten voor de Gouden Bal

Volgens de wedkantoren maakt Kylian Mbappé de meeste kans op het vergulde balletje. Heel verwonderlijk is dit niet, de rappe Fransman schiet jaar na jaar de hele Ligue 1 aan gort en loopt in het shirt van de nationale ploeg bijna 1-op-2. Bovendien is de verwachting dat de selectie van Frankrijk ver zal komen tijdens het WK, wat betekent dat Mbappé veel kansen krijgt om zijn klasse te tonen.

De grootste concurrentie voor de Gouden Bal komt van Lionel Messi. De Argentijn staat voor zijn laatste wereldkampioenschap ooit en is erop gebrand nog één keer zijn klasse te laten zien. Bij Paris Saint-Germain en in de Argentijnse ploeg heeft hij, na een wat mindere periode, in ieder geval weer een sterke vorm te pakken.

Outsiders voor de Gouden Bal

Harry Kane, Kevin de Bruyne en Neymar Jr. complementeren de top 5 van favorieten voor het winnen van de Gouden Bal. Voor Kane en De Bruyne zal veel afhangen van de vorm van de nationale ploeg. Zowel Engeland en de Rode Duivels waren in aanloop naar het WK 2022 wisselvallig en behoren bij voorbaat niet tot de favorieten voor titelwinst. Brazilië is dit wel en dus wordt hun sterspeler Neymar gezien als een gevaarlijke outsider voor het winnen van de bokaal.

Liever niet winnen

Om hun ultieme droom van een wereldtitel uit te laten komen moeten de heren winst van de Gouden Bal wellicht uit het hoofd zetten. Sinds de invoering van de Gouden Bal in 1982 won slechts drie keer een voetballer zowel de wereldtitels als de Gouden Bal. In 1982 was dit Paolo Rossi, vier jaar later Diego Maradona en in 1994 Romário. Het lijkt hiermee voor de sterren uit te draaien op een keuze tussen individueel schitteren of je schikken naar het team voor het hogere doel.

Plaats een reactie